bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Ti kérdeztétek (2)

Mágika, 2016.12.21.

Nemrég azt kértük Tőletek: írjátok meg a bútorfestéssel kapcsolatos legégetőbb kérdéseteket. – Sok-sok kérdést írtatok; ezekre gyűjtöttük össze a válaszokat ebben a bejegyzésben! :)

 

Az előző részben az előkészítésről és a tejfestékkel kompatibilis anyagokról esett szó; itt találjátok a tapadásfokozó használatával kapcsolatos tudnivalókat is. Ebben a bejegyzésben többek között a felületkezelésekkel és a tejfesték kiadósságával foglalkozunk.

 

– "MENNYI FESTÉKRE LESZ SZÜKSÉGEM?" – 

Egy nagyobb komód festésére mennyi festékkel kell számolni lakkozott fenyő bútor esetében? (Andreasek Mónika)

Egy komód lefestésére a pint-kiszerelésű (kb. fél liter folyékony tejfestéket kiadó) csomagunk elég szokott lenni. Ha lakkozott felületen egyenletes fedést szeretnél elérni, az első réteghez adagolj feleadag tapadásfokozót a már kikevert tejfestékbe. (Az Extra-Bond pint-kiszerelésű flakonja körülbelül 4 közepes méretű bútorhoz elegendő.) 

 

1 pint tejfesték mekkora felületre elegendő? (Szabó-Makra Szilvia)

1 pint tejfesték körülbelül két éjjeliszekrény vagy például egy nagyobb komód lefestésére elég. A pontos mennyiséget nehéz meghatározni, mert a felhasznált festék mennyisége erősen függ a festett felülettől, a hígítástól, illetve a felület és a festék színétől is. – A nyersfa bútorokon például általában elég 1-2 réteg a tökéletes színfedéshez, míg laminált felületeken gyakran 3-4 réteg felvitelére van szükség a szép végeredményhez; az erősen pigmentált színek (pl. a Koromfekete, a Fűzöld, a Rózsapiros) akár már 1 rétegben is majdnem tökéletes takarást adnak, míg a világos árnyalatok (pl. a Hófehér, a Krémszín, a Kagylófehér) általában 3 rétegben fednek csak makulátlanul.

bútorfestés - kérdések és válaszok - tejfesték

 

Egy átlagos tálaló szekrény festéséhez mennyi festék szükséges? (V. Forbauer Brigi)

Egy tálalószekrényhez 1 kvart tejfestéket (plusz, ha szükséges, 1 pint tapadásfokozót) javasolnék.

 

Hogy tudom kiszámolni, hogy egy nagy háromajtós art deco jellegű politúrozott szekrényre mennyi festékre van szükségem? (Kerekréti Zsuzsanna)

Ha valamilyen erős színt választasz a bútorhoz, akkor valószínűleg elég lesz 1 kvart tejfesték az átalakításhoz; ha valamilyen világos árnyalat mellett döntesz, akkor inkább 1 kvart + 1 pint festéket érdemes vásárolni. Ha politúrozott felületen egyenletes fedést szeretnél elérni, az első réteghez adagolj feleadag tapadásfokozót a már kikevert tejfestékbe. (Az Extra-Bond pint-kiszerelésű flakonja elég lesz ehhez a darabhoz.)

 

Mennyi festék kell a konyhabútoromhoz? (Varga Eszter)

Konyhaátalakításokhoz 1 gallon tejfesték + 1 kvart tapadásfokozó általában elég szokott lenni.

 

– FELÜLETKEZELÉS – 

Tejfestékre mehet a tungolaj? ...vagy csak natúr fára? (Dobos Krisztina)

Ha natúr fát festettél tejfestékkel, akkor ezt a darabot nyugodtan kezelheted tungolajjal: a tejfesték a tungolajhoz hasonlóan beszívódik a fa pórusaiba (a modern festékekkel ellentétben nem a felület tetején képez bevonatot) így nem gátolja a tungolaj beszívódását.

(Ha lakkozott/politúrozott/laminált stb. bútort festettél tejfestékkel, akkor inkább lakkal vagy viasszal végezz felületkezelést.)

bútorfestés - kérdések és válaszok - tejfesték

 

Van olyan festék, ami után nem kell lakkozni? (Horváth Judit és Lenk Józsefné)

Igen, az akril-, illetve zománcfestékeket általában nem szükséges lakkozni. Az ilyen típusú festékek viszont általában igénylik az alapozófestést. Szóval 1:1. :)

Ne feledd azt sem, hogy az akril- és zománcfestékek száradás után nehezen csiszolhatóak, így a kisebb hibákat nem könnyű rajtuk javítani (illetve ilyen felületet antikolni is meglehetősen körülményes).

 

Festett majd visszacsiszolással koptatott bútort minden esetben érdemes waxolni vagy lakkozni? (Heidinger Renáta)

Ha porózus festéket (pl. valamilyen krétafestéket vagy tejfestéket) használtál az átalakításhoz, akkor igen. – Ezeknek a festékeknek ugyanis az a jellemzője, hogy porózus jellegüknél fogva a szennyeződéseket nyers állapotukban nagyon könnyen magukba szívják; ugyanez a tulajdonság garantálja ugyanakkor a könnyű csiszolhatóságot is... szóval minden éremnek két oldala van. :)

Csiszolással persze nem-porózus festékeket is lehet koptatni, csak sokkal-sokkal nagyobb munka (az eredmény pedig általában jellemzően mesterkéltebb lesz).

 

A tejfesték-színek keverhetőek egymással (ha egy színből világosabb vagy sötétebb árnyalatra lenne szükségem)? (Simon Judit)

Igen! Így csináld: pici adagokkal kísérletezd ki a neked tetsző színt. – Keverj össze teáskanálnyi vagy annál is kevesebb festékport a választott színekből, vízzel keverd ki, majd próbáld ki egy tesztdarabon vagy kartonlapon. Ne feledd, hogy a színek száradáskor kicsit kivilágosodnak! Ha megtaláltad a megfelelő árnyalatot, nincs más dolgod, mint az arányokat megtartva akkora mennyiséget keverni, amekkorára szükséged lesz.

Ebben a bejegyzésben részletes útmutatót is találsz a színkeveréshez.

bútorfestés - kérdések és válaszok - tejfesték

 

– VEGYES TÉMÁK – 

Mennyire marad tartós a tejfestékkel átfestett bútoron a festés? (Lusti Gabi)

Röviden: NAGYON! :) A tejfesték nyersfa festésére egyike a legjobb megoldásoknak, hiszen beivódik a fába, így később sem repedezik vagy pereg le, tartós és ellenálló felületet képez. Az Old Fashioned Milk Paint korábban felületkezelt darabokon használva is kifejezetten tartós eredményt ad (a megfelelő előkészítés és a használatnak megfelelő felületkezelés megválasztása ehhez kulcsfontosságú).

A tejfestéket már az ókori Egyiptomban is használták. És hogy ezt honnan tudjuk? – Az évezredeken át fennmaradt, ma is élénk színű festmények bizonyítják. :)

 

Mennyire gyerekbarátok ezek a festékek? Pl. gond-e, ha megrágja a kislányom? (Kollos Kitti)

A tejfesték 100%-ig természetes alapanyagokból: agyagból, mészből, tejfehérjéből és természetes színezőanyagokból készül. Nem tartalmaz semmilyen káros alkotóelemet, ólmot, latexet, mesterséges tartósítószert, illatanyagot, olajszármazékot, ezen kívül oldószermentes, és nem gyúlékony. – A tejfesték VOC-tartalma 0, ami azt jelenti, hogy nem párologtat a szoba levegőjébe káros vegyületeket. Az Old Fashioned Milk Paint használata tehát teljesen biztonságos: vegyszerekre érzékenyek, kismamák és gyerekek környezetében, sőt szülőszobákban, kórházakban is nyugodtan használható.

A mindennapi használatban lévő tejfestékkel festett bútorokat érdemes valamilyen felületkezeléssel ellátni. Gyerekbútorok kezelésére jó szívvel ajánlom a szintén csak a legkiválóbb természetes összetevők (finomítatlan méhviasz, karnaubaviasz és extra szűz olívaolaj) felhasználásával készült Daddy Van’s bútorviaszokat: a baba így egy tökéletesen ártalmatlan anyaggal érintkezik a bútor felületén. – A Daddy Van’s a natúr termékek sorából is messze kiemelkedik, hiszen összetevői mind élelmiszerminőségű viaszok és olajok.

bútorfestés - kérdések és válaszok - tejfesték

 

Kipróbáltátok már a kettőnél több színnel festett bútor antikolását? Érdemes ezzel próbálkozni, vagy túl sok lenne? (Czeiner Erika)

Persze, hogy érdemes! :) Most, hogy mondod, rá kell jönnöm, hogy a legtöbb bútorunkhoz egy vagy két színt használtam csak, de ez semmiképpen nem jelenti, hogy itt lenne a határ! Az egyik workshop-on például a Görögkék, a Rózsapiros és a Napsárga kombinálásából egy nagyon vagány felület jött létre; szerintem megéri három (vagy akár négy) színnel is kísérletezni!

 

Más márkájú akril festékkel szeretnék népi mintát festeni modern bútorra. A nagyobb felület miatt kell egy kiadósabb festék az alaphoz. Használhatom ehhez a tejfestéket? (Orbánné Balogh Katalin)

Igen, nyugodtan. :) Kaptunk is már visszajelzést arról, hogy ez a kombináció teljesen jól működik. Az akrilfesték száradása után lakkozd vagy viaszold a darabot, hogy a tejfestéket (is) óvd a foltosodástól.

 

Tejfestékkel festett felületre szeretnék transzferálni. Kérdésem az lenne, hogy a transzferálás után milyen anyaggal kellene tartóssá tenni a felületet? Köszönöm! (Bokány Andrea)

Ha olajos anyagot használtál a transzferáláshoz, akkor a bútorviaszt javaslom ilyen felhasználásra. (A célbevetés előtt mindenképpen érdemes egy tesztdarabon kikísérletezni, hogyan működnek együtt a különféle anyagok, hogy biztosan ne érjen meglepetés). 

 

További bútorfestési tippjeinkért iratkozz fel hírlevelünkre itt!

tikérdeztétek tejfesték oldfashionedmilkpaint bútorfestés bútorfelújítás DIY felületkezelés kiadósság

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben