bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

Bútorfestés – tanfolyam

Régóta bútorfestési terveket szövögetsz, de nem tudod, hogyan is fogj neki a megvalósításnak? Elveszel a sokféle adalékanyag és felületzárási eljárás sűrű rengetegében? Szívesen kipróbálnál különféle festési módszereket, antikolási technikákat? – Itt az alkalom! Érdekel, mil

Partnereink


Címkefelhő

Tejfesték-keverés

Mágika, 2015.06.09.

A festékkeverés az egyik legfontosabb lépés a tejfestékkel végzett bútorfelújítás során, hiszen az egész további munkádra kihatással van. Még szerencse, hogy ennyire egyszerű! :) 

Meglátod, egy kevés gyakorlattal már érzésre is menni fog – addig is…

Íme pár tipp a tejfesték keveréséhez:

Szükséged lesz: egy mérőedényre, egy keverőalkalmatosságra (kanálra vagy keverőpálcára), egy széles karimájú edényre, festékre és (lehetőleg meleg) vízre.

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

Az alaprecept szerint egy rész festékhez egy rész vizet adok.

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

 

A tejfesték kikeverése engem mindig a palacsintasütésre emlékeztet:

  • először is: nem kell vegyészi pontossággal mérni a hozzávalókat;
  • másodszor: érdemes a port először kevés vízzel simára keverni, majd ezt a pasztát fokozatosan hígítani a kívánt sűrűségig;Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés
  • harmadszor pedig: nekem mind a két művelet jobban megy kézzel, mint gépi segéderővel. :)

Az utóbbiról hadd szóljak kicsit bővebben: nagyobb mennyiségeket könnyebb kézi mixerrel eldolgozni, ám ezzel az egyszerűsítéssel felüti a fejét egy másik probléma: a bubiveszély! – A géppel kevert festéket érdemes utólag leszűrni, hogy a tetején képződött finom hab ne zavarásszon festés közben. Én ezért pár próbálkozás után visszaálltam a hagyományos, manuális megoldásra. :)

A festéket 3-5 percig kevergetem, majd általában félreteszem kb. 10-15 percre (addig megtisztítom vagy átcsiszolom a bútort), így azok a csomók is felolvadnak, amiket esetleg nem tudtam elkeverni.

Fedőfestéshez a tejsűrűségű keverék adja a legszebb eredményt – ez jóval hígabb, mint amit a legtöbb festéktől megszokhattál –, ekkor a festék az ecsetről lecsurgatva szépen, egyenletesen folyik le;

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

ha éppencsak lecsöpög, túl sűrű lett (több víz kell bele); ha a festék úgy csepereg az ecsetről, mint az eső az ereszről, túl híg lett (több festékpor kell bele). 

Az ideális állagúra kevert tejfesték nem folyik meg a felületen, könnyen kenhető, és ecsetnyommentesre szárad.

A tejfestékben kisebb csomók alapos keverés után is előfordulhatnak – én ezt nem bánom: tudom, hogy egy természetes anyaggal dolgozom, amibe nem kerültek állományjavító vegyszerek. Festés közben ezek a kis göbök könnyedén eldolgozhatók, vagy száradás után lecsiszolhatók. Ha leszűrném a festéket, száműzhetném is őket, de mivel úgy látom, a végeredmény nem kívánja meg, ehhez általában lusta vagyok. :)

Ennyi hát, amit a tejfesték keveréséről tudni érdemes. Ja, még egy dolog: festés közben körülbelül negyedóránként átkeverem a festéket, nehogy leülepedjen – igen, negyedjére is: mint a palacsintatésztát! :)

 

Szeretnél a tejfesték használatáról további hasznos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

tejfesték festékkeverés útmutató oldfashionedmilkpaint bútorfesték

Kommentek (0)

Hozzászóláshoz kérjük, lépj be vagy regisztrálj!

Ez is érdekelhet...

Alkotóműhely: A Mosdósarok

Mosdósarok DIY-módra: az Alkotóműhelyben a mosdószekrény, a bútorfestés, sőt még a "csempe" is sajátkezűleg készült. 

Bővebben

Alkotóműhely: A Mosdószekrény

Sokszor kérdezitek, hogy lehet-e a tejfestéket a vizes helyiségekben alkalmazni. – Igen: mindez a megfelelő felületvédelmen múlik csak! :) Az Alkotóműhely mosdópultját is ezt az elvet szem előtt tartva készítettük. 

Bővebben

Az Új Színekről...

A Tejfesték nemrég új színekkel gazdagodott, márkanév-váltáson ment át, új csomagolást kapott. Az idén megjelent új tejfesték-árnyalatok kapcsán összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket: ebben a bejegyzésben most mindegyikre megtaláljátok a választ!...

Bővebben