bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Tejfesték-keverés

Mágika, 2015.06.09.

A festékkeverés az egyik legfontosabb lépés a tejfestékkel végzett bútorfelújítás során, hiszen az egész további munkádra kihatással van. Még szerencse, hogy ennyire egyszerű! :) 

Meglátod, egy kevés gyakorlattal már érzésre is menni fog – addig is…

Íme pár tipp a tejfesték keveréséhez:

Szükséged lesz: egy mérőedényre, egy keverőalkalmatosságra (kanálra vagy keverőpálcára), egy széles karimájú edényre, festékre és (lehetőleg meleg) vízre.

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

Az alaprecept szerint egy rész festékhez egy rész vizet adok.

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

 

A tejfesték kikeverése engem mindig a palacsintasütésre emlékeztet:

  • először is: nem kell vegyészi pontossággal mérni a hozzávalókat;
  • másodszor: érdemes a port először kevés vízzel simára keverni, majd ezt a pasztát fokozatosan hígítani a kívánt sűrűségig;Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés
  • harmadszor pedig: nekem mind a két művelet jobban megy kézzel, mint gépi segéderővel. :)

Az utóbbiról hadd szóljak kicsit bővebben: nagyobb mennyiségeket könnyebb kézi mixerrel eldolgozni, ám ezzel az egyszerűsítéssel felüti a fejét egy másik probléma: a bubiveszély! – A géppel kevert festéket érdemes utólag leszűrni, hogy a tetején képződött finom hab ne zavarásszon festés közben. Én ezért pár próbálkozás után visszaálltam a hagyományos, manuális megoldásra. :)

A festéket 3-5 percig kevergetem, majd általában félreteszem kb. 10-15 percre (addig megtisztítom vagy átcsiszolom a bútort), így azok a csomók is felolvadnak, amiket esetleg nem tudtam elkeverni.

Fedőfestéshez a tejsűrűségű keverék adja a legszebb eredményt – ez jóval hígabb, mint amit a legtöbb festéktől megszokhattál –, ekkor a festék az ecsetről lecsurgatva szépen, egyenletesen folyik le;

Azúr Bagoly - Tejfesték-keverés

ha éppencsak lecsöpög, túl sűrű lett (több víz kell bele); ha a festék úgy csepereg az ecsetről, mint az eső az ereszről, túl híg lett (több festékpor kell bele). 

Az ideális állagúra kevert tejfesték nem folyik meg a felületen, könnyen kenhető, és ecsetnyommentesre szárad.

A tejfestékben kisebb csomók alapos keverés után is előfordulhatnak – én ezt nem bánom: tudom, hogy egy természetes anyaggal dolgozom, amibe nem kerültek állományjavító vegyszerek. Festés közben ezek a kis göbök könnyedén eldolgozhatók, vagy száradás után lecsiszolhatók. Ha leszűrném a festéket, száműzhetném is őket, de mivel úgy látom, a végeredmény nem kívánja meg, ehhez általában lusta vagyok. :)

Ennyi hát, amit a tejfesték keveréséről tudni érdemes. Ja, még egy dolog: festés közben körülbelül negyedóránként átkeverem a festéket, nehogy leülepedjen – igen, negyedjére is: mint a palacsintatésztát! :)

 

Szeretnél a tejfesték használatáról további hasznos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

tejfesték festékkeverés útmutató oldfashionedmilkpaint bútorfesték

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben