bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Ti kérdeztétek... (1)

Mágika, 2016.12.14.

A múlt heti nyereményjátékunkban azt kértük Tőletek: írjátok meg a bútorfestéssel kapcsolatos legégetőbb kérdéseteket. – Sok-sok kérdést írtatok; ezekre gyűjtöttük össze a válaszokat ebben a bejegyzésben! :)

 

 ELŐKÉSZÍTÉS 

A lakkozott bútorok felújítása sokatokat foglalkoztat; több hasonló kérdést írtatok ebben a témában. Ezeket egy csokorba gyűjtöttem:

A tejfestéket csiszolás nélkül is fel lehet vinni egy régi bútorra, vagy csak inkább "nyers" fára érdemes használni? (Virág Anita Anna)
Csiszolás nélkül is lehet-e egységes színre festeni egy régi bútort? (Gyepes Nóri)
Lakkozott felületet kell csiszolni festés előtt? (Udvarhelyi Zsuzsanna és Dános Edna)
Lakkozott felületet a lakk eltávolítása nélkül is lehet-e valahogy festeni? (Zsoldos Éva)

A tejfestéket lakkozott felületen is használhatod, méghozzá anélkül, hogy eltávolítanád a lakkréteget. Ha egységes fedést szeretnél elérni, akkor 3 lépést tegyél meg még a festés előtt: 1. érdesítsd meg a bútor felületét, 2. alaposan tisztítsd le a darabot 3. a tejfestékhez önts tapadásfokozó adalékot.

Ezeket a lépéseket betartva ilyen egyenletesen fed az Old Fashioned Milk Paint korábban felületkezelt darabokon is:

bútorfestés - kérdések-válaszok

1. ÉRDESÍTÉS:

Bármilyen festéket használsz, az egyenletes fedés érdekében a felületet mindig érdemes a festés előtt megérdesíteni. Közepes erősségű (pl. 150-es) csiszolópapírral egyszerűen dörzsöld át a bútort: ennek a lépésnek nem az a célja, hogy tökéletesen lecsiszold a korábbi lakkréteget (ami egy közepes méretű bútornál akár több napnyi munka is lehetne), hanem az, hogy eltávolítsd a nehezen lemosható szennyeződéseket és az érdesítéssel előkészítsd a felületet a festék befogadására. – Ez a lépés egy kisebb komódnál kb. 10-15 perc alatt megvan, viszont rengeteg előre nem látható problémát spórolhatsz meg vele; ráadásul hidd el: a végeredmény is sokkal professzionálisabbnak fog hatni, ha nem spórolod meg az érdesítést!

2. TISZTÍTÁS

Az érdesítést követően tisztítsd meg alaposan a felületet: a festendő darabot mosd át enyhén szappanos meleg vízzel, majd öblítsd le a mosószert a felületről; ügyelj rá, hogy semmilyen poros, olajos-zsíros anyag ne maradjon a darabon.

3. A TAPADÁSFOKOZÓ HASZNÁLATA

A tejfesték nem igényel alapozófestést; az első réteget kenheted közvetlenül a bútorra! Ha egyenletes fedést szeretnél elérni, korábban felületkezelt darabok festésekor az első réteghez adagolj Extra-Bond tapadásfokozót a tejfestékhez (2 rész folyékony tejfestékhez 1 rész tapadásfokozót keverj).

 

Ha régies-rusztikus stílusú darabot szeretnél varázsolni a korábban már lakkozott (vagy festett vagy politúrozott) bútorodból,  akkor ugord át az érdesítést és hagyd el a tapadásfokozó használatát.

Ezt a jelenséget valahogy így kell elképzelni:

antikolás tejfestékkel - Azúr Bagoly - hintaló festése

Készítettem egy részletes útmutatót is régi bútorok felújításához; itt találod.

 

Mivel tudom a kisebb sérüléseket javítani? (Feigl-Hittl Brigitta)

A kisebb sérüléseket fatapasszal javíthatod festés előtt; itt találsz egy részletes útmutatót is.

 

Régi bútort szeretnék felújítani. Csiszolni kell-e? Előtte fehérre kell festeni, hogy a kért színt érjem el? (Pintér Ágnes)
Sötétbarna bútort szeretnék világos árnyalatúra festeni. Tejfesték előtt kell valamivel kezelni, alapozni? (Abonyi Fruzsina)

A tejfesték nem igényel semmilyen alapozófestést; az első réteget kenheted közvetlenül az érdesített-megtisztított felületre. A csiszolásról és a tapadásfokozó használatáról ld. fentebb a tudnivalókat.

 

Lakkozott felületre, ha viaszt teszek, utána egy másik színt festek rá, ugyanúgy viselkedik mintha natúr alapon kezdtem volna? (Szabó Krisztina)

Nemmm. :) Először is, lakkozott felületet nem érdemes viaszolni: a viaszolás lényege, hogy a viasz be tudjon szívódni a festékbe; a lakkréteg viszont ezt megakadályozza.  Másodszor, viaszolt felületre nem érdemes vizesbázisú festéket felvinni, mert nem fog tartósan megtapadni rajta.

Lakkozott felület előkészítéséhez ld. fent a tudnivalókat.

 

Rusztikus felületeken csiszolás nélkül is jól használható a tejfesték? (Rottek János)

Ha a rusztikus felületen a porózus anyagokat érted (mint amilyen például a nyersfa), akkor igen. A tejfesték mindenféle előkészítés és adalékanyag nélkül használható minden olyan felületen, amibe be tud szívódni.

 

 

– MILYEN ANYAGOKON HASZNÁLHATÓ A TEJFESTÉK? – 

Milyen anyagra lehet festeni a tejfestékkel? (Papadopoulosz Judit)

A tejfestéket önmagában porózus felületek festésére használhatod: ilyen például a kezeletlen fa, az égetetlen kerámia, bármilyen papír, sőt a fal is!

Tapadásfokozóval keverve pedig az Old Fashioned Milk Paint gyakorlatilag mindenféle felületen megtapad: nem csak lakkozott/festett/politúrozott bútort festhetsz vele, de műanyagra, fémre, porcelánra is kenheted!

 

Egy sötétbarna komódot átfestenék Uszadékfa színűre. Szükséges hozzá a tapadást fokozó anyag akkor is, ha matt felületű, nem lakkozott? (Bojtok Mónika)

A sötérbarna színét nagy valószínűséggel valamilyen felületkezeléstől kapta a bútor; ezért ha biztosan nem szeretnéd, hogy innen-onnan leperegjen a festék, akkor az első réteghez érdemes tapadásfokozót adagolnod.

 

Műanyagra festhetek vele? (Szeidler Mónika)

Igen, Old Fashioned Milk Paint-tel műanyagra is festhetsz; az első réteghez egyszerűen önts tapadásfokozót a már kikevert tejfestékbe (ilyen nagyon kemény felületek esetében érdemes a szokásos feleadag helyett a 1:1 arányban adagolni az Extra-Bondot). Nézd meg ezt a lámpafelújítást: a műanyag lámpatalpat az OFMP Krémszín árnyalatával újítottam meg.

 

A tejfesték bármilyen fa felületet hibátlanul fed? (Anita És Károly)

Igen, kezeletlen fán a tejfesték önmagában tökéletes fedést ad. Nyers fa festéséhez a tejfesték egyike a legjobb megoldásoknak, hiszen alapvetően úgy viselkedik, mint egy pác, de úgy fed, mint egy festék! Az Old Fashioned Milk Paint beivódik a fába, így később sem repedezik vagy pereg le, tartós és ellenálló felületet képez. Arra ügyelj csak, hogy a festendő felület legyen teljesen tiszta: szabadítsd meg mindenféle zsírtól, portól, mosószermaradványtól a festés előtt.

nyersfa festése tejfestékkel - Azúr Bagoly

 

A fa típusa meghatározza, hogy milyen festéket kell alkalmazni hozzá? (Rotár Katalin)

Nem; mindenféle faanyagot nyugodtan festhetsz Old Fashioned Milk Paint-tel. 

 

Krétafestékkel festett bútort lehet festeni tejfestékkel? Szükséges valamilyen előkészítés? (Kirschner Mona)

Igen! Ha már lelakkoztad vagy átviaszoltad a bútort, akkor az első réteghez mindenképpen önts tapadásfokozót a tejfestékbe (a viaszt lehetőleg hagyd kikeményedni a festés előtt!). Ha még nem vittél fel felületkezelőt a krétafestékre, akkor nyers tejfestékkel is egyszerűen átfestheted a bútort! :)  

 

Fenyőbútor felújítására pontosan milyen festékek szükségesek? (Hegedüsné Varga Krisztina)

Ha nyersfenyő-bútorod van (ilyenek például az IKEÁ-s darabok), akkor tejfestékre és valamilyen felületkezelőre lesz szükséged.

Ha lakkozott/viaszolt/festett/politúrozott fenyőbútorod van, akkor a tejfestéken kívül szükséged lesz még tapadásfokozó adalékra; felületkezelésnek pedig vagy a viaszolást vagy a lakkozást javaslom. 

 

A bejegyzés második részében jövő héten többek között a tejfesték kiadósságáról és a felületkezelésekről szóló kérdésekre érkeznek a válaszok.

Ne maradj le további bútorfestési tippjeinkről sem: iratkozz fel hírlevelünkre itt!

Tikérdeztétek tejfesték oldfashionedmilkpaint bútorfestés bútorfesték előkészítés

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben