bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Hogyan újíts fel bútort?

Mágika, 2016.09.27.

Nincs meg az áhított harmónia az otthonodban? Mi a teendő? – Alakítsd át megunt bútoraidat sajátkezűleg TEJFESTÉKkel! Ebben a bejegyzésben összefoglaltam minden tudnivalót a régi bútorok felújításával kapcsolatban. 

 

A felújításra szoruló bútorok általában korábban már kaptak valamilyen felületkezelést, ezért ebben az útmutatóban most lakkozott/festett/politúrozott felületek festéséről esik majd szó. (A tejfestéket természetesen nem csak ilyen darabokon használhatod, sőt!) 

 

Hogyan lesz a tejből festék?

Az ókor óta kevernek íróból, porrá tört mészkőből festéket, aminek aztán a természetben lelt ásványi anyagok adnak gyönyörű, természetesen telt színeket. – Már az Egyiptomi Birodalomból is maradtak ránk (máig élénkszínű) tejfestékkel készült alkotások! 

Az Azúr Bagoly Tejfesték ma ugyanazokból az alkotóelemekből készül, mint ezek az ősrégi, házilag kevert festékek: mészből, tejfehérjéből (azaz kazeinből), agyagból és ásványi színezékekből... a tejfesték csupa természetes összetevőből áll! 

 

Hogyan fess lakkozott/festett/politúrozott bútort tejfestékkel?

Az Azúr Bagoly Tejfesték tökéletesen tapad minden porózus felületre, az Extra-Bond hozzáadásával pedig bármire: politúrozott, festett fára, fémre, műanyagra, üvegre is festhetsz vele. Nemcsak bútorfestésre, de padlók, konyhaszekrények, játékok felújítására, sőt stencilezésre és falfestésre is használható!

Azokon a felületeken, amikbe a tejfesték nem tud beszívódni, tapadásfokozó hozzáadása nélkül felpattogzik. Ezekről a helyekről a festék száradás után csiszolópapírral könnyedén eltávolítható, a felület pedig egyedülállóan régies megjelenést nyer. Nehezen jósolható meg, hogy milyen mértékben, illetve pontosan honnan pereg majd le a festék – ez benne a szép és izgalmas. :) 

Először is tehát döntsd el: milyen stílusú bútort szeretnél létrehozni? – A régies hatású rusztikus felületet...

bútorfestés - útmutató - tejfesték - Azúr Bagoly

 ...vagy az egyenletes fedésű sima felszínt választod?

bútorfestés - útmutató - tejfesték - Azúr Bagoly

 

ELŐKÉSZÍTÉS

A tejfesték nem igényel alapozófestést, ám ez nem jelenti azt, hogy az előkészítést egy az egyben átugorhatod! A festék nem takar el semmiféle felületi egyenetlenséget – sőt, ha szépen, egyenletesen dolgozol, az egységes fedőszín alatt még feltűnőbben világlanak át ezek a hibák.

bútorfestés - útmutató - tejfesték - Azúr Bagoly

     .  Ha egyenletes fedésre törekszel, mindenképpen érdesítsd meg a bútor felületét közepes erősségű (kb. 150-es) csiszolópapírral. Ha azt szeretnéd, hogy a tejfesték helyenként leperegjen a felületről, az érdesítést el is hagyhatod (ha mégis szükségesnek látod, finom (kb. 240-es) csiszolópapírral végezd). Ha nem natúrfa darabbal dolgozol, ellenőrizd, a festék vagy lakk nem pereg-e: a lepattogzó réteget mindenképpen távolítsd el.

FIGYELEM: a régi festékréteg lecsiszolásakor ólom kerülhet a levegőbe a festékporból. Az ólom mérgező, súlyos betegségeket, akár agykárosodást is okozhat. Kismamák és kisgyerekek feltétlenül kerüljék! Viselj légszűrő maszkot, és HEPA-szűrős porszívóval, illetve nedves ronggyal takaríts fel.

     .  Tisztítsd meg alaposan a felületet: a festendő darabot mosd át enyhén szappanos meleg vízzel, majd öblítsd le a mósószert a felületről; ügyelj rá, hogy semmilyen poros, olajos-zsíros anyag ne maradjon a darabon. Hagyd a bútort teljesen megszáradni.

     .  A nemkívánatos hibákat javítsd ki: a csúnya karcolásokat, a repedt felületet, a furnér-hiányokat, a régi furatokat tapaszd ki faglettel, majd csiszold simára. – A fatapasz használatához itt találsz egy rövid útmutatót.

     .  Amennyire tudod, szedd szét a bútort a festéshez: vedd ki a fiókokat, emeld le az ajtókat.

 

FESTÉS

Az Azúr Bagoly Tejfesték nem igényel alapozófestést: az első réteget kenheted egyből a bútorra. A tejfestéket egyenletes fedéshez általában két rétegben kell felvinni (a sötét színek, mint az Ében, a Borostyán vagy a Rozsda már egy rétegben is szépen fednek, míg a világosak, mint a Kagylóhéj, a Krémszín vagy a Hóvirág legtöbbször három rétegben fednek csak tökéletesen). Az első réteg szinte mindig foltos, ettől ne ijedj meg, csak fess tovább! 

A tejfesték száradási ideje 0,5-1 óra. (Ha tapintásra már tökéletesen száraznak érzed a felületet, haladhatsz tovább.)

     .  Hogyan keverd ki a tejfestéket?

Mérj ki nagyjából azonos mennyiségű vizet és festékport, majd keverd ki, mintha palacsintatésztát csinálnál: először adj csak kevés vizet a festékporhoz, ezt a pasztát keverd csomómentesre, és fokozatosan adagold hozzá a vizet, amíg eléred a körülbelül tejsűrűségű állagot. – A tejfesték-keveréshez itt találsz egy videóval illusztrált útmutatót.

     .  Mikor használj tapadásfokozót?

Ha előzőleg felületkezelt anyagot, például lakkozott/festett/politúrozott bútort festesz, és nem szeretnéd, hogy a festék egyes helyekről leperegjen, keverj Extra Bond-ot az első réteg tejfestékhez. 2 rész kikevert festékhez 1 rész Extra Bond-ot adj. A második réteghez már nem szükséges tapadásfokozót keverned a tejfestékbe.

bútorfestés - útmutató - tejfesték - Azúr Bagoly

 

ANTIKOLÁS, STENCILEZÉS, EGYÉB DEKOR

A díszítőlépések mindig előzzék meg a felületkezelést. (Bútor-stencilezéshez itt találsz egy párlépéses útmutatót.)

 

FELÜLETKEZELÉS

Száradás után a festett felületet finom (kb. 240-es) csiszolópapírral dolgozd át – ettől a bútor bársonyosan sima lesz! A lepattogzó festéket mindenképp távolítsd el a csiszolás során.

A tejfestékkel festett felület vízzel, zsírral érintkezve foltosodhat, ezért ha mindennapi használatra szánt darabot szeretnél, le kell zárni valamivel a festékréteget. 

     .  Daddy Van's bútorviasz: víztaszító és polírozható felületet ad és pár árnyalattal sötétíti a festék színét; 100%-ig természetes összetevőkből készül.

Körkörös mozdulatokkal kis mennyiséget vigyél fel a felületre ecsettel vagy ronggyal, majd töröld le a felesleget egy tiszta ruhával. (Oszd fel a felületet körülbelül tenyérnyi részekre, ne próbáld az egészet egyszerre viaszolni.) A bútorviaszok használatához itt találsz egy útmutatót.

     .  Safecoat Acriglaze lakk:  megtartja a festék eredeti színét, matt felszínét, víztaszító.

Kend fel vékony rétegben a felületre! Használhatsz ecsetet, szivacshengert, akár szórópisztolyt is. Nem szükséges hígítani (de ha akarod, vízzel lehet).

     .  kenderolaj:  rendkívül egyszerűen felhordható anyag, enyhén vízálló felületet ad és pár árnyalattal sötétíti a festék színét; 100%-ig természetes anyag.

Ecsettel kend fel vékony és egyenletes rétegben a felületre, majd 5-30 perc múlva töröld le a felesleget egy tiszta ruhával. 

     .  tungolaj:  ha lakozott/festett/politúrozott felületre vitted fel a tejfestéket, ne használj tungolajat felületkezelésképpen. (A tungolajat nyers- vagy tejfestékkel festett fa védelmére érdemes használni.) 

 A választott felületzáró anyag száradási, kikeményedési ideje (általában 3-4 hét) alatt kíméld a bútort: óvd a nedves dolgokkal való érintkezéstől, karcolódástól, koszolódástól.

 

A felületzáró anyagokról itt találsz egy részletes összehasonlítást. 

 

LUSTA VOLTÁL MINDEZT RÉSZLETEIBEN ELOLVASNI? – Ezen az ábrán könnyedén átláthatod a lakkozott/festett/politúrozott bútorok felújításának lépéseit:

    bútorfestés - útmutató - Azúr Bagoly

Ezek a bútorok valaha mind szomorú-barna színben várták a sorsuk jobbra fordulását (némelyik lakkozott, némelyik politúrozott felülettel); mindegyikük az itt leírt módszer szerint – a korábbi felületkezelés eltávolítása NÉLKÜL + alapozófestés NÉLKÜL – újult meg. A képekre kattintva a bútorátalakítások történetét is elolvashatod.

A klasszikus formájú bútoroknak kifejezetten jól áll a tejfesték régies-rusztikus jellege:

bútorfestés - útmutató - tejfesték - Azúr Bagoly

...a modern vonalú darabokhoz pedig jól passzol a tejfesték hipersima felszíne:

bútorfestés - útmutató - tejfesték - Azúr Bagoly

...egyes bútorokat pedig éppen a két stílus kombinálásából adódó kontraszt dob fel!

bútorfestés - útmutató - tejfesték - Azúr Bagoly

A blogon további izgalmas bútorfelújítási munkákkal találkozhatsz. Webáruházunkban pedig pár kattintással vásárolhatsz tejfestéket (méghozzá 100%-os pénzvisszafizetési garanciával: ha nem tetszik, csak küldd vissza a terméket, mi pedig visszafizetjük az árát!).

 

Szeretnél még hasonló bejegyzéseket olvasni bútorfelújítás-témában?  Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

 

tejfesték bútorfelújítás bútorfestés bútorfesték útmutató DIY oldfashionedmilkpaint

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben