bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Mozaik – bútorra?

Mágika, 2016.08.31.

Amilyen réges-régi hagyománya van a mozaikozásnak, olyannyira feledésbe merül ez a díszítőelem a modern mindennapokban. Pedig mozaikkal sok-sok minden egyszerűen feldobható: akár a bútorok is! "Mozaik bútorra? Ezt el sem tudom képzelni." – gondoltam, mikor először hallottam erről a technikáról. Nemrég aztán szerencsére volt alkalmam nem csak élőben megcsodálni néhány ilyen darabot, de sajátkezűleg ki is próbálni a mozaikozást. 

 

A hétvégén a Rehab Bútornál jártam vendégségben: Erika már évek óta nagy-nagy lelkesedéssel gyárt mozaikot falra, lépcsőre... amióta pedig a bútorfestésbe is beleszeretett, természetesen bútorra is! Így hát arra gondoltunk, összekötünk egy bútorfestő workshop-ot egy mozaik-tanfolyammal! :) (Nagyon jó hangulatú napot töltöttünk együtt; képeket itt találsz a workshop-ról). Mivel a tanfolyam bútorfestési részéért én voltam felelős, a mozaikozáshoz nem vállaltam be egy egész bútordarabot, csak egy fatáblát vittem magammal. 

Erika a legegyszerűbb mozaikozási technikát mutatta meg nekünk: ehhez az üveglapokat, -szilánkokat, -maradékokat egy üvegmetsző csipesszel a kívánt méretre daraboltuk (a gyakorlottabbak ezzel tetszőleges alakúra tudják vágni az üveget, én csak szimplán véletlenszerű formákat vagdostam vele), majd ragasztás után kifugáztuk a képet. Mozaikot persze nem csak üvegből, hanem szinte bármiből lehet rakni: kavicsból, kerámia-darabokból... sőt, akár mindenféle kisebb-nagyobb emléktárgyakat is bele lehet dolgozni a mozaikba! :) A tanfolyamon most Erika szuper üveggyüjteményéből válogattunk a képekhez:

mozaik - bútorra - Azúr Bagoly

Az árnyalatokat a Műhely színeihez választottam, ide kerül majd keretezés után a nagy mű: a Tengerzöld színű ajtó mellett biztos szépen mutat majd a falon! Erika azzal nyitotta a workshop-ot, hogy a mintát tekintve nincsenek szabályok; a mozaik úgyis mindenkinek a saját személyiségét tükrözi majd – bár először ettől megszeppentem kicsit, végül ez a hozzáállás segített elengedni a kezdeti lámpalázamat és szabadon játszani a színekkel-formákkal. 

mozaik - bútorra - Azúr Bagoly

A mintát érdemes felrajzolni a felületre, így könnyebb tartani a vonalakat. A ragasztás előtt az egész motívumot kiraktam, így a már beragasztózott daraboknál nem kellett azon merengeni, hová is kerüljenek.

mozaik - bútorra - Azúr Bagoly

A fugázást közönséges csempefugával végeztük: a már rögzített mozaikképet vastagon átkentük a szürke trutyival, egészen elfedve az üveget. Körülbelül fél - egy óra elteltével aztán visszatöröltük a felesleg nagy részét, majd további szikkadás után két-három körben teljesen letisztítottuk a mozaikról a kötőanyagot.

mozaik - bútorra - Azúr Bagoly

Ugye, milyen szuperül feldobna egy snassz bútort egy ilyen mozaikkép egy ajtóbetéten vagy a bútor lapján? 

A leggyakoribb aggodalom a mozaikos bútorokkal kapcsolatban az, hogy az így képzett felületek pakolásra aztán nem alkalmasak... dehogynem! A bútoraink tetején tárolt legtöbb tárgynak nincsen szüksége tökkkéletesen sík felszínre; a mozaikolt felület pedig alapvetően nem annyira göcsörtös, hogy egy poharat például ne tudna teljes biztonsággal megtartani. (Az, hogy rá mertem helyezni a kávémat a felületre, azt hiszem, megfelelően illusztrálja a sziklaszilárd meggyőződésemet ebben a kérdésben.) 

mozaik - bútorra - Azúr Bagoly

Ha Te is szívesen beletanulnál a mozaikozás fortélyaiba, keresd Erikát a Rehab Bútornál! 

 

Szeretnél további izgalmas DIY-tehnikákról olvasni?  – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

RehabBútor mozaik Műhely bútordekor DIY

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

A TEJFESTÉK mint Természetes Falfesték

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony!

Bővebben

A Műhely: a blogíró-sarok (13)

Az itthoni műhelyem szépítése az utóbbi évben igencsak hátrasorolódott, pedig itt már a berendezkedés örömteli része: a dekorációs fázis zajlik éppen. A „blogíró”-sarok például körülbelül másfél éve alakul (úgy emlékszem, hogy a fotel kárpitozása 201...

Bővebben

Alkotó Energia — pályázat

Idén is elindult az Alkotó Energia pályázat: érdemes nevezned! 

Bővebben