bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

Bútorfestés – tanfolyam

Régóta bútorfestési terveket szövögetsz, de nem tudod, hogyan is fogj neki a megvalósításnak? Elveszel a sokféle adalékanyag és felületzárási eljárás sűrű rengetegében? Szívesen kipróbálnál különféle festési módszereket, antikolási technikákat? – Itt az alkalom! Érdekel, mil

Partnereink


Címkefelhő

A Pavilon: Kültéri Fa Festése

Mágika, 2016.07.11.

Gyakran kérdezitek, a tejfesték alkalmazható-e kültéren is. — Röviden: igen! De kifejtem azért kicsit bővebben is...

 

A tejfesték porózus festék (ezért is olyan könnyű szép simára csiszolni pár mozdulattal), ami azt jelenti, hogy száradás után, nyers állapotában a felületére került vizet, zsírt, koszt stb. könnyedén magába szívja. — Ezért aztán szinte minden esetben javasolt valamilyen felületzáró anyaggal kezelni a tejfestékkel festett bútort; a darab ellenállóképességét a választott felületkezelő anyag szabja meg: kültéri lakkal vagy tungolajjal átkenve a tejfesték a szabadban is nagyszerűen megállja a helyét!

A tungolaj a kedvenc felületzáróim egyike: egyszerű a felvitele (nyommentesen bedörzsölhető), gyorsan halad vele a munka, tökéletesen vízálló védelmet is képes adni, ráadásul teljesen természetes, ártalmatlan anyag! (Fontos, hogy a tungolaj be tudjon szívódni a fa szerkezetébe ahhoz, hogy ki tudja fejteni a hatását, ezért ha korábban festett/lazúrozott/lakkozott felületet szeretnél időjárás-állóvá tenni, akkor válassz kültéri lakkot a tejfesték lezárására!)

A tavalyi Művészetek Völgyére magunkkal vitt sörsátrunk az első viharnál cserben hagyott minket (két lába egy erősebb szellő hatására kipattant a földből, a harmadik pedig egyszerűen kettétörött), ezért idén nagy építkezési kedvünkben nem csak árusítópultot, de pavilont is gyártottunk magunknak! Az Ember (aki ki nem állhatja ezt a fedőnevet, hehe) tervezett...kültéri fa festése tejfestékkel - pavilon a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

...gyalult, fúrt-faragott-csapolt... majd egyszercsak egy vasárnap délután ez a látvány fogadott a kertben:

kültéri fa festése tejfestékkel - pavilon a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

Amikor már kezdeném azt hinni, hogy a házasság egyre kevesebb meglepetést tartogat, akkor tessék, az E. fél nap alatt előáll egy ilyennel! :)

A festéshez kb. 2,5 liter Kagylófehér tejfestéket használtunk el (a látható részeken 3-4, egyéb helyeken 1-2 rétegben); az építési minőségű fa nagyon szívta a festéket! Felületkezelésképpen pedig 4 rétegben kentük át tungolajjal (a tetőszerkezet kivételével) a pavilont. Mivel az egyes rétegek felvitele között legalább 12 óra száradási időt kell hagyni, a borongósabb napokon egy rögtönzött ponyvával védtük a fát, amíg meg nem kapta a teljes időjárásálló védelmet:

kültéri fa festése tejfestékkel - pavilon a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

Cuki, nem? :D

A pavilon kezeléséhez összesen kevesebb, mint fél liter tungolajat használtunk fel! Hihetetlen, ugye? :) Azóta egy-két eső-próbát már kiállt, és szuperül vizsgázott!

Nemrég megkapta a végleges ruháját is:

kültéri fa festése tejfestékkel - pavilon a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

...amiről a feliratok egyelőre hiányoznak; ezeket már csak a fesztiválon mutatjuk majd meg! ;)

 

Kíváncsi vagy a Művészetek Völgyére való felkészülésünk következő állomásaira és az eseménnyel kapcsolatos tundivalókra? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

művészetekvölgye fesztivál kapolcs tejfesték bútorfesték bútorfestés nyersfa oldfashionedmilkpaint tungolaj kültér

Kommentek (0)

Hozzászóláshoz kérjük, lépj be vagy regisztrálj!

Ez is érdekelhet...

Az Új Színekről...

A Tejfesték nemrég új színekkel gazdagodott, márkanév-váltáson ment át, új csomagolást kapott. Az idén megjelent új tejfesték-árnyalatok kapcsán összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket: ebben a bejegyzésben most mindegyikre megtaláljátok a választ!...

Bővebben

Boróka Színű Éjjeliszekrények

Amikor elhatároztuk, hogy új színekkel bővítjük a Tejfesték palettáját, rögtön tudtam, hogy szeretnék egy sokoldalúan felhasználható középkék-árnyalatot...

Bővebben

Alkotó Energia — pályázat

Idén is elindult az Alkotó Energia pályázat: érdemes nevezned! 

Bővebben