bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

A Pult: Tejfesték Nyersfára

Mágika, 2016.07.08.

A bútorfelújítás egyik legutálatosabb része szerintem a dögnehéz, böhöm darabok cipelése... ha az aranyhal teljesítené három kívánságomat, elsőnek is azt visítanám: „Legyek olyan erős, mint Popeye, csak a spenótot hagyjuk ki a mixből!" Így hát amikor elhatároztuk, hogy idén is kiállítunk a Művészetek Völgye fesztiválon, azt is hamar eldöntöttük, hogy ezúttal egy egyedileg készült, szétszedhető pulttal felszerelkezve érkezünk majd. 

 

Az Ember az elmúlt évben az aranyhal közbenjárása nélkül is szert tett egy valóságos szuperképességre: egyre-egyre vállalhatóbb bútorokat épít! :D Egy ilyen hatalmas komód persze jóval túlmutatott minden korábbi munkája összetettségén... no de a férfiak nem arról ismerszenek meg, hogy az ilyesféle részletek megrengetnék a magukba vetett sziklaszilárd hitüket, ugye? :D – Így nekem nem is volt más dolgom, mint az árusítópult formájával előállni... ez pedig nem volt nehéz, hiszen épp pár héttel korábban találkoztam egy szuper darabbal itt.  
A mintadarabhoz képest terveztünk néhány apró változtatást: a hátulról nyitott elárusítópultot mindkét oldalon zárttá tettük (a hátoldalon négy nagy ajtó kapott helyet) és megváltoztattuk a méreteket is (a mi komódunk 2,5 méter széles és 60 centiméter mély).

Miután a bútor képzeletben összeállt, az E. elkészítette a részletes terveket (ezzel az ingyenes programmal).

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

...majd hip-hopp (esténként és a hétvégéket feláldozva) körülbelül másfél hét alatt összeállította ezt a csodaszép bútort:

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

Az egyedileg készült bútorokért nem csak azért lelkesedünk mind a ketten, mert velük eddig elképzelhetetlen kreatív távlatok nyílnak meg előttünk, hanem azért is, mert rajtuk végre alkalom nyílik kihasználni az Old Fashioned Milk Paint egyik legerősebb oldalát: a tejfestéknek a nyersfa-felület igazi „hazai pálya”!

 

Nyersfa Festése Tejfestékkel

A tejfesték sajátossága, hogy a modern festékekkel ellentétben nem a felület tetején képez bevonatot, hanem beszívódik a fa szerkezetébe, így nem fedi el a fa textúráját, mégis teljes színfedést ad.

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

A tejfestékkel festett fa nem csak páratlanul szép, de hihetetlenül tartós is: a bútor akár többszáz év múltával sem veszít színéből.

 

Így fess nyersfa bútort:

     .  a tejfestékporhoz adagolj azonos mennyiségű vizet, majd keverd csomómentesre (ehhez itt találsz egy rövid útmutatót)

     .  kend fel a tejfestéket a portalanított felületre (a fa szárazságától és szerkezetétől függően a festék már 1-2 rétegben teljes fedést ad)

     .  finom (kb. 240-es szemcsenagyságú) csiszolópapírral simítsd át a bútor felszínét

     .  zárd le bármilyen felületkezelő anyaggal a tejfestéket: viaszolhatod a gyönyörűen bársonyos felszínért, lakkozhatod a matt felület megőrzéséért, tungolajozhatod a teljesen vízálló védelemért

Ugye, milyen egyszerű? :)

 

A pult festéséhez egy egyedi színt választottam: az Old Fashioned Milk Paint színeiből kikevertem az azúrbagolykék árnyalatot (2 rész Palakékből, 1 rész Tengerzöldből és 1 rész Kagylófehérből áll össze.) (Így keverj színeket!)

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

Az eredmény egy nagyon izgalmas árnyalat lett: mindenféle fényben más-más tónust mutat!

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

A komód tetejét eredetileg pácolni szerettem volna, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy ekkora méret esetén ezt már nem is olyan egyszerű kivitelezni: akármilyen gyors mozdulatokkal dolgoztam, mire elértem a pult egyik végétől a másikig, meg is száradt a festék egy tekintélyes darabon... így óhatatlanul is csíkos-foltos lett az eredmény. (Ráadásul a táblásított fenyő nem is egyenletesen szívta a festéket, hah!).

Végül a megoldást a Daddy Van’s dekorviaszai adták: a viaszt szuperkönnyű foltmentesen eldolgozni, 1 rész Árnyfeketéből és 1 rész Antikbarnából pedig egy vagány füstös árnyalatot kaptam!

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

A legközelebbi bejegyzésben a háttérben fel-felbukkanó építmény készítéséről is többet megtudhatsz majd...

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

..addig is... remélem, bevésted a naptáradba: július 22. és 31. között Művészetek Völgye fesztivál Kapolcson! ;) 

nyersfa festése tejfestékkel - árusítópult a Művészetek Völgyére - Azúr Bagoly

 

Kíváncsi vagy a Művészetek Völgyére való felkészülésünk következő állomásaira és az eseménnyel kapcsolatos tundivalókra? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

művészetekvölgye fesztivál kapolcs tejfesték bútorfesték bútorfestés nyersfa oldfashionedmilkpaint színkeverés dekorviasz

Kommentek (1)

meszaros.eszter57, 2016.07.08. 13:17

Gyönyörü lett!! Megtudtam az azurbagolykek titkos szinkombinaciot is!!! Juhuu

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben