bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Eszközök bútorfelújításhoz

Mágika, 2016.04.20.

A bútorfestés világa kezdőként elvontnak és komplikáltnak tűnhet: egyáltalán milyen szerszámokkal felszerelkezve tanácsos belépni ide? mikor mihez érdemes nyúlni? mennyire bonyolult az egy-egy felújított bútor mögött lévő munka? 

 

Nem hiába mozgat meg a bútorfestés egyre-egyre nagyobb közönséget: egy ütött-kopott darab felfrissítése rengeteg sikerélményt ad! – Hasznos is és látványos is. :) A bútorfestés egy bárki által művelhető hobbi, hiszen nem kellenek hozzá speciális szakismeretek, nem igényel drága felszerelést... mi is szükséges hát hozzá? – Megmutatom! 

 

VÉDŐFELSZERELÉS

bútorfestés - eszközök - Azúr Bagoly

légzőmaszk: A csiszoláskor keletkező finom por belélegzése rendkívül veszélyes (a régi bútorokon lévő felületkezelő anyagok akár ólmot is tartalmazhatnak!), ezért ehhez a művelethez mindig vegyél maszkot! Ha rendszeresen dolgozol bútorfelújítási munkákon, megéri befektetni egy állandó darabba; ha csak pár darab felfrissítését vetted tervbe, elég egy barkácsboltokban beszerezhető egyszerhasználatos példány is.
A vegyszertartalmú festékek gőzének belélegzése szintén veszélyes, ezért ha zárt térben ilyen anyaggal festesz bútort, ehhez a lépéshez is vegyél maszkot (akkor is, ha a festék szagát nem tartod zavarónak)! A tejfesték nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, így kipárolgása is ártalmatlan: nyugodtan festhetsz vele maszk nélkül.

 

gumikesztyű: A veszélyes anyagok a bőrödön keresztül is képesek bekerülni a vérkeringésedbe, ezért vegyszertartalmú anyagok kezeléséhez húzz gumikesztyűt! Azok a termékek, amikkel én dolgozom, semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak, így a gumikesztyűt csak a bútor előkészítése során használom. Gyógyszertárakban kapható például.


AZ ELŐKÉSZÍTÉS KELLÉKEI

bútorfestés - eszközök - Azúr Bagoly

csiszolópapír (smirgli): Minél nagyobb a papír hátulján lévő szám, annál finomabb papírral van dolgod.
A korábban felületkezelt bútorok felületét érdemes megérdesíteni festés előtt: így bármilyen festékkel is dolgozol, tartósabb és szebb eredményt kapsz végül. – Ehhez szerintem a legjobb a 150-es szemcsenagyságú smirgli.

A festés végeztével érdemes egészen finom csiszolópapírral átsimítani a bútor felületét az igazán egyenletes végeredmény érdekében. – Ehhez a legtöbbször 280-as szemcsenagyságú papírt használok.
A csiszolópapírok barkács- vagy festékboltokban beszerezhetőek.

 

fatapasz: A régi bútorok látványos és nem-kívánatos hibáinak eltűntetéséhez egyszerűen simíts fatapaszt a sérülésre. Barkácsboltokban kapható mindenféle márkától, különféle színekben, tégelyes vagy tubusos kiszerelésben. A tubus előnye, hogy nem szárad be olyan könnyen; hátránya, hogy a felesleget nem tudod már visszaadagolni a tartóba. A tégelyes kiszerelésben könnyebben beszárad az anyag – ilyenkor keverhetsz hozzá egy kis vizet, hogy újra kellemesen nyúlós-málós állagot kapj.
A fatapasz használatához itt találsz egy rövid útmutatót.

 

spakli: A fatapasz elsimításához, esetleg a pergő festékréteg eltávolításához szükséges.

 

BÚTORFESTÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

bútorfestés - eszközök - Azúr Bagoly

ecset: Kapható párszáz forintért és nagyjából tízezer forintért is. – Különbség a szálösszetételben, a szálsűrűségben és persze az ecset formájában van. Válassz a festék adottságaihoz megfelelő ecsetet: lakkozáshoz például finomszálú szintetikus ecset való, a tejfestékhez az egyszerű, természetes szálú laposecset a legjobb. (Az Old Fashioned Milk Paint-ben különösen szeretem, hogy nem kíván hiper-szuper ecsetet! – Így nem is tartok itthon drága darabokat... az egyszerű ecsetekből akár tíz-húsz példányt vehetek egy prémium minőségű ecset áráért.)

 

keverőpálca: A gyógyszertárakban kapható orvosi spatula a legjobb a festék keveréséhez; ráadásul többször felhasználható, dolga végeztével komposztálható.

 

mérőedényke: A tejfesték kikeveréséhez hasznos valamilyen kisebb űrtartalmű mérőalkalmatosság. (Egy kisebb üvegpohárka is tökéletesen megfelel erre a célra.)

 

maszkolószalag: Éles határvonalak festéséhez, a maszatmentesség biztosításához ragassz maszkolószalagot a kitakarni kívánt szélekre. Barkács- és festékboltokban kapható.

 

pamutrongy: A porózus festékek lezárásához gyakran használt viasz vagy olaj bedörzsöléséhez szükséges. A kiszuperált pólók vagy lepedők tökéletesek erre a célra; a lényeg, hogy szöszmentes anyagot válassz!

 

Egy hobbista bútorfestő számára szerintem ennyi eszköz bőven elegendő. – Az én műhelyemben sincsen kifinomultabb felszerelés. :)

 

Szeretnél további bútorfestéssel kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

bútorfelújítás bútorfestés útmutató kezdőknek felszerelés

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben