bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Környezetbarát bútorfestékekről...

Mágika, 2016.03.11.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozom olyan környezetbarátnak bélyegzett festékekkel, amikről kevés utánajárással kiderül: valójában károsak az élővilágunkra és az egészségünkre egyaránt. – Így hát arra gondoltam, körbejárom a környezetbarát bútorfestékek témakörét, hiszen tudatos vásárlóként, környezettudatos emberként és megrögzött bútorfestőként is szeretem tudni, mibe is mártom az ecsetemet. 

 

Gondoltad volna, hogy a bútorfestés is lehet veszélyes vállalkozás?

Mi a baj a modern festékekkel?

Bár a legtöbb festékben megtalálható adalékanyagok számos tanulmány által kimutathatóan okoznak egészségügyi problémákat (asztmát, rákot, légzési problémákat, máj- és veseelégtelenséget... szerencsésebb esetben „csak” fejfájást, émelygést, szem- és bőrirritációt)(2), a ma forgalomban lévő festékek nagyobbik részében ezek még mindig megtalálhatóak – igen, sokszor a „környezetbarát”-ként hirdetett termékekben is. :(

Ezeket a veszélyeket ráadásul nem tudod egyszerűen kiiktatni azzal, ha festés közben védőfelszerelést használsz és szélesre tárod az ablakokat: a festékekből párolgó illékony anyagok akár 5 (!) évig is szennyezhetik a szoba levegőjét! Ha már a festékkel való érintkezés komoly veszélyeket rejt, el tudod képzelni, milyen ártalmas az egészségedre hosszú távon ezekkel az anyagokkal körülvéve élni?

 

A környezetbarát bútorfestékek 4 ismertetőjegye:

Légy szemfüles, ne dőlj be a hangzatos, de üres szófordulatoknak: egy terméket nem a ráaggatott jelzők sora, hanem az összetétele tesz biztonságossá – ellenőrizd, milyen anyagokból áll a bútorfesték (ha erről nem találsz információt a termék adatlapján vagy csomagolásán, az már gyanús)! Mire ügyelj festék-vásárláskor? 

     .  VOC: A festékek leggyakoribb káros összetevőit a VOC betűszóval jelölik (az angol Volatile Organic Compound kifejezésből eredően), aminek jelentése: „illékony szerves vegyületek” (pl.: Xylen, Methyl Benzene, Ethyl Benzene, Formaldehyde). Ezek az anyagok a festékből vagy a felületzáróból párologva hosszútávon szennyezik a levegőt (a szmogképződéshez is hozzájárulva) és fejtik ki egészségromboló hatásukat. A VOC-tartalmú festékek tehát nem mondhatóak sem környezetbarátnak, sem biztonságosnak – az alacsony oldószertartalomra hivatkozva gyakran igyekeznek ökofestékként feltűntetni a káros összetevőket tartalmazó anyagokat is. Ha „csak egy pici” mérget adagolnak az eléd tett ételbe, megeszed? – Ugye, nem? Ne legyél kevésbé válogatós az otthonodban beszívott levegővel sem! Válassz „VOC: 0” vagy „VOC-free” jelölésű termékeket!

     .  VOC- vagy Titaniumdioxide-tartalmú színezőanyagok: a színre kevert, egyébként alacsony károsanyag-tartalmú festékeknél ügyelj a pigmentek összetételére is! Részesítsd előnyben a természetes, környezetbarát színezőanyagokat tartalmazó bútorfestékeket!

     .  Tartósítószerek (csíraölők): A folyékony festékek esetében szinte biztos lehetsz benne, hogy valamilyen biocid anyaggal tartósították őket a penészedés, gombásodás meggátlására; ezek a vegyületek természetüknél fogva mérgezőek. A festékgyártók legtöbbször üzleti titokként kezelik a tartósítószereik pontos összetételét, így általában nehéz felfedni, milyen esetlegesen egészségkárosító anyagot tartalmaz a bödön. Lehetőleg kerüld a tartósítószer-tartalmú bútorfestékek használatát.

     .  Válassz kőolajszármazékoktól mentes, fenntartható forrásból előállított bútorfestéket!

 

 

Így válassz bútorfestéket!

     .  Ellenőrizd a festék összetételét (különös tekintettel a fent listázott összetevőkre); nézz utána a főbb alkotóelemeknek az interneten!

     .  Keresd a tanúsítványokat: a manapság sajnos gyakran jogszerűtlenül kihasznált „környezetbarát”, „bababarát”, „nem-toxikus” jelzők védelmében rangos szervezetek díjazzák a valóban kedvező összetételű termékeket – a megbízható forrásból származó tanúsítványok garanciát jelentenek a magas minőségre.

 

Hidd el, léteznek valóban környezetbarát, a fenti kritériumoknak mind-mind megfelelő, ráadásul szuper minőségű bútorfestékek – az én szívemhez természetesen az Tejfesték áll a legközelebb! :) ... de korántsem szeretném azt sugallni, ez az egyetlen öko-alternatíva a piacon.

Azt is tudom, hogy vannak, akiknek egy színárnyalat, egy csinos csomagolás, egy szimpatikus félmondat fontosabb, mint a festék természete – akik a fenti érvek ellenére is másfajta festéket választanak majd... és ez egyáltalán nem baj!

Ezzel az írással egyetlen célom volt csak: megkönnyíteni a tájékozódást a mai „zajos” bútorfesték-piacon.

 

Szerettem volna megmutatni Neked azt is, miért imádok tejfestékkel dolgozni: nem csak egyszerűen azért, mert szép eredményt garantál – azért is, mert az Azúr Bagoly Tejfesték pontosan azt képviseli a bútorfestés világában, amiben az élet minden területén komolyan hiszek: „Ha egyik út járhatóbb a másiknál, akkor biztos lehetsz benne, hogy a természet útja az.” /Arisztotelész/

Ez nem múló rajongás... ez szerelem! :D

környezetbarát bútorfesték - tejfesték - Azúr Bagoly

 

Mit érdemes tudnod a tejfestékről?

    .  Nem tartalmaz semmilyen káros alkotóelemet, ólmot, latexet, illatanyagot, olajszármazékot, ezen kívül oldószermentes, és nem gyúlékony.

     .  Kizárólag természetes alkotóelemekből készül, így vegyszerekre érzékenyek, kismamák és gyerekek környezetében, sőt szülőszobákban, kórházakban is nyugodtan használható. Míg a legtöbb bútorfestékkel szabadlevegőn ajánlatos csak dolgozni, addig tejfestékkel biztonságosan festhetsz zárt térben is: így a bútorfelújító szezon nem májustól szeptemberig, hanem egész évben tarthat! :)

     .  Szagtalan – de tényleg! :) Ha jártál már úgy, hogy egy szagmentesnek ígért festék gőze fojtogatott mázolás közben, a tejfesték nagyon kellemes meglepetést fog okozni: festés közben nagyon enyhe agyagillata van, ami száradás közben teljesen eltűnik.

     .  A tejfesték biológiailag lebontható: a maradék festéket tedd nyugodtan a komposztba!

     .  Az Azúr Bagoly Tejfesték a legtöbb festékkel ellentétben por alakban kapható: így csökken a szállítás széndioxid-kibocsátása, ráadásul nincs szükség mesterséges tartósítószerek használatára sem!

 

...ha tovább ismerkednél a tejfestékkel, kattints ide

 

Források: 

(1) The Guardian: Paint the town green: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/feb/09/eco-natural-paints-guide-best

(2) Greenspec: Paint: Health and the Environment: http://www.greenspec.co.uk/building-design/paint/

(3) GreenHomeGuide: Selecting Green Paint: http://www.greenhomeguide.com/know-how/article/selecting-green-paint

 

 

Szeretnél további érdekes bútorfestéssel és tejfestékkel kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

bútorfesték tejfesték oldfashionedmilkpaint környezetbarát útmutató

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben