bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

A Műhely - nehéz idők (3)

Mágika, 2016.01.22.

Régóta lapítok a Műhely-építéssel kapcsolatban... no nem azért, mert nem lenne miről írni: sőt! Aki emlékszik még az epikus művek szerkezetére irodalom óráról, sejtheti, hogy az idilli előkészítést mi követi… bizony: a Bonyodalom!

 

Ha lemaradtál az előző részekről, a Műhely eddigi történetét itt olvashatod:

A Műhely – a kezdetek (1)

A Műhely – lőn világosság (2)

 

Szeptember végétől december elejéig a Műhely minden építési munkálata lezajlott – elhasználva minden raktáron lévő türelemmorzsánkat, borzosra cincálva a maradék három idegszálunkat és teljességgel leamortizálva a ház összes egyéb részét. – No de mi is törpént a legutóbbi bejegyzés (október közepe) óta?

     .  falazás: leválasztottuk a leendő fürdőszobát 

     .  szigetelés

     .  mennyezetépítés (padlásfeljáróval)

     .  fűtés- és víz-felvezetés, szennyvízelvezetés

     .  betonozás

     .  glettelés, festés

 

Ahelyett, hogy hosszasan nyafognék az építkezéssel járó tipikus fájdalmakon (úgysmint a határidők be nem tartása, a költségek kiszámíthatatlansága, a szakmunkák minőségének alacsony színvonala, az időnként felháborító munkamorál ésatöbbi-ésatöbbi…), álljon itt néhány, keserves tapasztalatokból származó tanács:

     .  Ha nem tudsz olyan szakmunkást fogadni, akinek már ismered a munkáját, kérj referenciát!

     .  Köss szerződést! – Add meg a munkavégzés határidejét, határozz meg kötbért, fektesd le az alapvető elvárásaidat! 

     .  Dokumentáld a munkafolyamatok lépéseit!

     .  Számolj azzal, hogy a feladatokhoz szükséges időnek körül-belül a másfélszerese alatt fog elkészülni a munka.

 

Falazás, szigetelés, mennyezetépítés

A leendő fürdőszobát a kémény vonalában egy gipszkarton-fallal leválasztottuk; az ajtó helyét szabadon hagytuk – így a fürdőszoba elkülönül, a fürdőszobaablakon beáradó fény mégis szabad utat kap a Műhelybe.

A tetőcserepek alá felfeszített esővédő fóliára kőzetgyapot-szigetelés és fólia...

A Műhely építése - Azúr Bagoly

 

...erre pedig gipszkarton, illetve OSB-fedés került. 

A Műhely építése - Azúr Bagoly

A kialakított padlás járható és pakolható! – Jupííí!

Eddig minden simán ment: a kőműves bácsi munkáját már ismertük korábbról; a csapat hozta a szokásos minőséget, ráadásul az ígért határidőre.

 

Vízvezetékszerelés

Mivel a Műhely a lakótér felett, a kazán pedig a lakótér alatt található, a fűtésszereléshez, a hideg-meleg víz bevezetéséhez és a szennyvíz elvezetéséhez kétemeletnyi távolságot kellett áthidalnunk; lehetőleg a fürdőszobák megbontása nélkül. – Ezért hát a régi, kihasználatlan kéményen keresztül vezettük az összes vízvezetéket: keservesen, de végül befért mind!

A Műhely építése - Azúr Bagoly

Így aztán bontani „csak” a garázs szintjén kellett: a kazántól a kémény-nyílásig négy falon haladnak át a vezetékek.

Az első, többhetes csúszást ebben a fázisban szedtük össze: mint a legtöbb jó szakember, a vízvezetékszerelőnk is túlterhelt volt novemberben... és persze oda ment előbb dolgozni, ahol a késés kötbérrel járt. (Ld. a „Köss szerződést!” kitételt!)

 

Betonozás (jaj!)

A fűtésszerelés végeztével következhetett az aljzatkialakítás: a vízvezetékeknek felvésett és a helyenként 5 cm-es (!) szintkülönbséget kiadó betonfödémre aljzatkiegyenlítés és járható burkolat kellett.

A Műhely építése - Azúr Bagoly

Azt agyaltam ki, hogy mindezt egy lépésben, költséghatékonyan valósítjuk meg: nyersbeton-padlót készíttetünk… ez ráadásul a megcélzott ipari stílushoz is királyul passzol, jupijééé! Mi sem egyszerűbb, nem igaz? – Hah! A csiszoltbetontól a műgyantapadlóig mindenféle csili-vili megoldásra kaptunk ajánlatot, mire végül megérkeztünk az elképzeléseinknek (és a pénztárcánknak) megfelelő verzióhoz… a kulcsszó: esztrich-beton! Az esztrich-beton különlegessége csupán annyi, hogy a hagyományos betonnál kisebb szemcsenagyságú, egyenletesebbre kevert (ezért utólagos locsolást nem igénylő) beton. – A kihívást nem is elsősorban az anyag előállítása, hanem annak felvitele jelentette: tömlőn keresztül, az ablakon át szivattyúzták be a betont a Műhelybe, majd egy speciális géppel terítették egyenletesre.

A Műhely építése - Azúr Bagoly

A betonnak körül-belül egy hetet kellett kötnie, míg járhatóvá vált (ez alatt persze minden egyéb munka szünetelt), majd további hat-hét hetet kellett száradnia, míg impregnálható stádiumba lépett. – Ám mire ezt a szakaszt elértük, a beton mozogni, recsegni-ropogni kezdett! Kiderült: helyenként annyira vékonyan hordták fel az anyagot, hogy a beton a legkisebb terhelés hatására is elvált az alatta lévő fóliától.

Természetesen mélyen el vagyok keseredve, minden reccsenés hallatára növesztek egy ősz hajszálat…. :( Várjuk a garanciális felülvizsgálat eredményét.

 

Glettelés és festés

A gipszkarton, illetve az OSB-lapok hézagainak, a fal hibáinak javításához és a falfestéshez szobafestőt hívtunk – sajnos utólag arra jutottunk, hogy ebben a minőségben, hasonló tempóban magunk is elvégezhettük volna a feladatot. (Ld. a “Kérj referenciát!” kitételt!)

 

Nosss… megérte?!

A Műhely építése - Azúr Bagoly

Szerintem...

A Műhely építése - Azúr Bagoly

...igennn! :)

 

Mi van még hátra?

Ahhoz, hogy a Műhely használható és kényelmes is legyen, még van egy sor tennivaló: 

     .  a beépített szekrények elkészítése

     .  a műhelyasztal beszerzése

     .  a betonpadló szegélyének felrakása

     .  az íróasztali lámpák felszerelése

     .  a dolgozósarok kialakítása

     .  az inspirációs-rekreációs kuckó berendezése

     .  és persze sok-sok apró dekorációs lépés :)

 

Velem tartasz? – Legközelebb megmutatom a régi cementlapokkal tarkított mosdósarok kialakítását!

 

Kíváncsi vagy a folytatásra? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

műhely lakberendezés építkezés tanulságok beton

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

A TEJFESTÉK mint Természetes Falfesték

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony!

Bővebben

A Műhely: a blogíró-sarok (13)

Az itthoni műhelyem szépítése az utóbbi évben igencsak hátrasorolódott, pedig itt már a berendezkedés örömteli része: a dekorációs fázis zajlik éppen. A „blogíró”-sarok például körülbelül másfél éve alakul (úgy emlékszem, hogy a fotel kárpitozása 201...

Bővebben

Alkotóműhely – Asztalok

Ez a beszámoló már régóta esedékes, hiszen az asztalok már az Alkotóműhely legeslegelső, november közepén megtartott workshop-ján is készen álltak, így éppen ideje már, hogy megmutassam ezeket a darabokat Neked.

Bővebben