bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

Bútorfestés – tanfolyam

Régóta bútorfestési terveket szövögetsz, de nem tudod, hogyan is fogj neki a megvalósításnak? Elveszel a sokféle adalékanyag és felületzárási eljárás sűrű rengetegében? Szívesen kipróbálnál különféle festési módszereket, antikolási technikákat? – Itt az alkalom! Érdekel, mil

Partnereink


Címkefelhő

Keverj új színeket!

Mágika, 2015.10.09.

Az Old Fashioned Milk Paint palettáján természetes ásványok adta, gyönyörűen telt, mély színeket találsz! Ez a ma divatos fakó árnyalatok mellett talán szokatlan – sőt, akár ijesztő is lehet! Igen, egy élénksárga vagy vidám-zöld bútor hihetetlenül figyelemfelkeltő! Az erős színekben azonban az a nagyszerű, hogy könnyű belőlük pasztellárnyalatokat keverni – fordítva ez viszont nem mondható el. ;)

 

Kezdetben hosszasan tanulmányoztam a tejfesték színeit; igyekeztem távolról ismerkedni az árnyalatokkal… bevallom, nem volt könnyű. – Nehezen igazodtam ki a pirosak, kékek, zöldek rengetegében; nem értettem, miért van minden színből többféle, mégis egyformán erős árnyalat.

Bútorfestés - színkeverés - Mixing Milk Paint Colors - Azúr Bagoly

Amikor aztán a színminták felfestésekor minden árnyalatot egyenként kipróbáltam, egy csapásra nagy rajongója lettem a színpalettának: rájöttem, hogy ami elsőre esetlegesnek tűnt, valójában gondos tervezés eredménye! A jól megválasztott árnyalatoknak köszönhetően fantasztikusan variálható ez a színkészlet: minden alapszínből van:

     .  egy sötét, csodásan mély; (Fűzöld, Esőfelhő, Rozsdavörös, Sütőtök)

     .  egy élénk, tiszta; (Májuszöld, Görögkék, Rózsapiros, Napsárga)

     .  egy rafinált, kevert (Olívazöld, Palakék, Lazacrózsaszín, Mustársárga) árnyalat.

Ezekből aztán a szürkés beütésű Kagylófehérrel fakó, a finom, törtszínű Krémszínnel meleg, a Hófehérrel világos pasztelleket keverhetsz ki, kedved szerint! A lehetőségek tárháza vééégtelen!

 

Így keverd a tejfesték színeit:

     .  Pici adagokkal kísérletezd ki a neked tetsző színt: keverj össze teáskanálnyi vagy annál is kevesebb festékport a választott színekből, vízzel keverd ki, majd próbáld ki egy tesztdarabon vagy kartonlapon.

     .  Mindig az alapszínhez adagold a fehéret vagy feketét, és ne fordítva! (Különben nagyon megszaladhat a keveréshez szükséges festék mennyisége.)

     .  Jó, ha tudod, hogy a Koromfekete szín világosítva enyhén kékes beütést kap – sárgákat ne próbálj ezzel a színnel sötétíteni!  

     .  Ne feledd, hogy a színek száradáskor kicsit kivilágosodnak, viaszoláskor pár árnyalatnyit sötétednek! Ha tutira akarsz menni, több rétegben, felületkezeléssel együtt, a festendő bútoron próbáld ki a színt – így látod majd igazán a valódi eredményt.

     .  Ha megtaláltad a megfelelő árnyalatot, nincs más dolgod, mint az arányokat megtartva akkora mennyiséget keverni, amekkorára szükséged lesz. Mérőpohárkával kiporciózhatod a pontos arányokat, így később (pl. javításhoz) újra elő tudod majd állítani ugyanezt a színt.

     .  Figyelj arra, hogy az egész bútorra, de legalább egy réteghez elegendő mennyiséget keverj!

Bútorfestés - színkeverés - Mixing Milk Paint Colors - Azúr Bagoly

 

A kedvenc kevert árnyalataim:

     .  3 rész Olívazöld + 1 rész Uszadékfa + 3 rész Krémszín egy gyönyörű, vidéki stílusokba passzoló zöldes színt ad.

     .  1 rész Lazacrózsaszín + 3 rész Kagylófehér egy finom, fakó rózsaszínt eredményez.

     .  2 rész Koromfekete + 8 rész Hófehér + 1 rész Napsárga egy enyhén kékes középszürke színné keveredik.

     .  3 rész Palakék + 1 rész Rózsapiros + 3 rész Hófehér szárítottlevendula-színű halványlilát ad ki.

Biztos vagyok benne, hogy rajtuk kívül még sok-sok csodás szín vár felfedezésre! :)

 

Végül hadd mutassak egy gyors, de annál lélekemelőbb megújulást – az étkezőnkben függ ez a nagyszülői örökség:

Bútorfestés - színkeverés - Mixing Milk Paint Colors - Azúr Bagoly

Őszintén szólva nem vagyok oda az olajfestményekért, de az orgonák miatt megbékültem ezzel a darabbal... a keretével annál kevésbé. – Úgyhogy festettem: a kép hátteréhez passzoló, finoman kékes beütésű szürkével:

Bútorfestés - színkeverés - Mixing Milk Paint Colors - Azúr Bagoly

Egészen megváltozott az összkép, ugye? – Íme, a színek elképesztő ereje! :)

 

Szeretnél a tejfestékkel kapcsolatban további hasznos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

tejfesték bútorfesték színkeverés útmutató oldfashionedmilkpaint szürke lila képkeret

Kommentek (0)

Hozzászóláshoz kérjük, lépj be vagy regisztrálj!

Ez is érdekelhet...

Alkotóműhely: TEA-KÁVÉ-sarok

Az Alkotóműhelyben a galéria a feltöltődés terepe: a workshop-ok szünetében itt kínáljuk finomságokkal a megfáradt alkotókat. – A tálalószekrény felújításával végre teljesen elkészült a teázó-, kávézósarok: kukkants be!

Bővebben

Tálalófelújítás: Útmutató

Nos, egy tálalószekrény újrafestése meglehetősen kemény munka, ezt szögezzük le rögtön! :) (Jó, ha néhány közepes méretű bútor átalakításából össze tudsz szedni egy kis tapasztalatot, mielőtt egy ekkora bútornak nekiveselkedsz.) …pusztán a darab mére...

Bővebben

Provence Színű Tálaló

A tejfesték-paletta bővítését idén is folytatjuk! – Réges-régóta kerestük azt az időtálló árnyalatot, ami tökéletesen megragadja a vidéki stílusok rusztikus báját, ugyanakkor a kifinomult elegancia sem hiányzik belőle. – Hát, íme…

Bővebben