bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Hogyan használd a bútorviaszt?

Mágika, 2015.09.18.

A porózus festékek (mint amilyen a tejfesték is) felületének lezárására többféle anyag használható; az egyik legnépszerűbb módszer a viaszolás. Ha még nem próbáltad, furcsának és misztikusnak tűnhet, pedig valójában egy cipőpucolás-bonyolultságú műveletről van szó!

 

A tejfestékkel festett felület vízzel, zsírral érintkezve foltosodhat, ezért ha mindennapi használatra szánt, vagy mosható, törölhető darabot szeretnél, le kell zárni valamivel a festékréteget. Dekortárgyak, falak festése után ez elhagyható, de a festett bútorokat ajánlott felületkezelni.

A  tejfesték bármilyen festett felületre ajánlott bútorviasszal kezelhető, ezek használatában nincsen különbség. – Az összetételükben annál inkább! A piacon kapható viaszok általában kőolajszármazék- vagy szilikonalapúak – ezek belélegezve, a bőrrel érintkezve ártalmasak, veszélyes hulladékként kezelendőek! Az Azúr Bagolynál kapható Daddy Van’s bútorviaszok kizárólag természetes, biológiailag lebontható összetevőkből, étkezési minőségű olajokból készülnek – így egyszerre védik a kezelt fát, a környezetet és Téged! Alkotóelemeikből adódóan ezek a viaszok konyhai eszközökön és gyerekek által használt tárgyakon is biztonsággal alkalmazhatók.

Bútor viaszolása - Azúr Bagoly - How to wax painted furniture

A Daddy Van’s méhviaszos bútorápolót használhatod nyersfán, akril-, kréta- vagy latexfestékkel festett felületen, illetve lazúron is: visszaadja a fa gazdag színeit, egészséges, mély ragyogását, kiemeli, mélyíti a festékek színét. A bútor valahogy így érzi magát tőle:

No de lássuk, hogyan is használd!

 

Festett felületek lezárása bútorápoló viasszal:

   >  Várd meg, míg a festék teljesen megszárad, majd finom (kb. 240-es szemcseméretű) csiszolópapírral csiszold át az egész bútort és portalanítsd a felületet.

   >  Dolgozhatsz ecsettel vagy ronggyal – a lényeg, hogy alaposan bele tudd dörzsölni a viaszt a felületbe.

   >  Oszd fel a bútort körülbelül tenyérnyi részekre, ne próbáld az egészet egyszerre viaszolni. Egyszerre kis mennyiséget vigyél csak fel: egy tenyérnyi felületre körülbelül borsónyi bútorviasz elegendő. A túl sok viaszt körülményesebb eltávolítani, mint két vékony réteget felvinni, ezért figyeld, mennyit vesz fel a fa, és ne feledd: a kevesebb több!

Bútor viaszolása - Azúr Bagoly - How to wax painted furniture

   >  Körkörös mozdulatokkal egyenletesen oszlasd el a felületen a bútorviaszt, és dörzsöld be alaposan a festékbe.

Bútor viaszolása - Azúr Bagoly - How to wax painted furniture

   >  Pár perc után töröld le a felesleget egy tiszta, szöszmentes ruhával (a kiszuperált pólók vagy lepedők  tökéletesek erre a célra!) – ügyelj rá, hogy ne maradjon ragacsos, nyirkos a felület. (Ha selyemfényű felületet szeretnél, ebben a lépésben polírozhatod is a bútort.)

Bútor viaszolása - Azúr Bagoly - How to wax painted furniture

   >  Számíts rá, hogy a viasz egységesíti a festék felületét, néhány árnyalattal sötétíti a színét!

Bútor viaszolása - Azúr Bagoly - How to wax painted furniture

   >  A bútorviaszok kikeményedési ideje körül-belül 1 hónap – ez alatt bánj kíméletesen a bútoroddal: óvd a víztől, portól, karcolódástól. A teljes keménységét elérve a viasz tartós, ellenálló védelmet biztosít; víztaszító (de nem vízálló) felületet képez.

   >  Több réteg viasz felvitelével tovább növelheted a felület ellenállóképességét.

   >  Ha sérülne, foltosodna a felület, nem kell az egész bútort újból felületkezelned: csak a kérdéses részt csiszold át nagyon-nagyon finoman és viaszold újra. –  A viaszolás egyik legnagyobb  előnye ez a fajta rugalmasság: nem csupán szép, de élhető felületet kapsz, amit ráadásul gyerekjáték létrehozni!

 

Maradt még kérdésed? Írj nekünk! :)

Ha pedig csak azért görgettél le idáig, hogy viszontláthasd a baglyot, tessék:

Azure Owl

 

Szeretnél további hasznos, bútorfelújítással kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

bútorfestés bútorviasz viaszolás útmutató daddyvans környezetbarát felületkezelő tejfesték bútorfelújítás

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben