bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

Bútorfestés — tanfolyam az alapok elsajátításához

Régóta bútorfestési terveket szövögetsz, de nem tudod, hogyan is fogj neki a megvalósításnak? Elveszel a sokféle adalékanyag és felületzárási eljárás sűrű rengetegében? Szívesen kipróbálnál különféle festési módszereket, antikolási technikákat? – Itt az alkalom! Érdekel, mil

Partnereink


Címkefelhő

A fatapasz használata

Mágika, 2015.09.14.

A varázslatos régi bútorok (főleg a jó áron kapható darabok) gyakran sérültek, karcosak, repedtek… ha eddig az ilyesfajta hibák elvették a kedved a bútorfelújítástól, hajolj közelebb, súgok egy titkot: FATAPASZ! :)

 

Volt idő, amikor a kisebb csúfságokra türelmetlenül legyintettem, majd sebtében ecsetet ragadtam “A festék majd hátha eltakarja!” felkiáltással. Fejlett dramaturgiai érzékeddel azonban már nyilván sejted: ha ez így működne, nem pötyögnék most bejegyezést a “A fatapasz használata” címmel. Bizony, a festék nem takar el semmiféle felületi egyenetlenséget – sőt, ha szépen, egyenletesen dolgozol, az egységes fedőszín alatt még feltűnőbben világlanak át ezek a hibák.

Az én kis szívemet igazán megmelengetik a régi bútorok ütött-kopott, hosszú évek törődéséből adódó részletei, használati nyomai – nem vagyok hát annak híve, hogy egy bútor minden karakterét, apró tökéletlenségét kiegyengetve lehet csak újra szalonképes.

Vannak azonban olyan hibák, amiket a szép végeredmény érdekében javítani kell: egy-egy csúnya karcolás, a repedt felület, a hiányos furnér, a régi szegek által ütött lyukak, furatok mind-mind könnyedén eltűntethetőek.

 

Így használd a fatapaszt!

A ‘faglett’  vagy ‘mestertapasz’ művészneveken is futó fatapasz egy pasztaállagú, lágy gyurmára hasonlító anyag, ami levegővel érintkezve faszilárdságúra keményedik. Többféle gyártótól, tubusos vagy dobozos kiszererésben, sőt akár a különböző faanyagok színéhez igazított árnyalatokban kapható termék.

     .  A tapaszolni kívánt felület legyen tiszta (por- és zsírmentes); ha szükséges, csiszold simára a javítandó részt.

A fatapasz használata - Azúr Bagoly

     .  Spaklival kis mennyiséget kenj a résekbe, majd az eszköz élével simítsd el a felvitt anyagot, és távolítsd el a felesleges mennyiséget. (Nem baj, ha nem tökéletesen sima a felület; a túl sok glettet viszont melós utólag lecsiszolni.)

A fatapasz használata - Azúr Bagoly

     .  Hagyd a fatapaszt megkötni (használati utasítástól függően 2-4 órát vagy akár egy napot), majd csiszold át finom smirglivel.  Ha szükségesnek látod, vigyél fel további rétegeket, amíg tökéletesen szintbe nem kerülnek az eredeti és a javított részek.

A fatapasz használata - Azúr Bagoly

     .  Töröld le a port, és már festhetsz is! :)

Jó munkát!

 

Szeretnél további hasznos, bútorfelújítással kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

bútorfelújítás útmutató fatapasz faglett

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

A TEJFESTÉK mint Természetes Falfesték

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony!

Bővebben

Szék Festése: VIDEÓ

Nemrég meghívást kaptunk a Duna Televízió Család-Barát című műsorába. Juppííí! Hosszadalmas törpölés után végül egy pár széket vittünk magunkkal: ezeket az adás alatt alakítottam át. 

Bővebben

Levendula Színű Konzolasztal

A lila rengeteg árnyalatából bizony kevés az, ami egy bútorra festve is megállja a helyét, így sokáig keresgéltem, míg megtaláltam azt a színt, ami megfelelően sokoldalúan alkalmazható. – Nos, itt van...

Bővebben