bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Mikor pereg a tejfesték?

Mágika, 2015.09.11.

A tejfestékről sokan annyit tudnak csak: ez az a festék, ami lepereg, mint egy régesrégi festékréteg… aztán vannak megint mások, akik azt panaszolják: hiába vágynak rá, a tejfesték sehogysem pereg le a felületről, csökönyösen megtapad mindenütt. – Hogy is van ez?

 

A tejfestékben az egyik legszuperebb dolog, hogy egyesíti a pácok és a fedőfestékek minden előnyét! – Míg más festékek a felület tetején tapadnak csak meg, addig a tejfesték a porózus felületekbe beszívódik, így hihetetlen tartósságot biztosít. Míg a pácok csupán megszínezik a fát, addig a tejfesték teljes fedést (is) képes adni.

 

De mi történik, ha a tejfesték nem tudja érvényesíteni a szuperképességét: hogyan viselkedik, ha a felület pórusai zártak (például mert egy lakkréteg fedi őket)? – Ha a tejfesték nem tud beszívódni a felületbe, helyenként lepereg. Ez nem túl konkrét, ugye? Bizony, ez egy nehezen kiszámítható folyamat: ritkán előfordul, hogy egy felület szinte az összes festéket ledobja magáról, de van olyan is, hogy egy előzetesen felületkezelt darabon is hibátlanul megtapad a festék. Ha hiszed, ha nem, a tejfestékben sokan éppen ezt az önfejűséget szeretjük annyira! :) Ha hajlandó vagy kicsit elengedni az irányítást, a tejfesték csodákra lesz képes a kezed alatt!

 

Na jó, de mi van, ha neked ez a hozzáállás nem fekszik, mert igenis határozottan ragaszkodsz az elképzeléseidhez?

 

Ha egyenletes fedést szeretnél…

Kezeletlen fán tiszta sor: egyszerűen vidd fel a tejfestéket a kívánt fedésnek megfelelő hígításban! (Pácoláshoz 1 rész festékhez legalább 3 rész vizet, fedőfestéshez 1 rész festékhez 1 rész vizet adj.)

Lakkozott, politúrozott, laminált stb. felületen: az első réteg felvitele előtt keverj fele adag Extra-Bond tapadásfokozót a már kikevert festékhez. (A második réteghez ez már nem szükséges.) 

Mikor pereg a tejfesték? - Milk Paint - Azúr Bagoly

Ezzel az adalékanyaggal a tejfesték képes szinte bármilyen felületen alapozás nélkül (!) megtapadni – az egyéb , hasonló tulajdonságokkal rendelkező csodafestékekkel szemben azonban az Old Fashioned Milk Paint-be nem kerül oldószer, sem bármilyen más, az egészségre vagy a környezetre káros anyag!

 

Ha azt szeretnéd, hogy peregjen a festék…

Először is, fess egy alapréteget (előzetesen felületkezelt felületre ehhez adj tapadásfokozót). Figyelj, most jön a trükk! Azokra a helyekre, ahonnan azt szeretnéd, hogy visszaperegjen a festék, kenj viaszt, majd a következő festékréteget közvetlenül a még ragacsos viaszra vidd fel – minél kevésbé hagyod a viaszt beszívódni a felületbe, a rákent festékréteg annál nagyobb plakkokban pereg majd le. (Ezt a módszer kipróbálhatod másfajta felületkezelő anyaggal – például lakkal – is, de tapasztalataim szerint a viasz a legmegbízhatóbb választás.)

Mikor pereg a tejfesték? - Milk Paint - Azúr Bagoly

Festéskor rögtön látni fogod: a viaszolt részeken a festék nem terül egyenletesen, megáll a felületen. 

Mikor pereg a tejfesték? - Milk Paint - Azúr Bagoly

Száradás után nagyon finoman csiszold át a darabot – ezzel eltávolítod a leváló festéket és egy szép, kopottas felületet kapsz eredményül. :)

Mikor pereg a tejfesték? - Milk Paint - Azúr Bagoly

 

 

Épp egy széken dolgozom, aminek ugyanez a technika ad egy nagyon izgalmas felületet... itt hagytam a viaszt kikeményedni a második szín felvitele előtt (magunk közt szólva: félreraktam egy hónapja, és azóta nem foglalkoztam vele), így a festékpergés picit jobban hasonlított arra, mint mikor lakkozott bútorról válik le a tejfesték – a végeredmény viszont szinte egy-az-egyben megegyezik a fent leírt, instant módszernél kapottal. 

A második szín száradása közben már látszott, hogy itt valami készül... :D

Mikor pereg a tejfesték? - Milk Paint - Azúr Bagoly

Finom csiszolás után előbújt a csak a tejfestékre jellemző, gyönyörű, patinás felület:

Mikor pereg a tejfesték? - Milk Paint - Azúr Bagoly

Viaszolás és kárpitozás után egészében is megmutatom majd! :)

 

 

A Művészetek Völgyében ezt a fajta antikolási módszert is sokan kipróbálták a workshop-okon; így bátran mondhatom: nincs ebben semmi bonyolult! – Nézd, milyen szép munkák készültek a tejfestékkel először dolgozók kezei alatt!

És te... kipróbálod? :)

Mikor pereg a tejfesték? - Milk Paint - Azúr Bagoly

 

Szeretnél további hasznos, tejfestékkel és bútorfestéssel kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

 

 

tejfesték antikolás útmutató bútorfesték vintage oldfashionedmilkpaint

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben