bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Bababarát festék kiságyra!

Mágika, 2015.08.14.

Te is megfigyelted, hogy a gyerekszobába sokan jóval körültekintőbben választanak anyagokat, mint az otthonuk többi részébe? Sokféle festékmárka kínál erre a célra vizesbázisú, alacsony oldószertartalmú termékeket – de vajon ezek tényleg biztonságosak-e? Mitől lesz egy anyag valóban “bababarát”?

 

A babaszoba biztonságos berendezése a bútorok anyagára való odafigyeléstől kezdve, a textilek összetételének megválasztásán át, a kifejezetten védelmet nyújtó elemek beszereléséig számos összetevőből épül fel; a felhasznált festék- és felületkezelő anyagok kiválasztása ennek a folyamatnak csupán egyetlen lépése – ám ez talán mind közül a legfontosabb. Túlzásnak tűnik? Gondolj csak bele: a falakból, bútorokból párolgó anyagok hosszú éveken át ronthatják a szoba levegőjének minőségét, ráadásul ezekkel a felületekkel nap mint nap érintkezve sokféle anyag a bőrön keresztül is felszívódhat.

 

Bababarát: mit is jelent valójában?

A “bababarát” minősítés sajnos nem jelenti azt, hogy egy festék semmilyen egészségre káros hatással nem rendelkezik. Érdemes hát odafigyelni a termék összetevőire…

     .  oldószertartalom (VOC): A festékek túlnyomó részében megtalálható oldószereket angolul a Volatile Organic Compound (VOC), azaz “illékony szerves vegyületek” gyűjtőnéven emlegetik. Ezek az anyagok a festékből vagy felületzáróból párologva hosszútávon fejtik ki egészségkárosító hatásukat – többek között kiütéseket, légzési zavarokat, daganatos megbetegedéseket, máj-és veseproblémákat okozhatnak.

     .  tartósítószerek: Az oldószermentes anyagokat sokan azonosítják a környezetbarát, bababarát termékekekkel – az igazság azonban az, hogy ezek a festékek, felületkezelők gyakran tartalmaznak az egészségre és a környezetre káros színezőanyagokat, tartósítószereket (pl.: aceton, ammónia). Ezeket is érdemes kerülni.

 

Bababarát festék természetes összetevőkből: igen, létezik!

Az Old Fashioned Milk Paint nem tartalmaz oldószert, mesterséges tartósítószert, kőolaj-származékot – kizárólag ártalmatlan, természetes összetevőkből (tejfehérjéből, mészből, ásványi színezékekből) készül. Így biztonsággal alkalmazhatod várandós anyukaként vagy kisgyermekes szülőként is!

 

Így hát amikor egy gyönyörű, régi, felújításra váró babaágyra bukkantunk, nagy volt az öröm! – Hiszen mi más lenne alkalmasabb egy ilyen csodás gyerekbútor festésére, mint a fantasztikus tejfesték! :)

Crib painted with Milk Paint - Bababarát festék - Tejfestékkel festett kiságy - Azúr Bagoly

A lakkréteg itt-ott pattogzott, repedezett, így nagyjából lecsiszoltuk róla; a kisebb hibáit kitapasztottuk. Régies stílust szántam neki, ezért tapadásfokozó hozzáadása nélkül festettem Kagylófehér színben, majd közepes erősségű csiszolópapírral koptattam. Totál fehéren is szép volt, de az antikolástól szerintem kifejezetten bájos lett! :)

Crib painted with Milk Paint - Bababarát festék - Tejfestékkel festett kiságy - Azúr Bagoly

A világos árnyalatoknál előfordul, hogy kettőnél többször kell átkenni a bútort a tökéletes fedéshez – itt is három rétegre volt szükség.

Crib painted with Milk Paint - Bababarát festék - Tejfestékkel festett kiságy - Azúr Bagoly

A kiságy a Művészetek Völgyéből már ismerős lehet: a legnagyobb érdeklődés ezt a darabot övezte az összes bútor közül.

Crib painted with Milk Paint - Bababarát festék - Tejfestékkel festett kiságy - Azúr Bagoly

A népszerűségnek azonban árnyoldala is van: a sok maszatos pracli koszos foltokat hagyott a bútoron a tíz nap alatt – főleg, mert a fesztiválra való készülés hajrájában a viaszolásra már nem maradt időm. Így mielőtt a felületet lezártam volna, még egy utolsó, tisztasági csiszoláson is átesett a bútor.

Bababútorra szerintem csakis olyan felületkezelő anyag jöhet szóba, ami nem baj, ha a gyerek szájába kerül. – A Daddy Van’s csodás bútorápoló viasza csak élelmiszerminőségű olajok felhasználásával készül, így bátran használható egészen apró porontyok környezetében is. :) Ez a viasz nem csak kiemeli, mélyíti a festék színét, de növeli a felület ellenállóképességét is; cseppálló tulajdonságot kölcsönöz a vele kezelt daraboknak.

Crib painted with Milk Paint - Bababarát festék - Tejfestékkel festett kiságy - Azúr Bagoly

Nagyon örülök, hogy egyre több szülő figyel arra, a gyermeke milyen anyagokkal kerül kapcsolatba. A “bababarát” megközelítésben nekem viszont kicsit furcsa, hogy ez a fajta gondoskodás miért csak az első pár hónapban kap szerepet – elvégre az egészségre ártalmatlan környezet a nagyobb gyerekek… sőt: a felnőttek számára is ugyanúgy fontos!

 

Végül íme néhány tipp a babaszoba berendezéséhez

(nem tapasztalatból, csak olvasmányélményeim után):

     .  A natúrszínű (fehér, bézs, szürke) alapok – mint a fal, a padló, a nagyobb bútorok – nemcsak a babára hatnak nyugtatólag, de ezekre támaszkodva aztán pár színes kiegészítővel hosszú évekig a szoba hangulatát is egyszerűen újraszabhatod. A dekoráció legyen inkább visszafogott és bababarát, mint bugyután, harsányan gyerekes. – Így később az új lakó is könnyebben a saját ízlésére formálhatja majd a szobáját. 

     .  Pelenkázóasztalnak válaszhatsz egy megfelelő magasságú komódot is, ami passzol a stílusodhoz.

     .  Figyelj arra, hogy a szoba hőmérséklete, illetve az ide beszűrődő hangok, fények könnyedén szabályozhatóak legyenek: ehhez az egyik legegyszerűbb eszköz egy könnyedén mosható sötétítőfüggyöny. – Télen benntartja, nyáron kizárja a meleget; szundiidőben pedig sötétít.

     .  A szobában ne csak az anyukának jusson ülőhely! – Ha kicsi a tér, erre a célra egy zsámoly vagy puff is tökéletesen megfelel.

     .  Egy babának még minden szín és forma érdekes; így nincs szükség sok-sok rugózó, pörgő-forgó, csipogó, világító játékra a stimulációhoz. A legérdekesebb ingereket a kicsi úgyis a szüleitől kapja majd!

További inspirációkért tekerd át a Pinterest-albumunkat! :)

 

Források:

http://www.babycentre.co.uk/a25004917/top-10-tips-for-designing-your-nursery#ixzz3inHB876W

http://www.epa.gov/iaq/voc.html

http://home.howstuffworks.com/home-improvement/construction/materials/low-voc-paint.htm

http://www.greenamerica.org/livinggreen/paints.cfm

http://fourwallsandaroof.com/2011/08/18/five-nursery-design-tips-for-first-time-moms/

 

 

Szeretnél a tejfestékről vagy a bútorfelújításról további érdekes tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

tejfesték környezetbarát bababarát bútorfesték bútorfestés bútorfelújítás gyerekbútor oldfashionedmilkpaint lakberendezés

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben