bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

A tejfesték mint pác

Mágika, 2015.07.07.

Van nekünk egy szép és hatalmas kanapénk. Egy baj van csak vele: aki az egyik sarkába száműzetik, az kénytelen a henyéléshez elengedhetetlen bögrécskéjét a mancsában szorongatni… nincs ugyanis mire letenni. Összeeszkábáltam hát a világ legegyszerűbb pohártartóját; ez jó apropó volt arra, hogy a tejfestéket végre pácként is bevessem!

 

A tejfesték nyersfára a legideálisabb festékek egyike: a porózus felületbe beivódik, így hihetetlenül tartós fedést biztosít.

A szokásos 1:1 aránynál hígabbra keverve pedig színespácként is kiválóan használható. – Ezt nyersfán és furnéron is kipróbáltam.

Nyersfa pácolása tejfestékkel

A pohártartóhoz fenyőből vágattam a barkácsboltban három egyforma darabot, a kanapé karfájához méretezve. A páchoz Csokoládébarna és Koromfekete színeket kevertem – szerintem nagyon izgalmasak együtt. :)

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

A festékadagolásnál kissé megszaladt a kezem: a képen látható mennyiséggel nemcsak a pohártartót, de még három asztallapot is le tudtam festeni. :)

A festékporhoz valamivel több, mint kétszeres adag vizet kutyultam. (A pontos hígítási arányt érdemes az adott felülethez méretezni, hiszen minden anyag másképp szívja be a festéket.)

Egyenletes, vékony rétegben felkentem a tejfestéket;

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

...száradás és finom csiszolás után így nézett ki:

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Három bibi volt vele: egyrészt a fenyő átütő sárgás színe nem igazán szép, másrészt a csiszolás nem a fa erezetét emelte ki, hanem fura csíkokat hozott elő a felületen, harmadrészt pác létére túlságosan erősen fedett a festék.

No de annyi baj legyen, a pohártartó belső fele úgysem fog látszani! ;)

.   Kevertem még egy kis vizet a festékhez, hogy többet mutasson a fa textúrájából.

.  A fenyő sárgásságát tompítandó a következőkben egy Kagylófehér tejfestékből kevert páccal alapoztam, erre vittem aztán fel a barna-fekete tejfestéket.

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

     Ez szuperül működött: csiszoláskor ez a fehéres-szürkés réteg tűnt elő, ami szerintem nagyon királyul néz ki.

.   A csiszoláskor előbukkanó vonalkákra pedig egy vizes előkezelés volt a megoldás. Na de miért? – A vizesbázisú festékek kiemelik a nyers fa erezetét, „felhúzzák” a szálait, így a csiszolás során először ezekről a részekről kopik le a festék. Ezért hát először vízzel átkentem a táblákat, száradás után simára csiszoltam őket, és csak ezután vittem fel a tejfestéket.

Szerintem ez a három lépés sokat dobott a végeredményen:

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Egy pohártartó nem lehet kényes darab, ezért felületzárónak tungolajat választottam. Ezt az anyagot egy Kínában és Dél-Amerikában őshonos fa terméséből préselik.

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Felvitelkor könnyen kezelhető, mint egy olaj, száradás után kemény és ellenálló, mint egy lakk! Hihetetlen, ugye? A titka, hogy az egyéb felületkezelésekkel ellentétben nem a fa felületén képez védőbevonatot, hanem annak szerkezetébe beivódva magát a fát keményíti meg.

A vele kezelt felület a konyhában, sőt akár kültéren fellépő szennyeződéseknek is ellenáll.

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Felvitele abszolút egyszerű: be kell dörzsölni, majd pár perc után letörölni a felesleget. Minél több rétegben viszed fel, annál strapabíróbb lesz a felület.

A tungolaj gyönyörűen mélyíti a festék színét, és kiemeli a fa erezetét:

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Végül a három táblát U alakban összeragasztottam... tádááámmm! :)

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

 

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

 

Furnér pácolása tejfestékkel

A pohártartó sikerén felbuzdulva a tejfestéket egy fafurnéros asztallapon is kipróbáltam pácként.

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Követtem a jól bevált receptet: először híg Kagylófehér páccal alapoztam...

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

...majd száradás után felvittem a kedvenc Csokoládébarna-Koromfekete keveréket.

A fa és a furnér közti különbség csak ezt követően mutatkozott meg: míg a fenyőlapokat finoman lecsiszolva gyönyörűen kirajzolódott a fa erezete, addig a furnér csak érdekes textúrát kapott tőle (ld. a kép felső felét): az asztallapot erősebben és tovább kellett csiszolni, hogy az eredeti erezetminta előbukkanjon  – de végül csak előjött a kis komisz (ld. a kép alsó felét)!  

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Ezt a darabot is tungolajjal kezeltem, mert várhatóan erős igénybevételnek lesz kitéve. Az eredmény egy izgalmas, rusztikus felület lett:

Tejfesték mint pác - Azúr Bagoly

Persze az asztallaphoz láb is tartozik – hamarosan megmutatom a bútor többi részét is! :)

 

Szeretnél a tejfesték használatáról további hasznos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

tejfesték pácolás DIY bútorfesték bútorfestés tungolaj felületzáró oldfashionedmilkpaint

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben