bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Műanyag Festése

Ági, 2019.10.08.

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

 

...a műanyag ugyanis életidegen, így szinte minden választékos ízléssel összeállított térből kilóg. No de semmi gond: a műanyag felület megjelenésén rengeteg tudsz emelni azzal, ha átfested azt (ha nem spórolsz a festék minőségén)! 

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

Íme, a bejárati ajtó a házunkban. Mivel nem csak az előszobánkból, hanem az étkezőnkből, sőt még a nappalinkból is látható, ezért jelentősen meghatározza a tér hangulatát. – Hát ez a fehér műanyag nem segít a harmonikus összhatás megteremtésében...


 

A munka itt is néhány egyszerű lépésből áll:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Érdesítsd meg a felületet!

Ez a lépés a műanyag felületek esetében akár ki is hagyható. Ha mégis megcsinálod, azzal csakis jót teszel: egyrészt kevesebb festék lesz szükséges a munkához, másrészt tartósabb lesz a végeredmény. 

A műanyag érdesítéséhez 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírra lesz szükséged: ezzel dörzsöld át a felületet alaposan. 

 

Tisztítsd le a festendő részeket!

A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

Az érdesítés során vettem észre, hogy az ajtón mindeddig egy vékony fóliaréteg is volt. 

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA II.: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.

 

 

2. FESTÉS

Az első 1-2 réteghez használj tapadásfokozót!

...méghozzá duplán adagolva: 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 2 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. :) A műanyag festésekor érdemes még a második réteghez is tapadásfokozót használnod. 

 

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

Az első réteg felvitele után általában nem ilyen erős a színfedés, de az Ében szín elképesztően jól takar még a műanyagon is.

 

>>> Ez is érdekelhet: Mikor használj tapadásfokozót?

 

Vigyél fel még 1 réteget a teljes színfedésig!

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

Ne feledd: a legutolsó réteg felviteléhez már nem érdemes Extra-Bond-ot használnod.

 

>>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA III.: fedőfestés – A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el... – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges.

 

Simítsd el az apró egyenetlenségeket!

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral könnyed mozdulatokkal simítsd át a felületet.

 

 

3. FELÜLETZÁRÁS

A felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot. (Az ajtó kezeléséhez a kenderolajat választottam, mert ez az anyag enyhén vízálló védelmet biztosít, ráadásul gyorsan-könnyen felvihető.)

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

A kenderolaj pár árnyalattal mélyíti a tejfesték színét.

 

>>> Ez is érdekelhet: Felületzáró Anyagok Összehasonlítása— A tejfesték ellenállóképességét az utolsó lépésben felvitt felületzáró anyag adja. Ez a cikk összefoglalja, hogy mi is a különbség a különféle alternatívák között.

 


Az ébenfekete ajtó klasszikus megjelenése lényegében minden stílushoz kiválóan passzol. 

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

 

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

...az eredeti magasfényű felületnek immár nyoma sincs.

műanyag festése házilag - azúr bagoly tejfesték

 

A műanyag átfestése rengeteget javíthat az otthonod hangulatán, hiszen így eltűntetheted a műanyag rideg felületét. – A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami kifejezetten sokat ad az otthonos hangulathoz.

 

Ne maradj le a leghasznosabb tippekről a bútorfestés kapcsán: iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

ajtófestés tejfesték Ében műanyag útmutató ilyenvolt-ilyenlett

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben

Zománcfesték Átfestése

Sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag: ez a leggyakrabban az ajtók-ablakok átfestése kapcsán merül fel. Így ebben a bejegyzésben először sorra veszem, hogy milyen lépések szükséges...

Bővebben