bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Zománcfesték Átfestése

Mágika, 2019.06.12.

Sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag: ez a leggyakrabban az ajtók-ablakok átfestése kapcsán merül fel. Így ebben a bejegyzésben először sorra veszem, hogy milyen lépések szükségesek a zománcfesték átfestéséhez, majd az ajtófelújítással kapcsolatban is összegyűjtöm a legfontosabb tippeket. 

 

Milyen oka lehet, hogy egy zománcfestékkel mázolt felület átfestését fontolgatod? 

   > a magasfényű felület nem illik az otthonod stílusához 

   > nem tetszik a felület színe

   > repedezik-mállik a festékréteg a felületről

 

Az Alkotóműhelyben a kezdetektől fogva szerepelt a terveink között, hogy ezt az ajtót átfestjük, mert a magasfényű felület nem passzolt a hely hangulatához, ráadásképp pedig még a színe (kívülről vajszín, belülről bilizöld) is igen csúnya volt. 

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

 

ZOMÁNCFESTÉK ÁTFESTÉSE 

A jó hír, hogy alapvetően a zománcfestékkel bevont felületeket is ugyanúgy kell felújítani, mint minden nem-porózus felületet: a TEJFESTÉK használata itt is szuperegyszerű!

 

Így haladj lépésről-lépésre:

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS: Dörzsöld át a felületet 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. Nem kell teljesen lecsiszolnod a zománcfestéket a felületről! (Ezen az ajtón ez például nem is lett volna szerencsés, mert a zománcfesték alatt farostlemez volt, ami egy sokkal rondább textúrájú felület.) Ha valahol repedezik-mállik a zománcfesték, akkor azt mindenképpen távolítsd el!
A szennyeződéseket mosogatószeres vízzel mosd le, majd öblítsd le tiszta vízzel is legalább kétszer a felületet. Hagyd, hogy az egész cucc teljesen megszáradjon.  

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

 >>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA I.: előkészítés – A végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés ELŐTT teszel a felülettel! Ez a poszt összefoglalja mindazt, amit még az első ecsetvonások előtt szükséged megtenned.  

 

2. FELÜLETI HIBÁK JAVÍTÁSA: A nemkívánatos lyukakat, a csúnya sérüléseket javítsd ki fatapasszal: spaklival simítsd az anyagot a mélyedésbe, majd száradás után csiszold simára.

(Az ajtó belső oldalán például így tüntettem el egy régebbi akasztóhoz fúrt két felesleges lyukat.)

 

 

3. AZ ELSŐ RÉTEGHEZ ÖNTS TAPADÁSFOKOZÓT A TEJFESTÉKHEZ: 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeld a hozzávalókat: ezzel a keverékkel közvetlenül ráfesthetsz a felületre. Így szerencsére nem szükséges alapozófestéssel bajlódnod. :)

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

 >>> Ez is érdekelhet: BÚTORFESTÉS-ISKOLA II.: Mikor használj tapadásfokozót?  

 

4. VIGYÉL FEL MÉG 1-2 RÉTEG TEJFESTÉKET A TELJES SZÍNFEDÉSIG: A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos): ez általában körülbelül 1 óra. Ne feledd: a második (és esetleg a harmadik) réteg felviteléhez már nem szükséges Extra-Bond-ot használnod. 

 

5. A BÁRSONYOS TAPINTÁS KEDVÉÉRT: Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral simítsd át a felületet.

 

6. FELÜLETZÁRÁS: A felület védelméhez használhatsz kenderolajat, bútorviaszt, bútorlakkot.

(Az ajtó kezeléséhez a kenderolajat választottam, mert ez az anyag enyhén vízálló védelmet biztosít, ráadásul gyorsan-könnyen felvihető.) A kenderolaj pár árnyalattal mélyíti a tejfesték színét:

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

>>> Ez is érdekelhet: Hogyan válassz a felületzáró anyagok közül? — A tejfestékkel festett felület vízzel vagy zsíros praclikkal érintkezve foltosodhat, ezért a gyakran használt darabokat ajánlatos valamilyen felületzáróval védeni. ...de mi is a különbség a különféle alternatívák között? 

 

 

 

AJTÓ FELÚJÍTÁSA HÁZILAG

Ha követed az előbb összeszedett lépéseket, akkor egy ajtófelújítás sem okozhat semmilyen problémát. ;) Írok még pár tippet ahhoz, hogy gyorsan tudj haladni:

   > A nagy felületek érdesítéséhez használhatsz excenteres csiszológépet: így egy ajtó megérdesítése kb. 10-15 perc. (Ne felejtsd el a nehezen hozzáférhető helyeken kézzel megérdesíteni a felületet!) 

   > A festéshez nyugodtan hagyd az ajtót a helyén. A tejfesték függőleges felületen sem folyik meg, juppijééé! Ha mégis azt tapasztalod, hogy megfolyik a festék a felületen, akkor ennek 2 oka lehet: 1. túl vastag rétegben viszed fel a festéket 2. túl híg festékkel dolgozol. 

 

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

A szükséges eszközök:

  > excenter-csiszoló (nélküle is boldogulsz, csak vele gyorsabb)

  > 150-es és 280-as csiszolópapírok

  > fatapasz

  > spakli

  > 1,5”-es méretú laposecset

  > maszkolószalag

  > a takaráshoz nátronpapír

 

Ez az ajtó kb. 70 cm széles, és mind a két oldalát festettem. A felhasznált anyagok:

   > kb. 3,5 dl tejfesték (3 réteghez)

   > kb. 1 dl Extra-Bond

   > kb. 1,5 dl kenderolaj (2 réteghez)

 

Egy izgalmas színnel bizony akár egy ajtó is lehet a tér fókuszpontja! Az Azúr Bagoly Tejfesték esetében gyönyörűen telt színekből válogathatsz (amik ráadásul az ásványi pigmenteknek köszönhetően nagyon-nagyon tartósak is)! A paletta legújabb árnyalata, a Menta egy hűsítő fuvallat ebben a sarokban:

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

...az eredeti magasfényű felületnek immár nyoma sincs:  

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

A koraeste beeső fény például ilyen finom színátmenetet varázsol: 

zománcfesték átfestése - ajtófestés házilag - azúr bagoly - tejfesték

 

Ha meguntad a zománcfesték magasfényű, rideg, műanyaghatású felületét, akkor mostmár sajátkezűleg is egyszerűen átfestheted azt! – A tejfesték bársonyos, egyenletes, matt felületet képez, ami kifejezetten sokat ad az otthonos hangulathoz. :)

 

 

Ne feledd: a Menta szín június 16-áig még bevezető áron kapható! 

bútorfestés - vintage - tejfesték - bútorfelújítás

 
 

ajtófestés tejfesték Menta alkotóműhely zománc útmutató ilyenvolt-ilyenlett

Kommentek (4)

mágika, 2019.08.14. 19:58

Kedves Timi, ez az ajtó kb. 70 cm széles, és mind a két oldalát festettem. A felhasznált anyagok: kb. 3,5 dl tejfesték (3 réteghez), kb. 1 dl Extra-Bond, kb. 1,5 dl kenderolaj (2 réteghez). A zománcfesték használata abban más, hogy szükséges alapozó hozzá, tovább szárad, sokkal nehezebb ecsetnyommentes felületet elérni vele, de a végén nem kell rá záróréteg. Remélem, hogy tudtam segíteni! :) Ági

Kovács Tímea (Timi), 2019.08.14. 18:16

Kedves Ági, köszönöm a gyors választ. Még egy kérdés felmerült bennem: ennek az ajtónak az átfestésére (kerettel együtt) mennyi festékre volt szükséged? (Fürdőszobát újítunk fel éppen és a nagyon ocsmány ajtót is szeretném átfesteni. Még gondolkodom rajta, hogy tejfesték vagy vizes zománc, de egyre jobban a tejfesték felé húzok a felületképzés miatt.

mágika, 2019.08.14. 14:09

Kedves Timi, a Borma Wachs fatapaszát használom. Ez kapható a legtöbb festékboltban, faáruboltban, pl. a Zatiknál is: https://www.zatik.hu/termekeink/festekek-lazurok-es-ragasztok/fa-hibajavito-tomitoanyag/folyekony-fa-fatapasz-fakitt/folyekony-fa-42-bukk-250-gr-milesi-fatapasz-8014885014863 Szép napot: Ági

Kovács Tímea (Timi), 2019.08.11. 10:50

Kedves Ági, milyen fatapaszt használsz a javításokhoz és hol kapható?

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben