bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Tálalófelújítás: Útmutató

Mágika, 2018.02.06.

Nos, egy tálalószekrény újrafestése meglehetősen kemény munka, ezt szögezzük le rögtön! :) (Jó, ha néhány közepes méretű bútor átalakításából össze tudsz szedni egy kis tapasztalatot, mielőtt egy ekkora bútornak nekiveselkedsz.) …pusztán a darab méretéből adódóan is küzdelmes a munka, én körülbelül egy hetet maszatoltam vele. – A végeredmény viszont minden megterhelő munkával töltött napot megér, ezt tanúsítom! :)

 

A bútorgyűjtő szenvedélyem árulkodó tünete, hogy ezt a hatalmas tálalószekrényt úgy vásároltam meg, hogy egyáltalán nem volt helye sehol... dehát nem volt mit tenni: beleszerettem, na. Végül az Azúr Bagoly Alkotóműhely galériáján tökéletesen beillett az egyik sarokba, mintha éppen ide készült volna:

tejfesték - provence - a tálaló festése

...így aztán igazán megérett a felújításra!

 

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

A tálalószekrény külsején rusztikus felületet szerettem volna képezni, a bútor belsején pedig homogén fedést szerettem volna kialakítani. – Így az átalakítás lépései kívül-belül különböztek:

 

1.

A legtöbb bútordarabot nem szoktam fektetve festeni (mivel a tejfesték függőleges felületen sem folyik meg), viszont a tálalóhoz – termetes méreténél fogva – még mindig így fértem hozzá a legjobban (sok-sok térdencsúszással). A polcokat kiemeltem a festés előtt, az ajtókat viszont a berozsdásodott csavarok miatt inkább a helyén hagytam. 

A tálaló belsejét a festés előtt 150-es erősségű csiszolópapírral átdörzsöltem, hogy a laza lazúrréteget eltávolítsam, illetve hogy az esetleg a sokéves használat során a felületbe beivódott szennyeződésektől megszabaduljak. Ez nagyjából annyi meló volt, mint plusz egy réteg festéket felhordani, viszont a végeredmény tartóssága szempontjából szerintem sokszorosan megtérül ez a kevés előkészítésbe befektetett idő. Látod, nem csiszoltam egészen a nyers fáig a felületet:

tejfesték - provence - a tálaló festése

A tálaló külsejét nem érdesítettem egyáltalán.

 

2.
A felületet mosogatószeres vízzel lemostam, majd kétszer leöblítettem tiszta vízzel. Fontos, hogy se por, se zsír, se tisztítószer-maradvány ne maradjon a felületen.

Az üvegezett részeket kimaszkoltam, hogy a munka végeztével minél kevesebbet kelljen takarítani.

Az eredeti fogantyúk helyét fatapasszal tüntettem el. A kulcslyukat egy darab fával tömtem be (mivel az ilyen mély üregeket a fatapasz már nem képes kitölteni), majd fatapasszal szintbe simítottam ezt a részt is. (A fatapasz használatáról itt találsz egy részletes útmutatót.)

tejfesték - provence - a tálaló festése

 

3.

A bútor belsejének festéséhez az első réteghez Extra-Bond tapadásfokozót kevertem a Kagylóhéj színű tejfestékbe az egyenletes fedés érdekében. Az első réteg szinte mindig csúf és foltos, ettől nem kell megijedni! :)

tejfesték - provence - a tálaló festése

A bútor külsejének festése előtt leteszteltem, hogyan reagál a tejfesték az előző felületkezelő rétegre: azt tapasztaltam, hogy a korábbi lazúrozás (…vagy pácolás, nem tudtam biztosan eldönteni) ellenére a tejfesték szinte tökéletesen megtapadt a felületen. Van ilyen. Így hát a rusztikus felület kialakításához a Provence színű réteg felvitele előtt foltokban átkentem a felületet kenderolajjal.

tejfesték - provence - a tálaló festése

(A Praktika Magazinban megjelent bútorátalakításom leírásában részletesen is olvashatsz erről a technikáról, itt.)

Az első réteg festék így helyenként összefutott a felületen, ahol nem tudott az olaj miatt tökéletesen megtapadni.

tejfesték - provence - a tálaló festése

Tipp: ha a bútor külsejét-belsejét eltérő színűre fested, az ajtók belső felét akkor is fesd a bútor külsejével megegyező színnel, így kevesebb kimaszkolandó felülettel kell szöszmötölnöd. ;)  

 

4.

A tökéletes fedést a Kagylóhéj színből 3-4 réteg, a Provence színből 2-3 réteg érte el. Az utolsó réteg száradása után finom (280-as szemcsenagyságú) csiszolópapírral átsimítottam a felületet.

A korábban átolajozott részeken a tejfesték varázslatosan ódonhatású felületet hozott létre.

tejfesték - provence - a tálaló festése

 

5.

A festék felületét végül szintén kenderolajjal zártam le. (A kenderolaj használatáról itt olvashatsz egy részletes útmutatót.)

 

6.

Szeretem, ha a fiókok belseje tartogat valamilyen meglepetést. :) A fiók aljával megegyező méretű 3-4 mm vastag lapot textillel vontam be. (Ezt a trükköt a B-oldal blogjáról lestem el.) A ragasztáshoz a Safecoat Acriglaze lakkot használtam. 

tejfesték - provence - a tálaló festése

 

KÉSZ!

tejfesték - provence - a tálaló festése

 

tejfesték - provence - a tálaló festése 

 

FELHASZNÁLT ANYAGOK:

  > Azúr Bagoly Tejfesték Provence színben

  > Azúr Bagoly Tejfesték Kagylóhéj árnyalatban 

  > Extra-Bond tapadásfokozó 

  > 150-es és 280-as csiszolópapírok

  > Daddy Van's kenderolaj

  > ecset

  > a fiók béleléséhez: méretre vágott vékony rétegelt lemez, textil, Safecoat Acriglaze 

 

A következő bejegyzésben közelebbről is szemügyre veheted majd a tálalófelújítással elkészült teázó-kávézó sarkot az Alkotóműhelyben. :)

 

Ne feledd: a Provence színű Tejfesték február 8-áig még bevezető áron kapható! (Klikk a képre a vásárláshoz!) 

tejfesték - provence - a tálaló festése

 

Szeretnél további hasznos bútorfestési tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

alkotóműhely bútorfestés bútorfelújítás tejfesték Provence ilyenvolt-ilyenlett lépésről-lépésre antikolás vintage

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben

Zománcfesték Átfestése

Sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag: ez a leggyakrabban az ajtók-ablakok átfestése kapcsán merül fel. Így ebben a bejegyzésben először sorra veszem, hogy milyen lépések szükséges...

Bővebben

Menta Színű Vitrin

A héten új színnel bővül az Azúr Bagoly Tejfesték palettája: a Menta egy hűsítő pasztellzöld árnyalat, ami olyan, mint egy friss fuvallat. :)

Bővebben