bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

A Műhely: padlófestés (8)

Mágika, 2016.12.07.

Elkészült a hajópadló a Műhelyben, jupijééé! Hihetetlenül örülünk! :) A padlófestés és –olajozás rejtelmeiről olvashatsz ebben a bejegyzésben.

 

Előzőleg itt hagytuk abba:

padlófestés - Azúr Bagoly

A lerakás után kitapasztottam a fa hibáit és felcsiszoltattuk a padlót. A festés előtt aztán alaposan portalanítottuk a felületet.  

 

A PADLÓFESTÉS LÉPÉSEI

A padló festéséhez természetesen a tejfestéket választottam: nyersfát nem is érdemes mással festeni. :) A padló színéhez egy meleg halványszürke árnyalatot kevertem. (Hasonlít a korábbi beton színére, de sokkal barátságosabb nála.)

Így festett a padló 1 réteg tejfesték felvitele után:

padlófestés - Azúr Bagoly

 

A padló egy hihetetlenül nagy felület a bútorok felszínéhez képest, így persze a festés sokkal megterhelőbb volt: azt tapasztaltam, hogy a szokásosnál jóval hígabb festékkel tudok aránylag könnyen és igazán szépen dolgozni. Ezért végül duplájára hígítottam a festéket: 1 egység tejfesték-porhoz 2 egység vizet adagoltam – így legalább egy réteggel többre volt szükség a teljes fedéshez, mint normál arányoknál lett volna, de ezt végülis nem bántam (inkább 3 réteg különösebb megerőltetés nélkül, mint 2 réteg szenvedések közepette).

Ez mondjuk egy teljesen szubjektív megfontolásból elkövetett lépés volt (valószínűleg mindenféle más festékkel is hasonlóan jártam volna el). – Ha padlófestésbe fogsz, fontold meg a tapasztalataimat, aztán dönts a saját szempontjaid szerint.

A második réteg így is egészen elfogadhatóan takart:

padlófestés - Azúr Bagoly

 

A festést először 2,5”-es ecsettel kezdtem, így gyönyörűen, egyenletesen tudtam felhordani a festéket. A Műhely azonban marhára nagy, ezért pár nap után kénytelen voltam áttérni a rövidszörű velúrhengerre a maradék, a padló-projekt oltárán addig fel nem áldozott ép idegszálam megőrzése érdekében. A hengert egy pöpec teleszkópos nyélre lehet rögzíteni, így nem extrém megterhelő vele a munka: nem kell térdelni, nem kell görnyedni.

A harmadik réteg gyakorlatilag tökéletes fedést adott (a szokásos festék-víz aránnyal dolgozva ez valószínűleg a második rétegnél következett volna be):

padlófestés - Azúr Bagoly

 

Hengerrel sajnos kevésbé lehet egyenletesen teríteni a tejfestéket, mint ecsettel: a henger csapja a festéket, és ez igazán közelről a felületen is meglátszik. Úgy döntöttem, ez a csodaszép, tömörfa felület megérdemli a tökéletes munkát, ezért – most kapaszkodj meg – kizárólag szépészeti megfontolásokból felvittem egy negyedik réteget is... ezúttal ecsettel. (Itt most következhetne egy pszichológiai elemzés a maximalizmus árnyoldalairól, hehehe.)

A képen érdemben nem is látszik a különbség az előző állapothoz képest, de közelről nézve szerintem megérte a munkát:

padlófestés - Azúr Bagoly

 

A FELÜLETKEZELÉS LÉPÉSEI

Felületkezelésképpen a biopin keményolaját választottam. 4 érv szólt mellette: az első, hogy  alapvetően természetes, növényi alapanyokból készülő, VOC-mentes termék (bár sajnos nem 100%-ig vegyszermentes); a második, hogy megtartja a tejfesték matt felületét; a harmadik, hogy a benne lévő tungolajból adódóan vízálló, végül a negyedik, hogy fenyőgyanta-tartalmának köszönhetően kifejezetten erős, karcálló védelmet képez. (A negyedik kivételével mindez a tungolajról legalább ennyire elmondható, karcállóság tekintetében azonban az inkább nappaliba, semmint műhelybe való felületkezelő, ezért vetettem végül el ebben az esetben.)

Első körben sajnos meggyűlt a bajom a biopin termékével. A vásárlás előtt telefonon egyeztettem a  forgalmazó ügyfélszolgálatával a felvitel módját illetően. Azt javasolták, hogy hengerrel oszlassam el az olajat, majd hagyjam az anyagot rászáradni a felületre; fenyőpadlóra 3 rétegben tanácsolták a felvitelt.

A tungolaj viselkedését ismerve furcsálltam, hogy ezt a padlóolajat nem szükséges visszatörölni, de bíztam a forgalmazó tanácsában. Nos, nem kellett volna. A kisebbik helyiséget nekiálltam festeni-olajozni, míg a nagyobbik részen folytak a burkolási munkálatok; a padló így nézett ki a harmadik olajréteg száradása után:

padlófestés - Azúr Bagoly

Blááááhhh! A felületre száradt olaj olyan fényes réteget képzett, hogy a rárakott dolgok konkrétan tükröződtek rajta! Mélységesen elkeseredtem. Odalett a tejfesték csodaszép, matt felülete! :(

Az ügyfélszolgálattal való újabb értekezés alatt kiderült, hogy a gyártó ajánlása szerint az olajat 20 perc elteltével valóban vissza kell törölni. A forgalmazó azért javasol mégis mást, mert így amíg a felület tetejére száradt olaj le nem kopik, nem nyavalyog egy vevő sem a padló karcolódása miatt.

Na, nekem nem kellett ám ez a csúf, fényes padló! Így hát amikor a teljes padlólerakás elkészült, a burkoló pedig nekiállt a csiszolásnak, legyalultattam ezt a szobányi részt is (komoly anyázások közepette, persze), és kezdtem az egész munkát elölről.

 

Másodjára aztán hallgattam a józan eszemre: az olajat ecsettel kentem fel (ez a keményolaj olyan híg, hogy nem érdemes ronggyal bedörzsölni, ugyanakkor a henger feleslegesen sok olajat hagyott a felszínen), 20 perc elteltével pedig szárazra töröltem a felületet.

A drága férjem előrelátóan beszerzett egy nagyon menő térdvédőt nekem a padló-munkálatokhoz, amiért először az árát megtudva morgolódtam kicsit, utólag viszont nem tudok elég hálás lenni érte: kincset érő darab! :)

Így végül a harmadik réteg olaj után is szépségesen matt maradt a padló felülete:

padlófestés - Azúr Bagoly

...a tejfesték pedig fedőfestékként is gyönyörűen láttatja a fa erezetének apró domborulatait:

padlófestés - Azúr Bagoly

Ez az olaj sajnos nem szárad olyan szép egyenletesre, mint a tungolaj, így meglepetésemre maradtak  halovány foltok a padló felületén.

A keményolajozott fa tapintásra is különbözik a tungolajjal kezelt daraboktól: míg a tungolaj egy selymes felületet képez, addig a keményolaj egy masszívabb felület érzetét adja. (Ez bútoron nem tetszene, de padlón egyáltalán nem bánom.)  

 

MENNYI FESTÉKRE VOLT SZÜKSÉG ÉS ÖSSZESSÉGÉBEN MENNYIBE KERÜLT A FELÜLETKEZELÉS?

A festék mennyiségét grammban mértem meg, hiszen ez adja a legpontosabb eredményt. A 12 m2-es helyiségre (ahol a mosdósarok is áll) háromszor kevertem 300 g porból festéket, így összesen 900 g festékpor fogyott el erre a területre. A gallon-kiszerelésű tejfesték 1 360 g festékport tartalmaz és 19 650 Ft-ba kerül. Így ebben a szobában kb. 13 ezer Ft-ba került a padlófestés; négyzetméterenként pedig nagyjából 1 000 Ft-ba kerül tejfestékkel színre festeni a fapadlót. (Ez a festett padló anyagától és a választott színtől függően változhat mindkét irányba.)

A felületkezeléshez használt olaj ára szintén nagyjából 1 000 Ft-ra jön ki négyzetméterenként. A hajópadló és a párnafák árát, illetve a csiszolás költségét is beszámítva 1 m2 festett-olajozott hajópadló ára kb. 5 000-5 500 Ft. Ez a burkolat tehát a középkategóriás laminált parkettákkal van egy árosztályban.

A hajópadlóval kétségtelenül több a lerakás után a munka, mégsem bántuk meg egy percig sem, hogy mellette döntöttünk: először is egy javítható felületet kaptunk (ha megsérül, egyszerűen újrafestjük-olajozzuk az adott részt), ami a laminált padlókról egyáltalán nem mondható el; másodszor ha ráununk, a felcsiszoltatás költségéért cserébe egy vadonatúj padlót kapunk; végül pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy egy teljesen természetes (fenntartható termelésből származó, biológiailag lebomló) anyag került az otthonunkba, ami a tejfestékkel kombinálva ráadásul egészen különleges és otthonos hangulatot ad. Nagyon jó az új padlón lépkedni! :) 

padlófestés - Azúr Bagoly

A szegélyeket még nem ragasztottuk fel, ez még sokat fog emelni az egész padló megjelenésén (a szembenlévő falhoz odapasszintottam egy darabot a látvány kedvéért).

Egyelőre nem tudom az egész Műhelyt megmutatni, mert még uralkodik a padlózás utáni káosz, de folyamatosan dolgozunk a hátralévő munkákon: megvettem az olvasósarokba kerülő fotelt és hozzá a kárpitokat, készülnek a tető íve alá kerülő polcok, beszereztem a faliújsághoz szükséges alapanyagokat az alakuló iroda-sarokba... sőt, időközben több kisebb dologgal el is készültünk, amikről nem adtam még hírt: felszereltük az összes lámpát, kiválasztottam a bútorokat... ééés készen van a műhelyasztal is: legközelebb meg is mutatom! :)

padlófestés - Azúr Bagoly

 

FRISSÍTÉS: a szegély felrakása után a Műhely irodasarkában így fest a padló:

festett padló - tejfesték - Azúr Bagoly

 

Ha lemaradtál az előző részekről, a Műhely eddigi történetét itt olvashatod:

A Műhely – a kezdetek (1)

A Műhely – lőn világosság (2)

A Műhely – nehéz idők (3)

A Műhely-ajtó (4)

A Műhely: mosdósarok (5)

A Műhely: padló-dilemma (6)

A Műhely: a hajópadló lerakása (7)

 

Ha kíváncsi vagy a Műhely további alakulására, iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

műhely hajópadló padló padlófestés padlóolaj szürke lakberendezés

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

A TEJFESTÉK mint Természetes Falfesték

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony!

Bővebben

A Műhely: a blogíró-sarok (13)

Az itthoni műhelyem szépítése az utóbbi évben igencsak hátrasorolódott, pedig itt már a berendezkedés örömteli része: a dekorációs fázis zajlik éppen. A „blogíró”-sarok például körülbelül másfél éve alakul (úgy emlékszem, hogy a fotel kárpitozása 201...

Bővebben

Alkotóműhely – Asztalok

Ez a beszámoló már régóta esedékes, hiszen az asztalok már az Alkotóműhely legeslegelső, november közepén megtartott workshop-ján is készen álltak, így éppen ideje már, hogy megmutassam ezeket a darabokat Neked.

Bővebben