bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Így turbózd fel a lámpádat!

Mágika, 2016.10.14.

Ha eddig még nem mertél belevágni a régi lámpák felújításába, itt egy útmutató, ami segíthet elindulni!

 

A lámpákkal mostanság valahogy úgy vagyok, ahogyan a térképekkel: sosem elég belőlük, mindegyiket szépnek látom a maga módján.

Régóta szerettem volna egy térképes lámpát az otthonunkba... hogy miért, azt nem tudom megmondani, egyszerűen érzem ezt a mélyen gyökerező vágyakozást, amit nem is próbálok már megindokolni magamnak sem, csak hordozom, mint egy keresztet... szóval térképes lámpa kell, és pont. :D

Jó ideje egy leárazáson akadtam rá erre a lámpára; a formája nagyon tetszett, a búrája díszítése és a talpa műanyaghatása viszont annál kevésbé. – Így aztán már megvételkor tudtam, hogy átalakításra lesz ítéltetve!

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

 

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:

     .  lámpatest és a lámpabúra váza

     .  kartonpapír

     .  körző, vonalzó, ceruza

     .  térkép (vagy tapéta vagy dekupázspapír vagy csomagolópapír)

     .  olló

     .  Safecoat Acriglaze

     .  tejfesték és Extra-Bond tapadásfokozó

     .  ecset

     .  ragasztópisztoly

 

ÍGY ÚJÍTSD MEG A MEGUNT LÁMPÁD:

1.

Ha a búra még használható állapotban van, és tetszik a formája, nyugodtan ragaszd a papírt rá. (Ha nem tetszik a formája, vehetsz hozzá új vázat, és így bármilyen alakú lámpád lehet.)

Én első felindulásomban teljesen megkopasztottam a búrát, lecincáltam róla a vázig mindent annak ellenére, hogy teljesen jó állapotban volt az anyag. – Ezt a marhaságot nem feltétlenül érdemes követni. :)

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

Ha új búrát szeretnél gyártani, erős kartonból vágd ki a megfelelő formát. A henger- vagy tégla alakú lámpáknál ez nem olyan nagy kaland, a hagyományos lámpabúra alakzat előállítása viszont kicsit körülményesebb... de még így is nagyon egyszerű: mindössze két körívet kell rajzolnod hozzá. :) Úgy láttam, hogy az interneten szinte sehol nem található útmutató ilyen formájú lámpabúra készítéséhez, ezért leírom, hogyan méretezd ezeket az íveket.

Tudnod kell hozzá:

     .  a lámpabúra alsó, szélesebbik felének méretét (ennek a körnek a sugara legyen „R”)

     .  a lámpabúra felső, szűkebb felének méretét (ennek a körnek a sugara legyen „r”)

     .  a lámpabúra magasságát (ezt nevezzük „a”-nak)

(Ezeket ízlés szerint variálhatod, csak két dologra figyelj: a búra legyen elég magas ahhoz, hogy eltakarja az izzót, illetve a búra felső szája legyen elég szűk ahhoz, hogy rá tudjon ülni a vázra.)

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

A két körív sugarát pedig így számíthatod ki: a kisebbik körív sugara: a*r/(R-r) és a nagyobbik körív sugara pedig: a+a*r/(R-r) . Az  én lámpabúrám felső szájának sugara 5 cm, az alsó szájának sugara 10 cm, a lámpabúra magassága pedig 16 cm, így az egyik körívem 16*5/(10-5) cm, azaz 16 cm sugarú lett, a másik körív pedig 16+16*5/(10-5) cm, azaz 32 cm sugarú lett.

2.

Ha megvan a búra akár kiterített, akár összeragasztott állapotban, vágj a térképből egy ezt a formát bőven lefedő darabot; a széleken lévő felesleges anyagot elég az utolsó lépéseknél levágni.

A búrát kend át alaposan Safecoat Acriglaze lakkal (azért szeretem ezt használni, mert később a fixálást is elvégezhetem ugyanezzel az anyaggal), majd simítsd rá a térképet. Egy-két tenyérni darabokban haladj.

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

A ragasztás végén simítsd át többször alaposan az egész darabot, hogy biztosan ne maradjon levegőbuborék a papír alatt.

3.

A széleket nyírd le annyira, hogy csak egy kb. 1 cm-es szegély maradjon a forma körül. A szegélyt vagdosd be kb. 3 cm-enként (azért, hogy ne gyűrődjön-szakadjon), majd visszahajtva ragaszd a forma hátuljára.

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

A palástot a két szélén ragaszd össze ragasztópisztollyal.

4.

Az elkészült búrát végül Safecoat Acriglaze lakkal fixáld.

5.

A lámpa talpát fesd a búra új színezetével harmonizáló árnyalatúra.

A festéshez az Old Fashioned Milk Paint Krémszín árnyalatát választottam. A műanyag talpat alapozás nélkül festettem. A kikevert tejfestékbe 1:1 arányban öntöttem Extra-Bond adalékot, így semmi gond nem akadt a tapadással. :) (Fémet is festhetsz tapadásfokozóval kevert tejfestékkel.) Az első réteg persze még foltos volt:

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

A teljes színfedéshez három-négy rétegre volt szükség.

6.

A talpat a festék száradása után simítsd át finom csiszolópapírral. A tejfestéket ugyanúgy fixálhatod a Safecoat Acriglaze matt lakkal, ahogyan a dekupázsolt részeket. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy a darab nedves ruhával könnyedén tisztítható legyen.

 

Ezzel el is készült a megújult lámpocska!

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

 

lámpafelújítás - DIY - tejfesték - azúr bagoly

A bolhapiacokon és az aukciós oldalakon rengeteg szuper formájú lámpa vár megújításra... remélem, kedvet kaptál egy ilyen gyors és egyszerű átalakításhoz! :)

 

Kíváncsi vagy további DIY-útmutatóinkra is? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

lámpafelújítás útmutató DIY vintage térkép tejfesték acriglaze extra-bond

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben