bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Régi-új komód tejfestékkel

Mágika, 2015.06.02.

Általában véve elég lassan hozok döntéseket. Na nem így a bútorokat illetően! Vannak darabok, amikről már megismerkedésünkkor tudom, hogyan szeretném őket viszontlátni két réteg festékkel később. – Ilyen volt ez a komódka is.

Ezt a darabot egy hévízi kirándulásunk alkalmával markoltuk fel még tavaly nyáron. Nem ez volt életem legjobb vétele, azt hősiesen bevallom. Ám mivel szerkezetileg tökéletesen rendben van, azóta sem bántam meg, hogy elhoztuk.

Kicsi darab, de igazán csinos a formája! Az izgalmas részletei azonban nem tudtak érvényesülni az unalmas barna pác alatt. Ahányszor csak elmentem mellette, azt sustorogta: “légyszi-légyszi, kezdj velem valamit!”. :)

Azúr Bagoly - Tejfestékkel megújított kicsi komód

Nem sokat morfondíroztam, milyenre fessem: valami friss, világos, mégsem harsány színt kívánt! Így esett a választásom egy pasztelles, kicsit okkeres zöld árnyalatra, amit az Old Fashioned Milk Paint Olívazöld és Kagylófehér színeiből kevertem.

Azúr Bagoly - Tejfesték

Imádom a tejfesték régies, évszázados festékrétegre emlékeztető hatását – ezt itt sem akartam megspórolni. A bútor fényes, sima felülete tökéletes alapot adott hozzá: mivel a tejfesték a lakkal lezárt felületbe nem tud maradéktalanul beszívódni, száradás után helyenként lepereg. Egy-egy darab az összes festéket ledobja magáról, máskor pedig a tejfesték a fényes felületeken is kiválóan megtapad – ez nem egy tökéletesen kiszámítható folyamat.

Én szeretem a meglepetéseket, de azért nem vagyok az a kockázatkereső típus… ezért ha nem használok tapadásfokozót, az előzetesen felületkezelt darabokat finom (kb. 240-es) csiszolópapírral át szoktam csiszolni – így a festék kap egy kis “kapaszkodót”. Most is ez volt a kezdőlépés.

Ezt követően pedig végre nekieshettem a mázolásnak! :)

Két rétegben festettem, majd csiszoltam, hogy a leváló festéket eltávolítsam. Ezután úgy ítéltem, a fedés még nem mindenhol tökéletes: úgy döntöttem, rákenek még egy harmadik réteget. És ezzel kezdődött a hibás lépések sorozata…

Íme, mit csináltam rosszul:

  • Mivel egyes részekről gyönyörűen lepattogzott a festék, az ötlött az eszembe, hogy ezeket átkenem egy kis viasszal, hogy a harmadik réteget innen könnyen le tudjam majd csiszolni, és visszakaphassam a szívet melengetően kopottas megjelenést. – Itt két dologgal nem számoltam… az első, hogy ez a módszer valóban működik! Örömömben, hogy ez a frappáns ötlet eszembe jutott, kentem a viaszt bőszen mindenfelé. Ráadásul azzal sem kalkuláltam, hogy minél vastagabb a festékréteg, annál inkább hajlamos leperegni. – Ez a két ballépés aztán összeadódott, ezért hát a harmadik réteg átcsiszolása után a fiókon és az ajtóbetéteken alig maradt festék. 
  • A következő hülye ötletem az volt, hogy löttyintek egy kis tapadásfokozót (azaz Extra-Bond-ot) a festékbe, és a problémás részeket azzal újra lefestem. – Hadd áruljam el, hogy a festék egy korábbi, innen-onnan lepergett rétegre kenve igazán csúnyán mutat. A baj persze nem jár egyedül: a kieszelt trükk már megint működött! – Az Extra-Bond-nak köszönhetően kellőképp kemény munka volt lecsiszolni az utolsóként felkent réteget.

Mit tennék másképp?

Csak oda kennék viaszt a festék alá, ahonnan valóban szeretném, ha leperegne. (Jó, persze, így utólag már nyilvánvaló!) A javítandó részeket simára csiszolnám, mielőtt egy új réteget felviszek.

Ennyi.

No de minden jó, ha jó a vége!

…miután ezeken az egyébként kis gondolkodással megspórolható fázisokon átvergődtem, már csak egy lépés volt hátra: a tartósság érdekében le kellett zárnom a festékréteget. Ehhez pedig nem mást választottam, mint a már jó szolgálatot tett bútorápoló viaszt (ami egyébként kizárólag természetes anyagokból készül, ezért tőlem két pirospont is jár)!

Végül az eredmény a pluszmunkáért is kárpótolt: a gyönyörűen sima, selyemfényű felületek és a vagányan kopott részek váltakozása kihozta azt az egyedi karaktert a bútorból, amit korábban csak messziről, hunyorogva, egyedül én láttam benne. :)

Azúr Bagoly - Tejfestékkel megújított kicsi komód

Ti hogyan alakítottátok volna ezt a darabot?

Azúr Bagoly - Tejfestékkel megújított kicsi komód

 

Szeretnél további hasznos, bútorfelújítással kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

tejfesték bútorfestés bútorfelújítás vintage antikolás olívazöld oldfashionedmilkpaint

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben