bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

A tungolaj használata

Mágika, 2015.10.16.

A porózus festékek (mint amilyen a tejfesték is) felületének lezárására többféle anyag használható; fabútorokra az egyik legnagyobb kedvencem a tungolaj. Hallottál már róla?

 

A tungolaj a felületzáró anyagok univerzumának Ironman-je, minden felületkezelők szuperhőse!

A tungolaj egészen különleges anyag: az egyéb felületzárókkal ellentétben nem a fa felületén képez védőbevonatot, hanem annak szerkezetébe beivódva magát a fát keményíti meg – így rendkívül tartós védelmet biztosít,  ami nemcsak a víznek, de az olajoknak, sőt az alkoholnak is ellenáll; akár konyhai vagy kültéri használatra is alkalmassá téve a fabútorokat. 

Mondom én:

Ironman

Amilyen ellenálló, a tungolaj használata annyira könnyű: egyszerűen bedörzsölve – nincsenek ecsetnyomok, megfolyások! – gyönyörű, matt és hihetetlenül tartós felületet képezhetsz vele.

Felvitelkor könnyen kezelhető, mint egy olaj, száradás után kemény és ellenálló, mint egy lakk!

A  tejfesték bármilyen festett felületre, faápolásra ajánlott olajjal kezelhető, ezek használatában nincsen különbség. – Az összetételükre mégis érdemes odafigyelni: a piacon kapható olajok többsége az egészségre káros hígítót tartalmaz (akár 75%-ban!) – így maga az olaj hiába természetes eredetű, a készítmény belélegezve, a bőrrel érintkezve ártalmas. Az Azúr Bagolynál kapható tungolaj 100% tisztaságú, természetes, környezetbarát olaj (amit egy Dél-Amerikában és Kínában honos fa magvából préselnek) – így biztonsággal alkalmazható akár konyhai eszközökön is!

A tungolajat nem csak festett, hanem nyers fafelületek védelmére is használhatod: átlátszó és matt fedést biztosít, mely kiemeli a fa természetes színét és erezetét.

 

Fontos tudni: Milyen felületen használd a tungolajat?

A szuperképességei érvényesítéséhez a tungolajnak be kell szívódnia a felületbe – ezért elsősorban nyers- vagy tejfestékkel festett fán használd. Ha a felület nem tudja megfelelően magába szívni az olajat, ez a felületkezelési eljárás nem éri el a célját – így azokon a darabokon, amik előzetesen felületkezelve voltak, ne használj tungolajat.

 

A tungolaj felvitele sokban hasonlít a bútorviasz használatára:

Így vidd fel a tungolajat:

     .  Várd meg, míg a festék teljesen megszárad, majd finom (kb. 240-es szemcseméretű) csiszolópapírral csiszold át az egész bútort és portalanítsd a felületet. Számíts rá, hogy a tungolaj felvitelkor pár árnyalattal sötétíti a tejfesték színét, száradáskor ez picit visszavilágosodik. 

     .  Dolgozhatsz ecsettel vagy ronggyal – a lényeg, hogy alaposan bele tudd dörzsölni a tungolajat a felületbe. Körkörös mozdulatokkal haladj.

Tungolaj használata - How to use tung oil

     .  Oszd fel a bútort körülbelül tenyérnyi részekre, ne próbáld az egészet egyszerre kezelni! Egyszerre kis mennyiséget vigyél fel a felületre; figyeld, hogy mennyi olajat vesz fel a fa.

     .  Pár perc után töröld le a felesleget egy tiszta, szöszmentes ruhával (a kiszuperált pólók vagy lepedők  tökéletesek erre a célra!) – ügyelj rá, hogy ne maradjon ragacsos, olajos a felület.  

Tungolaj használata - How to use tung oil

     .  Általában legalább két rétegben szükséges  bedörzsölni; az egyes rétegek felvitele között hagyj  kb. 12 óra száradási időt. Beltéri fabútorok olajozására elég lehet két réteg tungolaj felvitele; kültéri fabútorok, konyhapultok felületkezeléséhez három-négy rétegben dörzsöld be a tungolajat.

Tungolaj használata - How to use tung oil

     .  A száradás idejére minden éghető anyagot távolíts el az olajozott bútor közeléből. (A tungolaj száradása során hő termelődik.)

     .  Tisztítsd meg az olajos eszközöket: a tungolajjal érintkezett ecsetet, rongyot (még ha később ki is dobod) mosd ki meleg vízzel és szappannal, majd szabadlevegőn szárítsd meg.

A tungolajjal három-négy rétegben kezelt, festett bútorra nyugodtan pakolhatsz vizes poharat, olajos edényeket – egyik sem fog nyomot hagyni rajta! :)

Ironman

Szeretnél további hasznos, bútorfelújítással kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

tungolaj útmutató bútorfestés bútorfelújítás környezetbarát tejfesték kültér felületkezelő

Kommentek (8)

mágika, 2019.08.22. 10:50

Kedves Edit, ha nem porózus felületet festettél (amilyen pl. a nyers fa, nyers MDF) tejfestékkel, akkor a védelemhez vízálló lakkal érdemes lezárni a felületet. (A lakkokat érdemes tesztelni a felvitel előtt, mert sokféle sárgít közülük.) Üdv: Ági

Edit, 2019.08.16. 07:31

Érdeklődnék, hogy a konyhapultot festettem le, szeretném vízállóvá tenni, de ez lehet, hogy nem fog beszívódni a leírás alapján. Mivel felületkezeljem, hogy tartós és vízálló is legyen? Köszönettel, Edit

mágika, 2019.06.14. 22:46

Kedves Dezső, igen, lehet vele a lenolajozott felületet is utókezelni (bár így valószínűleg nem tud annyira mélyre szívódni a tungolaj, mint egy nyers felület esetében tenné, de így is ad plusz védelmet). Üdv: Ági

Dezső, 2019.06.09. 22:46

Kedves Azúrbagoly, lenolajjal kezelt dió konyhapultot lehet/érdemes ezzel utókezelni? Még nem használjuk a pultot, de nekem úgy tűnik, hogy a lenolaj ellenére ez bizony pecsétes, foltos lesz.

mágika, 2019.03.04. 11:10

Kedves László, igen, ha nyersfa a felület (vagy olyan színezőanyaggal van kezelve, ami nem zárja le a fa pórusait: pl. vizespác, tejfesték). Szép napot!

lászló, 2019.03.02. 08:54

űdvözletem. az a kérdésem hogy ékfaragással készített tárgyakra is jó lehet a tung olaj

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben