bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

5+1 bútorfestési hiba

Van néhány tipikus csapda, amibe a legtöbb kezdő bútorfestő beleesik: ezeket könnyedén ki tudod kerülni, ha megfogadod az itt leírtakat. :) Ez a lista nem csak a saját tapasztalataim alapján készült (bár ezeket a hibákat javarészt én is elkövettem ám...): a vásárlóinktól és

Partnereink


Címkefelhő

A fatapasz használata

Mágika, 2015.09.14.

A varázslatos régi bútorok (főleg a jó áron kapható darabok) gyakran sérültek, karcosak, repedtek… ha eddig az ilyesfajta hibák elvették a kedved a bútorfelújítástól, hajolj közelebb, súgok egy titkot: FATAPASZ! :)

 

Volt idő, amikor a kisebb csúfságokra türelmetlenül legyintettem, majd sebtében ecsetet ragadtam “A festék majd hátha eltakarja!” felkiáltással. Fejlett dramaturgiai érzékeddel azonban már nyilván sejted: ha ez így működne, nem pötyögnék most bejegyezést a “A fatapasz használata” címmel. Bizony, a festék nem takar el semmiféle felületi egyenetlenséget – sőt, ha szépen, egyenletesen dolgozol, az egységes fedőszín alatt még feltűnőbben világlanak át ezek a hibák.

Az én kis szívemet igazán megmelengetik a régi bútorok ütött-kopott, hosszú évek törődéséből adódó részletei, használati nyomai – nem vagyok hát annak híve, hogy egy bútor minden karakterét, apró tökéletlenségét kiegyengetve lehet csak újra szalonképes.

Vannak azonban olyan hibák, amiket a szép végeredmény érdekében javítani kell: egy-egy csúnya karcolás, a repedt felület, a hiányos furnér, a régi szegek által ütött lyukak, furatok mind-mind könnyedén eltűntethetőek.

 

Így használd a fatapaszt!

A ‘faglett’  vagy ‘mestertapasz’ művészneveken is futó fatapasz egy pasztaállagú, lágy gyurmára hasonlító anyag, ami levegővel érintkezve faszilárdságúra keményedik. Többféle gyártótól, tubusos vagy dobozos kiszererésben, sőt akár a különböző faanyagok színéhez igazított árnyalatokban kapható termék.

     .  A tapaszolni kívánt felület legyen tiszta (por- és zsírmentes); ha szükséges, csiszold simára a javítandó részt.

A fatapasz használata - Azúr Bagoly

     .  Spaklival kis mennyiséget kenj a résekbe, majd az eszköz élével simítsd el a felvitt anyagot, és távolítsd el a felesleges mennyiséget. (Nem baj, ha nem tökéletesen sima a felület; a túl sok glettet viszont melós utólag lecsiszolni.)

A fatapasz használata - Azúr Bagoly

     .  Hagyd a fatapaszt megkötni (használati utasítástól függően 2-4 órát vagy akár egy napot), majd csiszold át finom smirglivel.  Ha szükségesnek látod, vigyél fel további rétegeket, amíg tökéletesen szintbe nem kerülnek az eredeti és a javított részek.

A fatapasz használata - Azúr Bagoly

     .  Töröld le a port, és már festhetsz is! :)

Jó munkát!

 

Szeretnél további hasznos, bútorfelújítással kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

bútorfelújítás útmutató fatapasz faglett

Kommentek (0)

Hozzászóláshoz kérjük, lépj be vagy regisztrálj!

Ez is érdekelhet...

Shou Sugi Ban technika

A shou sugi ban egy tradícionális japán eljárás, amivel a fa bármilyen vegyszer használata nélkül legalább száz évre tartósítható. – A siker kulcsa egyszerű: lobbantsd lángra a faanyagot!

Bővebben

Balaton Színű Éjjeliszekrények

Ha nyár, akkor... BALATON! :) Amióta az eszemet tudom, nem múlik el nyár anélkül, hogy meglátogatnám a Balaton partját. A vidékhez feltétlen, örök, rendíthetetlen rajongás fűz. Nekem a Balaton a Riviéra.

Bővebben

Füst Színű Komód

A szürke nem véletlenül lépett elő az utóbbi évek uralkodó trend-színévé: rengeteg árnyalata — mint tudjuk, legalább ötven, hehe — közül mindenféle hangulathoz találni megfelelőt, ráadásul nincsen olyan szín, amivel ne lehetne stílusosan kombinálni! ...

Bővebben