bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

Bútorfestés — tanfolyam az alapok elsajátításához

Régóta bútorfestési terveket szövögetsz, de nem tudod, hogyan is fogj neki a megvalósításnak? Elveszel a sokféle adalékanyag és felületzárási eljárás sűrű rengetegében? Szívesen kipróbálnál különféle festési módszereket, antikolási technikákat? – Itt az alkalom! Érdekel, mil

Partnereink


Címkefelhő

Tejfesték és stencil...

Mágika, 2015.09.03.

A retro darabokban engem furcsamód legtöbbször a bútorok lába varázsol el… az abszolút gyengéim pedig a ferdén szerelt bútorlábak – ezek szerintem a másképpen csúnyácska dolgokat is érdekessé, különccé változtatják… :)

 

A most következő asztalban is a lábait szeretem nagyon! Tudom, hogy az ilyesfajta dohányzóasztaloktól sokan hideglelést kapnak, és a szocialista tömegtermelés rémét látják bennük megtestesülni… viszont masszív anyagokból készültek, sokféleképpen alakíthatóak… és hát azok a lábak…! :)

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Nos, a bútorláb-fetisizmusomon túllépve azt eszeltem ki, hogy egy kicsit játékosabb-színesebb darabot alakítok ebből az asztalból.

Mivel karcos volt, és itt-ott sérült, először is megszabadítottuk a fényes lakkrétegtől a bútort. (Sajnos csiszolás előtt nem készült róla kép.) A tisztítás-portalanítás után pedig egy szép, cementszürke színű fedőfestést kapott; ez az árnyalat az Old Fashioned Milk Paint Kagylófehér és Uszadékfa színeinek 4:1 arányú keveréséből állt elő. 3 rétegben festettem, tapadásfokozó hozzáadása nélkül.

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Máris jobb! :)

A retro korszakból egy másik bogaram a cementlap-minta, így a díszítőfestéshez beszereztem egy ilyen témájú stencilt (ez a technika mostanában úgyis menő).

BÚTORFESTÉS STENCILLEL

Ez az a fajta műfaj, ahol nem árt némi felkészülés: érdemes egy tesztfelületen (akár kartonpapíron) kísérletezni kicsit a bútor festése előtt.

Szükséged lesz:

     .  stencilre (hohóóó, ki gondolta volna?!)

     .  stencilecsetre (sztenderd ecsettel is próbálkoztam, de ezzel azért könnyebb)

     .  maszkolószalagra

     .  papírtörlőre

     .  a szokásosnál sűrűbbre kevert tejfestékre (2 adag festékhez 1 adag vizet önts)

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

A stencilezésben egyetlen kihívás van: meg kell akadályozni, hogy a festék a minta alá folyjon, ahová pedig eltökélt szándéka bejutni. Ezért:

     .  a maszkolószalaggal ragaszd le a stencil széleit, hogy ne ficánkoljon festés közben

     .  simítsd le a stencilt azon a részen, ahol éppen dolgozol

     .  ügyelj rá, hogy nagyon-nagyon kevés festék legyen csak az ecseteden: szinte legyen száraz! (ezért kell hát a papírtörlő)

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Körkörös, össze-vissza mozdulatokkal festve a legkönnyebb a munka. Az illesztéseknél fontos a precizitás, másképp elmászik a minta.

Magunk között szólva, ilyen sűrű festékkel elég idegtépő dolgozni: lassan, pepecselve megy a haladás... Itt, a blogon a legtöbb tanulság azokból az esetekből adódik, amikor a saját nagyeszű tanácsaimat merészen nem fogadom meg. Hadd prezentáljak most is egy ilyen ügyet: miután alaposan begyakoroltam a stencilezés művészetét több tesztdarabon, az első élesben felfestett minta közepénél úgy döntöttem, ez a festék tulajdonképpen botrányosan sűrű, és csak hátráltatja a haladást – löttyintettem hát hozzá egy kis vizet... Íme, az eredmény:

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Igen, csúnyán befolyt a festék a stencil alá. :( Mégiscsak jobb lesz, ha megfogadom a tanácsaimat, és csinálom, amit mondok.

 

Első körben azt gondoltam, az asztallap ívéhez illeszkedő sorban, középre festek csak a mintából; ám mikor ez kész lett, úgy festett, mint egy nagyon lapos csipketerítő... és hát ki akarna egy mozdíthatatlan-levakarhatatlan terítőt az asztalára? – Én nem! :) Így végül az egész asztallapot beterítettem a mintával:

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Finom smirglivel átcsiszoltam az asztalt – nekem ez tette a mintát igazán szerethetővé.  Izgalmas lett, nem? :)

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Szerencsére ebben a lépésben a csúful megfolyt részeket is ki tudtam javítani, így a bénázásnak lényegében nem maradt nyoma.

 

Az asztal csábos lábait kiemelendő festettem rájuk egy-egy csinos Olívazöld zoknit! Szerintem ez jól összehozza az asztallap mintáját a bútor többi részével, és visz egy kis játékosságot az egészbe.

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Az asztalt tungolajjal kezeltem, így megmaradt a tejfestékre jellemző szép, matt felszíne, tapintásra pedig bársonyosan sima. Az asztallap kap majd még két réteg olajat, így az sem lesz gond, ha víztől csöpögő kancsó vagy pohár kerül rá!

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

Az uncsi, lakkozott asztalkából így lett hát egy egy továbbra is retró, de kicsit könnyedebb, különlegesebb darab. – Modern, vintage vagy akár bohém bútorok mellett is jól megférne. Egyetértesz? :)

Bútorfestés stencillel - Azúr Bagoly

 

Szeretnél további hasznos, bútorfelújítással kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

tejfesték bútorfelújítás bútorfestés bútorfesték útmutató retro vintage stencil oldfashionedmilkpaint

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

A TEJFESTÉK mint Természetes Falfesték

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony!

Bővebben

Szék Festése: VIDEÓ

Nemrég meghívást kaptunk a Duna Televízió Család-Barát című műsorába. Juppííí! Hosszadalmas törpölés után végül egy pár széket vittünk magunkkal: ezeket az adás alatt alakítottam át. 

Bővebben

A Műhely: a blogíró-sarok (13)

Az itthoni műhelyem szépítése az utóbbi évben igencsak hátrasorolódott, pedig itt már a berendezkedés örömteli része: a dekorációs fázis zajlik éppen. A „blogíró”-sarok például körülbelül másfél éve alakul (úgy emlékszem, hogy a fotel kárpitozása 201...

Bővebben