bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

Bútorfestés — tanfolyam az alapok elsajátításához

Régóta bútorfestési terveket szövögetsz, de nem tudod, hogyan is fogj neki a megvalósításnak? Elveszel a sokféle adalékanyag és felületzárási eljárás sűrű rengetegében? Szívesen kipróbálnál különféle festési módszereket, antikolási technikákat? – Itt az alkalom! Érdekel, mil

Partnereink


Címkefelhő

Paint it black!

Mágika, 2015.06.29.

A bútorfelújításnak tagadhatatlanul vannak macerás, küzdelmes, nem-szeretem részei… ám ezeket mind ellensúlyozza az a pillanat, amikor egy FEKETE festékbe mártott ecsettel közelítek egy mit sem sejtő bútor felé! :) 

 

Kamaszkorom Rolling Stones-korszaka óta ácsingóztam valamire, amit majdan drámai feketére festhetek… most, hogy valamelyest megkomolyodtam (hehe), belátom, hogy erre a célra egy komód a legtökéletesebb alany!

Ő az:

Azúr Bagoly - Paint it black!

Szeretném megerősíteni, hogy feketével festeni hatalmas és felvillanyozó élmény;

                                                       

a címben idézett dal nem pusztán zenészi bohóságból született: a fekete festékben van valami borzongatóan végérvényes.

Azúr Bagoly - Paint it black!

 

De ne szaladjunk előre, a munkát persze most sem rögtön a festéssel kezdtem: közepes erősségű smirglivel átcsiszoltam a bútort (elsősorban azért, hogy azt a fura, kissé művi, abszolút retro barázdáltságot mérsékeljem rajta)…

Azúr Bagoly - Paint it black!

… és kitapasztottam a korábbi béna, kulcslyuknak álcázott fogantyúk helyét.

A bútor belsejéhez egy világos, meleg színt: a Marcipánt választottam; a fiókok alja sajnos farostlemezből készült, amit valahogy nehezebben fogott be a festék, mint a fát – így végül három-háromésfél rétegben festettem.

 

A komód külsejével már nem voltak ilyesféle gondok: a Koromfekete egy rétegben is gyönyörűen fedett, alig hittem a szememnek!

Azúr Bagoly - Paint it black!

Közelről, fürkészve azért leltem pár pontot, ahol kissé még átütött a fa, ezért felvittem egy második réteget. Nem kevertem sok festéket (30 g-nyit, ami a pintes zacskónak kevesebb, mint az ötöde) mégis jócskán maradt még az első réteg után, ezért ezt az Extra-Bonddal kevert adagot kentem a második réteghez is – mint utóbb kiderült, ez nem volt a legbölcsebb húzás. (Magamnak is sokat mondogatom, de eleddig hiába: mindig inkább kevesebb festéket keverj, mint a szükségesnél többet! – Kivéve, ha kevert színnel dolgozol.)

 

A második réteg tökéletesen fedett, matt, mélyfekete színe volt a festéknek. Ezen a ponton hosszan morfondíroztam, csiszoljam-e: tudtam, azzal odalesz ez a modern beütés.

Azúr Bagoly - Paint it black!

Arra jutottam, éppen ez az árnyalatnyi szabálytalanság (és persze a csoda-sima felszín) hiányzik nekem a bútorból: 240-es papírral nekikezdtem finoman csiszolni. – Ám a festék picit sem mozdult. Kínlódtam…  morogtam… révetegen bambultam magam elé: dehát miért megy ez ilyen nehezen? Végül rájöttem: hiszen hát az utolsó rétegben is tapadásfokozó van! Rövid mérlegelés után úgy döntöttem, egyszerűbb egy vékony rétegben újra átkenni az egészet, mint szembemenni az Extra-Bond kemény akaratával.

A harmadik réteg csiszolása aztán hip-hopp, könnyed mozdulatokkal meglett.

 

A viasz vagy az olaj mélyíti, egységesíti a festék színét – ennek a komódnak éppen a tejfesték különleges felülete adott egy csöpp rusztikus beütést, ezért felületzárónak Safecoat Acriglaze matt lakkot kentem rá.  (Ráadásul olvastam valahol, hogy fekete felületen nehéz a viaszt vagy olajat szépen eldolgozni.)  

Azúr Bagoly - Paint it black!

Az Acriglaze átlátszó, sima és matt fedést ad. Használatakor két dologra figyelj oda:

  • Ügyelj rá, hogy ne kerüljön szennyeződés a dobozba: ne nyúlj ecsettel a konténerbe, a felhasználandó mennyiséget öntsd egy külön edénybe.
  • Vékony rétegben vidd fel, mert másképp nem szárad áttetszőre.

Felvitelkor tejfehér színe van, ami száradás közben kitisztul:

Azúr Bagoly - Paint it black!

Erre a komódra kívül-belül nagyjából fél deciliter Acriglaze elég volt.

 

A fogantyúk helyére réz gombocskákat csavaroztam a stílusváltás jegyében...

Azúr Bagoly - Paint it black!

...tetszik, hogy szembemegy a most divatos fehér-szürke trenddel...

Azúr Bagoly - Paint it black!

...mint egy vérbeli rocker csaj. :)

Azúr Bagoly - Paint it black!

 

Szeretnél további hasznos, bútorfelújítással kapcsolatos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

tejfesték bútorfesték bútorfestés bútorfelújítás koromfekete oldfashionedmilkpaint acriglaze felületzáró

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Workshop-ok Kapolcson

Július 20-án 10 napra kitelepülünk a Művészetek Völgyébe, Kapolcsra. A standunknál a fesztivál minden napján szervezünk workshop-okat. Az idei évben minden eddiginél szélesebb program-kínálatból válogathatsz majd! :)

Bővebben

Készülődés Kapolcsra I.

Ez a komód a Duna Televízió Család-barát című műsorában lépett először színre... méghozzá a tejfesték-paletta Tenger nevezetű színére! Haha.

Bővebben

Művészetek Völgye: JÖVÜNK!

A Művészetek Völgye kitüntetett helyet foglal el a kicsi szívünkben: 2015-ben itt léptünk ki az online világ határai mögül legeslegelőször, s kaptunk egy jóóó nagy kezdőlökést az előttünk álló út megtételéhez. :) Az idei alkalommal pedig immár harmad...

Bővebben