bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Bútorfestés tejfestékkel

Mágika, 2015.06.26.

A tejfestéket már évezredekkel ezelőtt is használták, az elmúlt évek során pedig a bútorfestők fedezték fel újra: mára a legkedveltebb bútorfestékek előkelő sorába lépett világszerte. Az egyre népszerűbb bútorfestő mozgalom itthon egyelőre kevésbé használja – pedig nagyon is megéri megismerkedni ezzel a sokoldalú festékkel… figyelj csak! :) 

 

Hogyan lesz a tejből festék?

Az ókor óta kevernek íróból, porrá tört mészkőből festéket, aminek aztán a természetben lelt ásványi anyagok adnak gyönyörű, természetesen telt színeket. – Már az Egyiptomi Birodalomból is maradtak ránk (máig élénkszínű) tejfestékkel készült alkotások! 

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

A valódi tejfesték mésszel készül – ez vízben feloldva reakcióba lép a tejfehérjével, ami egy nagyon tartós, ellenálló festékréteget képez.

 

Tejfesték mint bútorfesték: nem csak szép…

Párszáz évvel ezelőtt aztán a tejfesték egy másik oldalát is megmutatta: az emberek észrevették, hogy a tejfestékkel festett bútor tartósabb, ellenállóbb a penésszel, gombával szemben, olajjal kezelve kiállja az időjárás viszontagságait is; ettől kezdve bútorok, falak, épületek festésére is gyakran használták – és használják ma is.

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

A tejfestéket a modern festékek megjelenése sem szorította háttérbe: az ősi receptúrához hű Old Fashioned Milk Paint számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amik magasan kiemelik a ma kapható festékek közül – ezekről itt írtunk részletesen.

Tippek bútorfestéshez – tejfestékkel:

Mit tegyél festés előtt?
A tejfesték nem igényel alapozófestést, ám ez nem jelenti azt, hogy az előkészítést egy az egyben átugorhatod! (Hidd el nekem: párszor megkíséreltem, és jahaaaj, de nem jártam jól vele!)

  • A bútorfestést kezdd mindig a felület alapos tisztításával: a festendő darabot mosd át enyhén szappanos meleg vízzel, és ügyelj rá, hogy semmilyen poros, olajos-zsíros anyag ne maradjon a felületen. A szutyokra ugyanis a festék sehogy sem tapad. :)
  •  Végezd el a szükséges javításokat: tapaszd ki a repedéseket, távolítsd el az esetleg felrepedt furnért, ellenőrizd, az előzőleg felkent festék- vagy lakkréteg nem pereg-e. Bármilyen festett felület akkor igazán szép, ha sérülésmentes!

 

Milyen felületet szeretnél?
Egyenletes fedéshez: a tejfestéket nyersfára közvetlenül felviheted; előzőleg festett, felületkezelt daraboknál adj Extra-Bond tapadásfokozót a kikevert festékhez.

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

A tejfesték egyik legkedveltebb tulajdonsága, hogy egyes felületekről magától lepereg, így fáradságos antikolás nélkül is szép, rusztikus hatású felületet ad. Ha ilyenre törekszel, ne adagolj Extra-Bondot a festékhez (vagy csak keveset).
Azokon a felületeken, amikbe a tejfesték nem tud beszívódni, felpattogzik. Ezekről a helyekről a festék száradás után spaklival vagy csiszolópapírral könnyedén eltávolítható, a felület pedig egyedülállóan régies megjelenést nyer. 

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

A felület fényességétől, keménységétől függően (főleg a lakkozott, politúrozott darabokon) érdemes azt finoman átcsiszolni festés előtt, nehogy az egész festékréteget ledobja.
Nehezen jósolható meg, hogy milyen mértékben, illetve pontosan honnan pereg majd le a festék – ez benne a szép és izgalmas. :)

 

Milyen ecsettel dolgozz?
A tejfestékkel való festéshez legjobb a természetes szálú laposecset.

 

Milyen festési praktikákat vethetsz be?
Ha megfelelő állagúra keverted, a tejfesték igazán elnéző: ecsetnyomot alig hagy és a kisebb hibák, megfolyások száradás után is könnyen javíthatók. Aggodalomra tehát semmi ok! :)

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

Dolgozz egyenletes, nagy ecsetmozdulatokkal. Kevés festék legyen az ecseteden; a tejfesték vékony rétegben felkenve terül szép simára. Egy-egy területet többször is áthúzhatsz, ettől sokszor egyenletesebb lesz a végeredmény.

 

Mit tegyél a festék száradása után?
A festett felületet finom (kb. 240-es) csiszolópapírral dolgozd át – ettől a bútor olyan bársonyosan sima lesz, hogy minden finomtenyerű környékbeli a csodájára jár majd! A lepattogzó vagy lekívánkozó festéket mindenképp távolítsd el a csiszolás során.

Végül ne felejtsd el valamilyen felületzáróval kezelni a darabot, hogy megóvd a tejfestékkel festett bútort a portól, víztől, olajoktól. – Ehhez gyakorlatilag bármilyen erre a célra készült anyagot használhatsz.

  • Válaszd a méhviaszt, ha víztaszító és polírozható felületet szeretnél, illetve ha 100%-ig természetes felületzáró anyagot keresel.
  • Válaszd a Safecoat Acriglaze-t, ha azt szeretnéd, hogy a festett darab a felületkezelést követően is megtartsa eredeti színét, matt felszínét, és ha a tisztíthatóságra való tekintettel fontos a víztaszító tulajdonság is.
  • Válaszd a tungolajat porózus felületű (!), erős igénybevételnek, víznek, olajos, alkoholos szennyeződéseknek kitett, akár kültéri darabok védelmére.

 

Mire számíts?
Majdnem biztos lehetsz benne, hogy az első réteg festék foltos lesz, mitöbb: kétségbeejtő látványt fog nyújtani. Ezen a ponton nehogy feladd – különben ilyen marad! :)

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

Számíts arra, hogy a tejfesték nem tökéletesen kiszámítható – dehát pont ezért szeretjük! Ahogy a „boltival” ellentétben az otthon készült sütemény sem lesz mindig ugyanolyan, a modern festékekkel szemben a tejfesték is picit másképp mutat minden felületen. Így aztán az összes tejfestékkel festett bútor igazán egyedi és megismételhetetlen!

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

Azúr Bagoly - Bútorfestés tejfestékkel

Azúr Bagoly - Paint it black!

Képek forrása: wikipedia.org, invaluable.com

 

 

Szeretnél a tejfesték használatáról további hasznos tippeket olvasni? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

 

tejfesték bútorfesték bútorfestés bútorfelújítás útmutató oldfashionedmilkpaint

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben