bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Shou Sugi Ban technika

Mágika, 2017.07.21.

A shou sugi ban egy tradícionális japán eljárás, amivel a fa bármilyen vegyszer használata nélkül legalább száz évre tartósítható. – A siker kulcsa egyszerű: lobbantsd lángra a faanyagot!

 

Keleten a legtöbb épület évszázadokig tömörfából épült, ezért a gyúlékonyság és a korhadás kiemelt problémát jelentettek. – A shou sugi ban jelentése „égetett cédrus deszka”: a japánok az 1700-as években fedezték fel, hogy a megperzselt lécek kevésbé gyúlékonyak és sokkal tartósabbak a natúr fánál. Az idők során bebizonyosodott, hogy az égetéssel a faanyag élettartama megtöbbszöröződik (kb. 80-100 évre hosszabodik), a shou sugi ban (vagy másnéven yakisugi) módszerrel kezelt fa ellenáll az időjárás viszontagságainak (tűz-, víz- és UV-álló), sőt az élősködők sem jelentenek rá veszélyt.

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

A mindössze pár évre szóló (ráadásul általában magas vegyszertartalmú, az egészségre veszélyes) „modern” kültéri felületkezelő anyagokból kiábrándult közönség körében ez a hagyományos technika napjainkban újra egyre-egyre népszerűbb. – A shou sugi ban eljárással kezelt fát SOHA többé nem kell felújítanod. (Ezt a lépést hagyd nyugodtan az ükunokáidra!) A kezelés során a fa semmilyen vegyszerrel nem érintkezik, így az otthonodba beépítve biztosan nem veszélyezteti majd az egészségedet. ...ráadásul az égetett fa felülete egyszerűen gyönyörű!

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

A shou sugi ban eljáráshoz ezekre lesz szükséged:

    . nyílt láng (pl. malacperzselő)

    . drótkefe és erősszálú partvis

    . folyóvíz

    . tungolaj

    . szöszmentes rongy 

 

A technika mindössze 4 lépésből áll:

1. Perzseld meg a fa felületét nyílt lánggal. (A shou sugi ban alapanyaga eredetileg a cédrusfa volt, de mára rengetegféle fajtával bővült a felhasznált anyagok skálája.)
Az égetés idejétől függően a fa színezetét és textúráját rengetegféleképpen alakíthatod. – Ha finoman megperzseled a felületet, akkor a legelőször kiégő puha rostok feketével kirajzolják a fa erezetét. Ha erősen megégeted a faanyagot, akkor a puha rostok teljesen elporladnak: így egy egységes színezetű, de varázslatos textúrájú felület lesz a végeredmény. (A műveletet tűzálló felületen, a szabadban végezd! Mindenképpen legyen a közeledben a tűzoltáshoz használható víz.) A konzerválás előtt a fát érdemes tökéletesen kiszárítani, mert a nedves anyagot nehéz egyenletesen (foltmentesen) perzselni.

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

2. Drótkefével távolítsd el a hamut a felületről. Minél tovább dörzsölöd a felületet, annál világosabb színezetet kap. (Ezt a lépést ki is hagyhatod, ha repedezett felszínre törekszel.)

 

3. Mosd le folyóvízzel a maradék port a felületről, partvissal tisztítsd le, majd hagyd teljesen megszáradni a fát.

 

4. Dörzsöld be a felületet tungolajjal 3-4 rétegben. (A tungolaj használatáról itt olvashatsz egy részletes útmutatót.) Ezzel a lépéssel a fa színe pár árnyalattal mélyül.

 

Itt egy videó, amiben a technika minden lépése végigkövethető:
                                                       
 
 

 

A shou sugi ban módszerrel kezelt fa felhasználásnak csak a képzelet szab határt: készülhet belőle kerítés... 

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

...a merészebbek kezei között bútor:

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

...különleges lakásdekoráció...

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

Ez a hagyományőrző technika alkalmazható kültéren...

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

...a kertben út, komposztláda, pad építéséhez...

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

...beltéren gyönyörű dizájnelemként...

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

...a vizes helyiségekben időtálló megoldásokhoz...

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

...sőt akár a vizen úszóházak, csónakok védelmére.

Shou Sugi Ban technika

A kép forrása.

 

Nos, engem már csak egy malacperzselő beszerzése választ el attól, hogy nekiálljak a tűzzel játszani! :)

 

A shou sugi ban technikával való megismerkedés nekem újra megmutatta, hogy a (még mindig túlságosan alulbecsült) természetes anyagok csodákat rejtenek! ...ha a tejfesték, a bútorviasz, a tungolaj és a kenderolaj nem lett volna elég bizonyíték rá, akkor tessék, itt van egy újabb példa: „Ha egyik út járhatóbb a másiknál, akkor biztos lehetsz benne, hogy a természet útja az.”.

 

Források:

http://hobbiasztalos.blog.hu/2016/03/20/shou_sugi_ban

http://www.woodworkingnetwork.com/news/woodworking-industry-news/artisanal-charred-woods-use-ancient-japanese-techniques

http://www.core77.com/posts/46575/A-Chemical-Free-Way-to-Preserve-and-Beautify-Wood-Set-It-on-Fire

https://www.youtube.com/watch?v=FPhyfP-qMM4

 

 

Szeretnél még hasonló DIY-útmutatókat olvasni?  Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

útmutató shousugiban yakisugi felületvédelem tungolaj

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben

Zománcfesték Átfestése

Sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag: ez a leggyakrabban az ajtók-ablakok átfestése kapcsán merül fel. Így ebben a bejegyzésben először sorra veszem, hogy milyen lépések szükséges...

Bővebben

Mikor használj tapadásfokozót?

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.  

Bővebben