bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

bútorfestés-iskola III.

Mágika, 2019.07.04.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

 

A jó hír pedig az, hogy amilyen látványos eredménye van néhány ecsetvonásnak, a művelet maga éppen olyan egyszerű! Ha újonc vagy még a bútorfestés világában, akkor előfordulhat, hogy mégis ez az a lépés, ami a legeslegtöbb kétséggel tölt el... Ez teljesen érthető! – Ez az útmutató ezért hát összefoglalja mindazt, ami a színvonalas végeredmény eléréséhez szükséges. Hidd el: ha festettél már valaha falat, akkor ez is menni fog! 

 

 

— FEDŐFESTÉS —

Ha elvégezted az előkészítés lépéseit (ld. itt), majd azt is eldöntötted, hogy makulátlan fedést vagy autentikus patinát szeretnél kialakítani (ld. itt), akkor nincs más hátra: végre festheted a bútorodat! 

bútorfestés - tanfolyam - előkészítés - útmutató

Innen indulunk: a festéket érdesített-tisztított felületre érdemes felvinni.

 

 

1. TAKARÁS, MASZKOLÁS

Gondoskodj róla, hogy csak oda kerüljön festék, ahová valóban szeretnéd! – A munkaterület környékét takard le (erre pl. a nátronpapír tökéletesen alkalmas), hogy az esetlegesen lecseppenő festékpöttyök ne hagyjanak nyomot a padlón. 

Ha a bútornak nem tervezed minden porcikáját lefesteni, akkor használj maszkolószalagot a határvonalak kijelöléséhez. – Egy alapvetően ízléses bútorfestés is lehet lehangoló akkor, ha például egy-egy fiókot kihúzva azt látod, hogy a festék itt-ott átfolyt oda, ahová nem kellett volna. Ha odafigyelsz a tiszta határvonalak kialakítására, akkor hatalmas lépést teszel a professzionális végeredmény felé!

bútorfestés - tanfolyam - előkészítés - útmutató

A kedvencem a Tesa „Perfect Sensitive” (rózsaszín) festőszalagja, mert ez soha nem rántja le az alatta lévő festékréteget. 

 

 

Kell-e alapozót használni, ha tejfestékkel dolgozol?

Nem. A lakkozott/festett/politúrozott/laminált stb. felületeken az Extra-Bond adalékanyag használatával alakíthatsz ki makulátlan fedésű felületet. A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül a felületre vidd fel. 

 

 

2. FESTÉS

A festéshez annyira kell csak szétszedned a darabot, hogy minden részéhez megfelelően hozzá tudj férni. A tejfesték függőleges felületen sem folyik meg, ezért nincs szükség arra, hogy fektetve fesd a felületeket. (Juppííí!) 

Ha egy bútornak a belsejét is tervezed festeni, akkor mindig belülről haladj kifelé (azaz amikor belül már teljes a színfedés, akkor láss csak neki a külső részek festésének)!

 

 

Mit használj a festék felviteléhez?

A tejfestékkel való festéshez legjobb a természetes szálú laposecset, mert ez teríti a legvékonyabban-legegyenletesebben a festéket. A legtöbb esetben szerintem a 1,5”-es méretű ecset az ideális választás, mert ez már elég széles ahhoz, hogy gyorsan tudj haladni vele, de még nem olyan nehéz, hogy hamar elfárassza a kezedet.

A tejfestéket hengerrel is felviheted, ha éppen azzal szeretsz dolgozni.

bútorfestés - tanfolyam - előkészítés - útmutató

A tejfesték ecsettel felkenve is szupersimára terül. 

 

 

Hány rétegben fess?

A teljes színfedéshez általában 2-3 réteg szükséges. Az első rétegnél ne törekedj arra, hogy tökéletesen fedjen a festék, mert a túl vastagon felvitt festék nem terül szépen! 

bútorfestés - tanfolyam - előkészítés - útmutató

Az első réteg felvitele után még nem tökéletes a színfedés, de ettől nem érdemes pánikba esni.  

 

Ha több vékony réteget viszel fel egymásra, akkor szebb lesz a végeredmény, mint ha egyetlen vastag réteget kensz fel. 

 

Ezek a szempontok befolyásolják, hogy pontosan hány réteg felvitelére lesz szükséged:

 > a felület porózussága: minél keményebb egy felület, annál több réteg ad rajta tökéletes színfedést. 

 > a választott szín pigmentáltsága: minél világosabb egy szín, annál több rétegben ad megfelelő színfedést. 

 > a tejfesték sűrűsége: minél hígabb festékkel dolgozol, annál több rétegre lesz szükséged. (Én például általában kb. 20-50%-kal több vizet keverek a tejfestékporhoz, mint amit az alaprecept megkíván, mert nekem az a legfontosabb, hogy a lehető legkönnyedebben kenhető festékkel dolgozhassak... így általában plusz egy rétegre van szükségem a teljes színfedéshez, de ezt nem bánom.)

bútorfestés - tanfolyam - előkészítés - útmutató

A fedőképességet a szín is befolyásolja: a pirosas árnyalatú Lazac például jobban fed, mint a kékes árnyalatú Boróka.

 

A tejfesték szobahőmérsékleten kb. 0,5-1 óra alatt megszárad. A következő réteget akkor viheted fel, ha a felület teljesen száraz (ha hűvös a tapintása, akkor még nyirkos). 

 

 

TIPP:  A rétegek között nem szükséges átcsiszolnod a felületet. Ha viszont megfolyást vagy egy-két zavaró festékcsomót találsz valahol, akkor ezt 280-as csiszolópapírral egyengesd el a következő réteg felvitele előtt. 

 

 

Milyen mozdulatokkal dolgozz?

Az ecsetnyomoktól mentes felület kialakításához néhány dolgot érdemes mindössze megfogadnod:

 > Mindig szálirányban mozgasd az ecsetedet! 

 > Kevés festék legyen az ecseteden: a felesleget húzd le a tálka szélén egy-egy mártogatás után! 

 > Haladj lendületes, nagy ecsetmozdulatokkal! Ha ideális sűrűségű tejfestékkel dolgozol, akkor az ecset szinte magától siklik a felületen. Ha úgy érzed, hogy nehezen kenhető a festék, akkor keverj hozzá egy kevés vizet!

 > Kb. 10-15 percenként keverd fel a festéket egy kicsit.

 > Körülbelül 2-3 ecsetvonásnyi sávokban dolgozz. A haladás iránya: belülről kifelé, fentről lefelé, balról jobbra. Menj át többször is egy-egy részen, ha úgy látod, hogy szükséges (amíg nedves a festék, addig ezt nyugodtan megteheted). 

A videóban közelről ellesheted a szupersima, ecsetnyommentes felület kialakításának trükkjeit. (Az első réteg szinte soha nem fed még tökéletesen, ezért a második réteg felvitelénél mutatom meg, hogy miként lehet szépen elegyengetni a tejfestéket a felületen.)

 

Ha egy sávon belül nagyjából eloszlattad az anyagot, akkor néhányszor húzd át az ecsetedet a bútor egyik szélétől a másikig: így biztosan vékonyan-egyenletesen terül majd a festék.

 

 

1 liter tejfesték mekkora felületre elegendő?

1 liter tejfesték kb. 7-10 m2 festéséhez elegendő 2-3 rétegben. Ha porózus felületet (pl. fát) festesz sötét színnel (pl. Ébennel), akkor 1 liter akár 14 m2 átfestéséhez is elég lehet. 

 

Nyugodtan hagyd csukva az ablakot! :)

A festékekkel általában nem egészséges zárt térben dolgozni, de a tejfesték ez alól szerencsére kivétel!  Az Azúr Bagoly Tejfesték VOC-tartalma nulla, így festés közben biztosan nem lélegzel be káros anyagokat. 

Ha mégis odakint látsz neki a bútorfestésnek, akkor ezekre ügyelj:

 > A hőmérséklet érje el a 15 fokot.

 > A felületet ne érje tűző nap! 

 

 

3. SIMÍTÓCSISZOLÁS

Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral simítsd át a felületet. Ez a lépés azért is fontos, mert egy tökéletesen sima felület tisztítható igazán könnyen. (Az éleken legyél óvatos, mert a csiszolópapír innen hip-hopp lekapja a tejfestéket.)

bútorfestés - tanfolyam - fedőfestés - útmutató - ecsetnyommentes felület

A simítócsiszolás után bársonyosan puha tapintású felületet kapsz. 

 

 

A bútorfestés dekorálás, antikolás, egyéb variálás nélkül is lehet meseszép: egy igényesen kivitelezett fedőfestés önmagában is szuper eszköz arra, hogy kiemeld egy bútor gyönyörű vonalait. 

bútorfestés - tanfolyam - fedőfestés - útmutató - ecsetnyommentes felület

 

bútorfestés - tanfolyam - fedőfestés - útmutató - ecsetnyommentes felület

 

 

A fedőfestés a legegyszerűb, mégis a leglátványosabb technika a bútorfestés eszköztárában: alkalmazd hát bátran! – Ha ezeket a tippeket követed, akkor magabiztosan ragadhatsz ecsetet! 

 

Ha szeretnéd elolvasni a bútorfestés-iskola következő anyagait is, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

útmutató bútorfestés bútorfelújítás tejfesték lépésről-lépésre fedőfestés bútorfestés-iskola

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

Zománcfesték Átfestése

Sűrűn érkezik hozzám az a kérdés, hogy a zománcfestékkel mázolt felületek átfestése is megoldható-e házilag: ez a leggyakrabban az ajtók-ablakok átfestése kapcsán merül fel. Így ebben a bejegyzésben először sorra veszem, hogy milyen lépések szükséges...

Bővebben