bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

Mikor használj tapadásfokozót?

Mágika, 2019.05.30.

A TEJFESTÉK nagyon-nagyon sokoldalúan használható: ahhoz, hogy a kedvedre tudd kamatoztatni ezt a változatosságot, először is fontos megérteni az anyag természetét.  

 

A tejfesték abban (is) különbözik a "modern" festékektől, hogy a körülményektől függően különféleképpen képes viselkedni (mintha többféle festéket csomagoltunk volna egyetlen zacskóba), mindehhez a kulcs pedig az Extra-Bond használata. 

 

Az Extra-Bond egy olyan adalékanyag, ami növeli a tejfesték tapadóképességét.

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

Az Azúr Bagoly Tejfesték bármilyen felület festéséhez használható. – ...de nézzük meg ezt részletesen:

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

 

HOGYAN VISELKEDIK A TEJFESTÉK ADALÉKANYAG HOZZÁADÁSA NÉLKÜL? 

A „nyers” tejfesték (azaz a tejfestékpor vízzel elkeverve, adalékanyag hozzáadása nélkül) nem a felület tetején képez bevonatot (ahogyan a legtöbb „modern” bútorfesték teszi), hanem beszívódik az anyag szerkezetébe, ezért:

   > porózus anyagok (pl. nyers fa, nyers MDF, égetetlen kerámia, frissen vakolt fal, kezeletlen tégla stb.) festésére a TEJFESTÉK a legeslegjobb megoldás, mert rendkívül tartós eredményt ad.

   > nem-porózus felületen (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) patinás felületet hoz létre. Ha a tejfesték nem tud beszívódni az anyag szerkezetébe, akkor száradás után véletlenszerűen felpattogzik: ezekről a helyekről a laza festékdarabok csiszolópapírral könnyedén eltávolíthatóak. Ez a jelenség az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet alakít ki, ami semmilyen más bútorfestékkel nem érhető el (...kivéve akkor, ha van türelmed várni körülbelül 80-100 évet). Ez a folyamat éppen olyan véletlenszerűen játszódik le, ahogyan az idők folyamán egy festékréteg elöregszik... éppen ezért a végeredmény sokkal inkább autentikus, mint bármilyen egyéb antikolás esetében (ahol az akaratlagosság mindig tetten érhető a kész felületen).

 

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

 

Így már tudod is, hogy mikor NEM szükséges Extra-Bond-ot használnod: akkor, ha

   > porózus felületet festesz,

   > patinás felületet szeretnél kialakítani egy nem-porózus anyagú bútoron.

 

 

MIKOR HASZNÁLD AZ EXTRA-BOND TAPADÁSFOKOZÓ ADALÉKANYAGOT? 

Ha nem-porózus anyagon (pl. lakkozott/politúrozott/festett/laminált stb. bútoron) szeretnél hibátlan fedésű felületet kialakítani, akkor önts a tejfestékhez Extra-Bond-ot.  

 

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

 

HOGYAN HASZNÁLD AZ EXTRA-BOND TAPADÁSFOKOZÓ ADALÉKANYAGOT? 

   > Keverd ki a tejfestékport vízzel a szokásos módon. 2 dl tejfestékhez önts 1 dl tapadásfokozót. (Ha az egyszerűbb, akkor mérheted az arányokat így is: 1 rész festékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond: így egy picit magasabb ugyan az adalékanyag aránya, de ez nem baj). Ha nagyon kemény felületet festesz (pl. műanyag, fém, üveg, korábban viaszolt/olajozott felület, laminált bútor stb.), akkor duplázhatod a tapadásfokozó arányát (azaz 2 dl tejfesték + 2 dl tapadásfokozó vagy 1 rész festékpor + 1 rész víz + 2 rész Extra-Bond). Az Extra-Bond-ot NEM a festék alá kell kenni (mert ez nem alapozó, hanem adalékanyag)! – A tapadásfokozóval elkevert tejfestéket közvetlenül a felületre vidd fel (a megfelelő előkészítés után, persze).

   > Az Extra-Bond-ot általában csak az első réteg felvitelekor kell használni. Ha nagyon kemény felületet festesz (pl. műanyag, fém, üveg, korábban viaszolt/olajozott felület, laminált bútor stb.), akkor a második réteg felviteléhez is keverhetsz a festékhez tapadásfokozót.

   > Az utolsó réteg felviteléhez mindig „nyers” tejfestéket használj! (Az Extra-Bond nem változtat a festék színén, de a megjelenésén igen.) 

   > Az Extra-Bond valamelyest rontja a tejfesték fedőképességét, ezért ne ess pánikba, ha az első réteg még foltos! :) (Ne feledd: az első réteg esetében a fedőképességnél sokkal fontosabb a tapadóképesség.)

   > 2 dl tejfesték + 1 dl adalékanyag összesen 3 dl felhasználható anyagot jelent: ezt vedd figyelembe a szükséges festékmennyiség kiszámításakor.

 

>>> Ez is érdekelhet: VIDEÓ: útmutató a tejfesték kikeveréséhez...

 

 

Ha ezeket az összefüggéseket követed, akkor a tejfestéknek már rögtön kétféle felhasználását elsajátítottad: ugyanolyan könnyedén képezhetsz hibátlan fedésű felületet, amilyen egyszerűen alakíthatsz az elöregedett festékrétegre emlékeztető patinás felületet.

 

...ezeket pedig akár egy bútordarabon is kombinálhatod!

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

bútorfestés - tanfolyam - tapadásfokozó - útmutató

 

 

Ha szeretnéd elolvasni a bútorfestés-iskola következő anyagait is, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

útmutató bútorfestés bútorfelújítás tejfesték Extra-Bond lépésről-lépésre bútorfestés-iskola

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben