bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

A TEJFESTÉK mint Természetes Falfesték

Mágika, 2019.03.14.

A tejfesték már évszázadok óta használatos nem csak bútorok, de falfelületek festésére is. Tudtad például, hogy az egyiptomi piramisokban található freskók is tejfestékkel készültek? – Bizony!

 

...az tehát biztos, hogy a tartósság nem probléma. :) – Ééés az előnyös tulajdonságok sora ezzel nem ér ám véget! 

 

Hogyan viselkedik a TEJFESTÉK, ha falfestéshez használod?  

  > lélegző falfesték: az Azúr Bagoly Tejfesték biztosítja a fal páraáteresztését, ezért szuperül használható akár vályogfalak festéséhez is

  > penészgátló tulajdonság: a tejfesték mésztartalmánál fogva akadályozza a penész megjelenését 

  > textúrált felület: az árnyalatok finom váltakozása csodaszép felületet ad mindenféle „effekt-technika” használata nélkül (ez a hatás különösen az erősen pigmentált árnyalatoknál látványos)

  > VOC-mentes: mivel a falak kifejezetten nagy felületet tesznek ki, még az alacsony károsanyagtartalmú falfestékek is jelentős terhelést jelentenek az egészségünkre. A tejfesték VOC-tartalma 0, azaz nem párolog belőle SEMMILYEN egészségkárosító anyag. 

  > gyorsan szárad: az Azúr Bagoly Tejfesték kb. 0,5-1 óra alatt megszárad 

  > por alakban akármeddig eltartható: falfestéskor okos döntés eltenni egy kis adag festéket arra az esetre, ha később esetleg javítani kell a falon valamit: a tejfesték por formában tárolva SOHA nem romlik el, így évek múltán is keverhetsz belőle egy friss adagot

  > örökké élénk színek: a tejfesték gyönyörű árnyalatait ásványi pigmentek adják, amik az évek múlásával sem fakulnak. A színek erősek, de soha nem rikítóak.

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - azúrbagoly - tejfesték

1. Az előkészített falfelület.

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - azúrbagoly - tejfesték

2. Az első tétova mozdulatok: nagyjából ennyi festéket lehet felvinni egyszerre. 

 

Miért érdemes egy festék VOC-tartalmára odafigyelni?  

A festékek leggyakoribb káros összetevőit a VOC betűszóval jelölik (az angol Volatile Organic Compound kifejezésből eredően), aminek jelentése: „illékony szerves vegyületek” (pl.: Xylen, Methyl Benzene, Ethyl Benzene, Formaldehyde). Ezek az anyagok a festékből vagy a felületzáróból párologva akár 5 (!) évig is szennyezhetik a szoba levegőjét! A VOC-tartalmú festékek tehát nem mondhatóak sem környezetbarátnak, sem biztonságosnak. Az alacsony vegyszertartalomra hivatkozva gyakran igyekeznek ökofestékként feltűntetni a káros összetevőket tartalmazó anyagokat is. Ha „csak egy pici” mérget adagolnak az eléd tett ételbe, megeszed? – Ugye, nem? Ne legyél kevésbé válogatós az otthonodban beszívott levegővel sem! Válassz „VOC: 0” vagy „VOC-mentes” jelölésű termékeket!

 

Ez is érdekelhet: Mi a baj a modern festékekkel? >>>

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - azúrbagoly - tejfesték

3. Az első réteg majdnem kész: ez még nem fed tökéletesen.

 

Hogyan használd a tejfestéket falfestésre?   

  > Ellenőrizd a felület stabilitását! A tejfesték sajátos tulajdonsága, hogy száradás közben erősen összehúzódik, ezért ha rosszul tapadó falfestékre viszed fel, akkor leránthatja az alatta lévő réteget. Simíts egy ragasztószalagot a falra, majd húzd le: ha a régi festékréteg így lejön, akkor inkább távolítsd el azt, mert fennáll a veszélye, hogy a tejfesték felvitele után magától egyébként is leperegne.

  > A tejfesték porózus felületeken alkalmazható a legegyszerűbben: ilyenkor egyszerűen csak kend fel, hagyd megszáradni, és már kész is. Ha viszont a fal korábban valamilyen fényes felületű festékkel (pl. zománcfestékkel) volt lekenve, akkor érdesítsd meg a festés előtt, majd használj Extra-Bond tapadásfokozót az első réteg felviteléhez: ilyenkor lényegében úgy kell eljárni, ahogyan a lakkozott bútorok festésekor is tennéd.

   > A felvitelhez ecsetet és hengert is használhatsz.

   > A legtöbb árnyalat porózus felületen 2 rétegben teljes színfedést ad.

   >  1 liter tejfesték 2 rétegben kb. 7-10 m2 lefestésére elég. A nagy felületek festéséhez a gallon-kiszerelés a gazdaságos választás.

   > A falon a tejfesték felületét nem szükséges lezárni. Ha olyan helyen festesz falat, ahol gyorsan koszolódik a felület (pl. előszobában), akkor lezárhatod lakkal vagy kenderolajjal, így mosható falfelületet kapsz. 

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - azúrbagoly - tejfesték

4. Az első réteg a száradás után már egyenletesebb összképet ad.

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - azúrbagoly - tejfesték

5. A második réteg festék adja meg a falon a teljes színfedést.

 

TIPP: A fal festéséhez keverheted a szokásos 1:1 aránynál valamivel hígabbra a tejfestéket. A cél az, hogy könnyed mozdulatokkal tudd eloszlatni a festéket a felületen. Itt találsz egy útmutatót a tejfesték kikeveréséhez.

 

Miben más a tejfesték, mint az egyszerű mészfesték?

A mészfesték annyiban hasonlít a tejfestékhez, hogy a két termék egyik fő kötőanyaga (a mész) azonos. A valódi mészfesték ugyanúgy természetes összetevőkből készül, ahogyan a tejfesték. Van azonban néhány fontos különbség, amelyek a használat és a végeredmény szempontjából egyaránt fontosak lehetnek: 

   > A tejfesték a tejfehérje-tartalmának köszönhetően jobban tapad, mint a mészfesték. 

   > A mészfesték általában „göröngyös” felületet ad, míg a tejfestékkel festett fal teljesen sima.

  > A tejfesték gyönyörű színekben kapható, míg a mészfestéket általában sajátkezűleg kell színezni (ami akár tovább is ronthatja a mészfesték tapadóképességét).

 

falfestés - természetes falfesték - vintage - azúrbagoly - tejfesték

6. A Műhelyben hangulatfényekkel emeltem ki a fal különleges textúráját.

 

A tejfesték egyedülállóan különleges összhatást ad falra festve is: a modern falfestékek steril felületével szemben a tejfestékkel festett fal egy adag szerethető tökéletlenséget csempész a térbe.  

Az Azúr Bagoly Tejfesték természetes összetevőinek köszönhetően teljesen biztonságos: kismamák, kisbabák és gyerekek környezetében is nyugodtan használhatod.

 

Az Azúr Bagoly Tejfesték színválasztékát itt böngészheted végig: IRÁNY A WEBÁRUHÁZ! >>>

 

Szeretnél egyéb hasznos tippeket olvasni az otthonteremtés témakörében? – Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

falfestés falfesték tejfesték uszadékfa útmutató DIY lakberendezés

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben