bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

MDF Festése Tejfestékkel

Mágika, 2018.03.02.

Az Alkotóműhely legeslegnagyobb darab bútorát MDF-ből készítettük. Jó hír: tejfestékkel ezt az anyagot is szuperül lehet festeni. 

 

nyers MDF festése

Ez előtt soha nem festettem nyers MDF-ből készült bútort, mégis bátran fogtam neki egy majd’ 4 méteres monstrum kezelésének... miért? – Hát azért, mert kisebb felületeken leteszteltem az anyag viselkedését, és kifogástalanul vizsgázott! – A nyers MDF porózus anyag, így a tejfesték ugyanúgy be tud szívódni a felületébe, ahogyan azt a nyers fa esetében is teszi. Így hát a festés menete is éppen olyan egyszerű, mint ha kezeletlen fát festenél (1. portörlés 2. festés 3. felületkezelés), az eredmény pedig az ilyesféle felületeken a tejfesték sajátosságainak köszönhetően extrém tartós! Juppííí!

Ha újonnan készíttetsz egy bútordarabot, gyártathatod nyugodtan kezeletlen MDF-ből, hiszen ezt a felületet tejfestékkel sajátkezűleg is csodaszépen le fogod tudni festeni. (Tipp: ha fóliázott MDF-et szeretnél felújítani, akkor a fólia leolvasztása után visszakapod a könnyedén festhető nyers felületet.)

Mi az az MDF?

A MDF az angol „medium-density fiberboard” kifejezés rövidítése. Jelentése: „közepes-sűrűségű farostlemez”. Az MDF gyártása során a fát apró darabokra (lényegében porrá) őrlik, majd ragasztóanyaggal magas hőmérsékleten és nagy nyomás alatt táblákat formáznak belőle. Az MDF előnyei: olcsóbb a fánál, nem vetemedik, egyszerűen megmunkálható (például szépen marható), a felülete pedig tökkkéletesen sima! Az MDF hátrányai: a magas fajsúlya miatt egy tábla többszáz kiló, nyers állapotban meglehetősen sérülékeny, a gyártás során használt ragasztóanyag miatt VOC-tartalommal rendelkezik (ez a kipárolgás ugyanakkor a megfelelő felületkezeléssel lezárható).

nyers MDF festése

Az Alkotóműhelyben a kezdetektől terveztünk egy gigantikus komódot a hosszabbik fal mellé, amiben a workshop-okhoz szükséges eszközöket tárolhatjuk. A bútor mélysége kevesebb, mint 40 cm (hogy a közlekedést ne akadályozza), a hossza ugyanakkor több, mint 3,5 m (mert így mutat jól a térben, hehe).

nyers MDF festése

A bútor ezúttal is a már bevált munkamegosztásban készült: én megálmodtam, a férjem megtervezte-megépítette, majd újra én festettem-felületkezeltem. Az már számomra csak utólag derült ki, hogy ennek a formának tisztes neve is van ám: shaker. Bizony, éppen az a stílus, aminek reprodukciójához az eredeti Old Fashioned Milk Paint receptúra (amely alapján az Azúr Bagoly Tejfesték is készül) annak idején megszületett!

 

TUDNIVALÓK A NYERS MDF FESTÉSÉHEZ:

A nyers MDF festéséhez rengeteg helyen tanácsolják az alapozó használatát: erre a tejfesték esetében nincsen szükség. (Sőt: a gyártó kifejezetten nem javasolja!) – A tejfesték legtöbb színe a nyers MDF-en is nagyjából 2 rétegben tökéletes fedést ad. (A fehér-árnyalatok sajnos ez alól kivételek: ha ennyire világos színt választasz, akkor inkább 3 réteggel érdemes kalkulálni.)

A legelső rétegből ugyan sok beszívódott az anyag mélyebb rétegeibe...

nyers MDF festése

...de a második réteg már közel teljes színfedést ért el még a Kagylóhéj szín esetében is (a pult itt még csak egy rétegben festett, a frontok pedig már két rétegben vannak lekenve)... közelről azért mindez még foltosnak látszott:

nyers MDF festése

 

A bútor miiinden részét lefestettem: a kezelt felület így összesen körülbelül 23 m2 volt. Huszonhárom! Durva, ugye? :)  A festéshez nagyjából 3 liter tejfestéket használtam el. A gallon-kiszerelésből közel 4 liter tejfesték keverhető ki, 19 650 Ft-ért. – Összehasonlításképpen: az MDF-et a legtöbb helyen 7 000 Ft/m2 áron fújják színre. Nos, szerinted megéri sajátkezűleg dolgozni egy ilyen bútorral akkor, ha 135 000 Ft-ot spórolhatsz így?

...nekem már csak azért is megérte, mert a tejfesték gyönyörűen matt, bársonyosan sima felszínéhez szerintem semmi sem fogható! :)

nyers MDF festése

A tejfesték lezárásához a bútor belsejében Safecoat Acriglaze matt lakkot használtam (ami egyúttal az MDF egészségre káros kipárolgását is megszünteti), mert a Kagylóhéj színen ezt a leggyorsabb eldolgozni. A nagyjából 17 m2 felületen körülbelül 3 dl lakk fogyott el.

nyers MDF festése

A felületvédelemhez a komód külsején a Daddy Van’s bútorviaszt használtam, mert szerettem volna kiemelni a Kagylóhéj szín szürkés tónusait azért, hogy a bútor ne olvadjon abszolút egybe a tisztafehér fallal. A körülbelül 6 m2-es felület viaszolása során a 140 g-os tégelynek még a fele sem fogyott el! (Hazaérve lemértem pontosan: 58 g viaszt használtam csak fel.)

nyers MDF festése

Azt eddig is tudtam, hogy ezek a cuccok igen kiadósak, de hogy ennyire...?! :)

 

A komód tetején a legkedvesebb megjelenéseink kaptak helyet...

nyers MDF festése

...a workshop-ok szünetében a résztvevők lapozgathatják a Régiből újat című kötetet, az Egy kis Hazai Provence című könyvet és a Praktika magazint.

nyers MDF festése

...sőt: az Alkotóműhely legközelebbi programjaira is lehet rögtön itt jelentkezni (meg egyébként itt is)!

nyers MDF festése

A gigakomód feletti falfelület viszont még túlságosan üres, ugye? – Az Alkotóműhelyben legközelebb ennek a hatalmas területnek a megtöltése lesz majd a feladat. :)

nyers MDF festése

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

 
 
 

alkotóműhely bútorfestés MDF tejfesték Kagylóhéj shaker ilyenvolt-ilyenlett vintage

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben