bejelentkezés

Megismételhetetlen bútorok.

· felújított bútorok · vintage kiegészítők · tejfesték · dizájner-textilek ·

refurbished furniture · vintage decor · milk paint · designer fabrics

A kosár jelenleg üres

Nyelvválasztás:

BÚTORFESTÉS lépésről lépésre...

Hogyan újíthatod meg bútorodat akár egyetlen nap alatt? – Ez az útmutató segítséget nyújt a bútorfestés lépéseinek elsajátításához! :) A tejfesték használatával könnyen megy majd a munka, mert ez a szuper bútorfesték: alapozás nélkül használható, ecsetnyommentesen terül,

Partnereink


Címkefelhő

5+1 bútorfestési hiba

Mágika, 2017.05.26.

Van néhány tipikus csapda, amibe a legtöbb kezdő bútorfestő beleesik: ezeket könnyedén ki tudod kerülni, ha megfogadod az itt leírtakat. :) Ez a lista nem csak a saját tapasztalataim alapján készült (bár ezeket a hibákat javarészt én is elkövettem ám...): a vásárlóinktól és a workshop-résztvevőinktől érkező visszajelzések segítettek összefoglalni a leggyakoribb gondokat. 

 

Lássuk, mik azok a  könnyedén elkerülhető — hibák, amiket a bútorfelújítás során elkövethetsz:

1. KIHAGYOD AZ ÉRDESÍTÉST

A régi bútorok esetében gyakran előfordul, hogy az évek során a szennyeződések beszívódnak a bútor felületébe, így azokat nem tudod egyszerűen tisztítószerrel eltávolítani. Az ilyen foltok aztán a festés során lepergő festékréteg vagy csúnyán elszíneződött részek formájában mutatják meg magukat. Az érdesítéssel ezektől a makacs szennyeződésektől is meg tudsz szabadulni.

Azt is többször tapasztaltam már, hogy egy ránézésre korrekt állapotú felületről a csiszolópapír egyetlen simításának hatására „leesett” a korábbi lakk-, lazúr- vagy festékréteg. – Gondolj bele: ha egy ilyen felületre minden előkészítés nélkül felviszed a festéket, a munkád eredménye éppen annyira lesz tartós, amennyire ez a fellazult felületkezelő-réteg időtálló.

Az érdesítésnek nem az a célja, hogy teljesen eltávolítsd a korábbi lakk-, lazúr- vagy festékréteget a bútorról (hiszen a tejfestéket gyakorlatilag bármilyen anyagra felviheted), hanem az, hogy az előbbi jelenségekből fakadó problémáktól bölcsen megkíméld magad. :) OK, ez a bútorfelújítás legkevésbé élvezetes része, viszont szerintem nagyon is kifizetődő és egyáltalán nem bonyolult: a bútor felületét egyszerűen dörzsöld át alaposan egy 150-es szemcsenagyságú csiszolópapírral. (Ez a művelet egy kisebb bútor esetében kb. 20-30 percet vesz igénybe... ez azért nem sok, igaz?)

bútorfestés - útmutató

 

2. NEM (VAGY NEM MEGFELELŐEN) TISZTÍTOD LE A BÚTORT FESTÉS ELŐTT

A festés előtt nem elegendő a bútor felületét egy nedves ronggyal áttörölni tisztítás címén. A bútoron a mindennapi használatból adódóan még akkor is lehetnek zsíros szennyeződések, ha nem egy konyhában vagy egy autószerelőműhelyben szolgált korábban. – A tisztításhoz ezért mindenképpen használj valamilyen zsíroldó anyagot (általában a közönséges mosogatószer is tökéletesen megfelel)!

A kezdő bútorfelújítók gyakran beleesnek abba a hibába, hogy a zsíros szennyeződések eltávolításához valamilyen tisztítószerrel áttörlik a bútordarabot, ezt az anyagot viszont már nem mossák le a felületről. – Pedig a tisztítószer-maradványok ugyanúgy gátolhatják a festék tökéletes megtapadását, ahogyan a zsíros foltok és a poros szennyeződések teszik. (...bizony, tapasztalatból mondom!)

Az érdesítés után ezért mosd át mosogatószeres vízzel a darabot, majd legalább kétszer bő vízzel öblítsd le a felületet. (Ne félj attól, hogy ezzel kárt teszel a fában: egy alapos lemosás nem áztatja el mélyebben a bútort, mint 2-3 réteg vizesbázisú festék. Arra azért ügyelj, hogy ne hagyd megállni a vizet a felületen!)

 

3. ARRA SZÁMÍTASZ, HOGY A FESTÉK MAJD ELTAKARJA A FELÜLETI EGYENETLENSÉGEKET

...igen, egy ponton szerintem mindannyian reménykedünk ebben, de sajnos a galád igazság az, hogy egy egységes színfedés inkább kiemeli a hibákat, egy egyenletes rétegben terülő festék pedig nem tömíti be a lyukakat, karcolásokat, leütődéseket.

A bútorfestés előtt tehát javíts ki minden olyan sérülést, amit a végeredményen már nem szeretnél viszontlátni! (A fatapasz használatához itt olvashatsz egy rövid útmutatót.)

 

4. NEM TÖRLÖD LE A VIASZOLÁS VAGY OLAJOZÁS UTÁN A FELÜLETEN MARADT FELESLEGET

Az összes típusú bútorviasz és mindenféle bútorolaj használata lényegében megegyezik: 1. vidd fel egyenletesen eloszlatva 2. hagyd beszívódni a felület mélyebb rétegeibe 3. töröld le a felesleget. – Az utolsó lépés jelentéktelennek tűnhet, pedig fontos! A felület tetején maradt viasz vagy olaj ragacsos érzetet és elszíneződött foltokat hagy maga után, ezért ügyelj rá, hogy a felületkezelés végeztével a felület tapintása legyen teljesen száraz. (A tungolaj használatához itt, a kenderolaj használatához itt, a bútorviasz használatához pedig itt találsz részletes útmutatót.)

bútorfestés - útmutató

 

5. NEM A BÚTOR ADOTTSÁGAIHOZ VÁLASZTASZ STÍLUST

Veled is előfordul, hogy amint elkap a felújítási láz, legszívesebben a legelső utadba kerülő bútordarabot azon nyomban lemázolnád? :D A bútorfestés jelentős részben az értékmentésről szól; ha viszont a rendelkezésedre álló berendezés és a megálmodott stílus nem passzolnak össze, akkor inkább válassz másik darabot a felújításhoz. (Az aukciós portálokon böngészve valószínűleg olcsón is találsz az elképzeléseidnek megfelelő bútordarabot.) Ha valamilyen inspirációból kiindulva fogsz neki az átalakításnak, akkor figyeld meg, hogy a példának állított bútoron melyek azok a részletek, amik megteremtik az összhangot: egy neobarokk jellegű szekrényhez például ne válassz geometrikus mintát, egy retró komódból pedig ne próbálj shabby chic stílusú, romantikusan kopott darabot kreálni.  Ha éppen a stílusok merész keverésével szeretnél meghökkentő hatást elérni, akkor azt tedd úgy, hogy már első pillantásra egyértelmű legyen: pontosan ez volt a célod. :)
(Az Otthonkommandó bloggerét, Krivarics Ditta lakberendezőt ebben az interjúban faggattam erről a témáról.)

bútorfestés - útmutató

 

+1 HA VALAMI GYANÚSAT TAPASZTALSZ, NEM ÁLLSZ MEG ÁTGONDOLNI AZ OKÁT

Tudom, hogy a felújítás során hajt a kreatív lelkesedés, ezért nehéz szembesülni azzal, hogy az alkotás során esetleg kénytelen leszel valamilyen kitérőt tenni... de: minél előrébb haladsz a munkában, a problémákat annál nehezebb lesz megoldani. Ha bármi olyat tapasztalsz, amiről úgy látod, hogy később esetleg gondot okozhat, akkor ÁLLJ MEG... és bánj el vele azonnal! :) Nem a megszokott módon terül a festék? Lazának tűnik a furnér? Kicsit szorul a fiók? Érdekes állaga van a lakknak? – Gondold át, mi lehet a jelenség oka! A legtöbb esetben így egyszerűen elejét veheted a problémáknak és megspórolhatod a felesleges köröket. :)

 

Szeretnél még hasonló bejegyzéseket olvasni bútorfestés-témában?  Iratkozz fel a hírlevelünkre itt!

asztalfelújítás tejfestékkel

 

útmutató bútorfestés bútorfelújítás DIY

Kommentek (0)

Ez is érdekelhet...

Műanyag Festése

Vajon a műanyag is átfesthető házilag? – Ezt sokan kérdezitek. Manapság rengeteg dolog készül műanyagból, ez pedig kifejezetten nehéz feladat elé állíthat akkor, ha egy stílusos otthon megteremtését tűzted ki célul. 

Bővebben

IKEA-hack #7

Ez a történet úgy kezdődött, hogy az apósomnak szüksége volt egy olyan komódra, ami nem túlságosan mély, de meglehetősen széles, ráadásul pedig reeengeteg tárolóhelyet rejt.

Bővebben

bútorfestés-iskola III.

A festés kétségtelenül a bútorátalakítás legélvezetesebb része! Ha egyszer átéled azt, ahogyan egy bútordarab a kezed alatt teljesen átalakul, akkor soha többé nem akarod majd letenni az ecsetet! :) 

Bővebben